Uutta tietoa huipputeknologiasta ja sen hyödyntämisestä, tietoa tulevaisuuden ratkaisuista ja palveluista päätöksenteon tueksi ja liiketoiminnan kehittämiseen. Kohdistettu VTT:n kumppaneille, asiakkaille sekä huipputeknologiasta ja sen sovelluksista kiinnostuneille.
Julkaisu tieteestä, teknologiasta ja liiketoiminnasta

Emilia Nordlund

​​​​​​​Emilia Nordlund

Elintarvikkeet muutoksessa

Matti Välimäki | 31.3.2017

​Ruoantuotanto on vallankumouksen edessä. VTT opastaa uuteen älykkääseen kuluttajakeskeiseen ruokatuotantoon.

Miten ruokaa riittää kaikille? Miten ruokaa tuotetaan tehokkaasti mutta ekologisesti diginatiiville, tiedostavalle ja vaativalle kuluttajalle?

Muun muassa näihin kysymyksiin etsitään vastauksia Elintarviketalous 4.0 -tiekartassa. Sen laatimiseen on osallistunut eri alojen tutkijoita VTT:stä sekä elintarviketoimialan yritysten edustajia.

VTT:n tutkimusprofessori Kaisa Poutanen kertoo, että 4.0 on viittaus ruokatuotannon neljänteen, parhaillaan käynnissä olevaan vallankumoukseen. Kaikki alkoi metsästys- ja keräilytaloudesta, ja sitten keksittiin maanviljelys sekä 1800-luvulla ruoan teollinen massatuotanto.

– Uusimpaan vallankumoukseen vaikuttavat globalisaation, digitalisaation ja ilmastonmuutoksen kaltaiset suuret megatrendit. Lisäksi sitä ohjaavat elintarviketeollisuudelle spesifit trendit kuten terveys, yksilöllistyminen, helppous, nautintohakuisuus, läpinäkyvyys, kestävä tuotanto ja turvallisuus.

Emila Nordlund
 

Kuluttajille yksilöllisiä ratkaisuja

Uudessa elintarviketaloudessa suunnataan massatuotannosta kohti yksilöllisempiä ratkaisuja. Esimerkiksi 3D-tekniikalla voidaan valmistaa ruokaa ja myös personoida sitä.

– Robotti voi esimerkiksi valmistaa tuotteen kuluttajan toiveiden mukaisesti tuoreista raaka-aineista kaupassa. Maailmalla on jo tällä hetkellä käytössä muun muassa jäätelörobotteja ja pizza-automaatteja, Poutanen mainitsee.

Yksilöllisiin ratkaisuihin kuuluvat myös esimerkiksi palvelut, joilla jokainen voi mitata ja analysoida omaa syömistään tai ruokaansa. Uudet palvelut tarjoavat lisäksi työkaluja perheiden ajanhallintaan.​


 

Ketterästi ja tehokkaasti

Toinen kehityspiirre on siirtyminen keskittyneestä ruoanvalmistuksesta ja jakelusta ketterämpiin malleihin.

Teknologia tarjoaa keinoja, joilla ruokapakkauksista saa entistä enemmän ja juuri kyseiselle henkilölle merkityksellistä tietoa – vaikkapa ruoan tuotantoketjusta. Myös maanviljelijä voi jatkossa olla jalostusketjussa aktiivisempi toimija.

Uudessa elintarviketaloudessa raaka-aineita tuotetaan pienessä tilassa tehokkaasti ja tehtaanomaisesti. ​

– Raaka-aineita voidaan tuottaa myös ilman peltoja esimerkiksi bioteknologian tai hyönteistalouden avulla. Raaka-aineet käytetään tehokkaasti hyödyksi ja kiertotalouden mukaisesti. Myös energia- ja vesikierrot ovat suljettuja.


 

Muutoksen nopeus voi yllättää

 VTT:n johtavan tutkijan Jaakko Paasin mielestä muutos tarjoaa yrityksille suuria mahdollisuuksia.

– Oleellista on olla ajoissa liikkeellä. Nopeat syövät hitaat – myös ruoantuotannossa.

Hän huomauttaa, että uuteen ei siirrytä yhdessä yössä, vaan vanhat toimintamallit säilyvät osittain uusien rinnalla. Toisaalta muutoksia voi tapahtua nopeastikin. Digitalisaation ja automatiikan ansiosta kuluttajarajapintaa voidaan hoitaa aivan eri tavalla kuin ennen – fyysinen ja digitaalinen maailma sulautuvat yhdeksi.

– Aikajänne on ehkä 5–10 vuotta. Jos vertailukohdan ottaa kaupan digitalisoitumisesta, niin VTT hahmotteli aikoinaan hyvin sen, mitä tulee tapahtumaan. Muutoksen nopeus yllätti kuitenkin niin meidät kuin muutkin.

Vaan mikä voisi olla uuden elintarviketalouden Uber, Airbnb tai Netflix…aivan uusi tapa toimia, josta tuleekin nopeasti hyvin suurta bisnestä?

– Veikkaan, että sekin liittyy jotenkin verkkokauppaan. Se voi olla vaikkapa aivan uudenlainen tapa toimittaa elintarvikkeet kuluttajalle, Paasi pohtii.

– Tällä hetkellä ajatellaan, että logistiikka loppuu kaupan hyllylle. Uudessa ajattelumallissa lähdetään siitä, että ruoka tulee kotiin asti. Siihen eivät kuulu välivarastot, jotka eivät tuo lisäarvoa kuluttajalla vaan jotka päinvastoin pidentävät aikaa ruoan valmistushetkestä sen käyttöön, hän lisää.

Yksi uusi tapa toimia voisi olla vaikka tuoretuotanto kaupassa. Yrttejä, ituja, salaattia ja sieniä voisi viljellä uusilla sisäviljely- ja vesikiertotekniikoilla paikan päällä kaupassa. Tuotteet olisivat tuoreita ja ekologisia, koska kuljetuskustannukset jäävät pois ja hävikki pienenee.​

– Paljon muuttuu, mutta paljon pysyy ennallaan. Ruoka on tulevaisuudessakin terveellistä ja ravitsevaa. Se tarjoaa elämyksiä ja yhdistää ihmisiä. Ruoka tarjoaa myös keinoja rakentaa identiteettiä ja viestiä omista arvoista, Poutanen miettii.

 

Tarvetta monialaiselle yhteistyölle

Elintarviketalous 4.0 -visiossa toivotaan eri toimialat ylittävää yhteistyötä, esimerkiksi yhteistyöfoorumia suunnittelemaan kehityspolkujen sisältöä, vaikuttavuusarvioita ja toteuttamishankkeita.

– Tarvetta olisi lisäksi esimerkiksi kuluttajan tutkimusympäristölle, jossa voitaisiin testata uusia tuotekonsepti- ja palveluaihioita, Poutanen huomauttaa.

Uudet raaka-aineet vaativat uudenlaisia teknologioita. Matkan varrella tarvitaan myös muun muassa mittaus-, pakkaus- ja valmistusteknologioiden kehitystä ja integraatiota, selkeitä pelisääntöjä tiedon jakamiselle ja tietosuojakäytännöille, uusia palveluntarjoajia ja logistiikkajärjestelmiä.

– Suomi on kehityksen eturintamassa. Meillä on hyvät mahdollisuudet olla suunnannäyttäjä ja yhdistää teknologia- ja ruokateollisuuden osaaminen uusiksi tuotanto- ja palvelukonsepteiksi, VTT:n tiimipäällikkö Emilia Nordlund toteaa.


 

Kuvat: Ville Rinne

 ​

VTT kehittää uusia teknologioita​

Elintarviketalous 4.0 -tiekartassa on esimerkkejä VTT:n uusista ruokateknologioista.

VTT:n kehittämällä prototyypillä kasvisoluista syntyy aterian aineksia vaikkapa omassa keittiössä. Ravintokuitupitoisesta marjapuristeesta tulee kätevästi marjahillo muffinsiin ja kuivatetuista jauhomadoista ja kotisirkoista paljon proteiinia sisältäviä ympäristöystävällisiä ruokajakeita. 3D-printterillä voidaan tulostaa muun muassa proteiini- ja kuitupitoisiakeksejä. Muita esimerkkejä uusista syömiseen ja ruokaketjuun liittyvistä teknologioista ovat kehitteillä oleva GluttonButton-sovellus, joka mittaa ja tukee syömisrytmiä, TAGIT Smart -älypakkaus, joka mittaa tuotteen matkaa sekä hyperspektrikamera, jolla voidaan tulevaisuudessa tutkia, kelpaako pitkään säilytetty ruoka vielä syötäväksi.

 


 

Elintarviketalous 4.0 – VTT:n visio älykkään, kuluttajakeskeisen ruokatuotannon aikakauteen​​.

Kaisa Poutasen VTT-blogi: Onko ruokaketjussa käynnissä murros?

 

 

 

Impulssihttp://www.vtt.fi/ImpulssiImpulssi
Impulssi 2/2017http://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Impulssi-2-2017.aspxImpulssi 2/2017
Matti Apunen: Meillä ei ole varaa olla ilman robottejahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Meilla-ei-ole-varaa-olla-ilman-robotteja.aspxMatti Apunen: Meillä ei ole varaa olla ilman robotteja
Kaikki katseet uudistumiseenhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kaikki-katseet-uudistumiseen.aspxKaikki katseet uudistumiseen
Älylasit haastavat kännykänhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Alylasit-haastavat-kannykan.aspxÄlylasit haastavat kännykän
Teollinen 3D-tulostus nousukiidossahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Teollinen-3D-tulostus-nousukiidossa.aspxTeollinen 3D-tulostus nousukiidossa
Wärtsilän Jaakko Eskola: Menestymme vain innovoinnilla ja uusiutumisellahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Wärtsilän-Jaakko-Eskolaä-Menestymme-vain-innovoinnilla-ja-uusiutumisella.aspxWärtsilän Jaakko Eskola: Menestymme vain innovoinnilla ja uusiutumisella
Terveyttä ja tehokkuutta ruuan laadusta tinkimättähttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Terveytta-ja-tehokkuutta-ruuan-laadusta-tinkimatta.aspxTerveyttä ja tehokkuutta ruuan laadusta tinkimättä
Enemmän kuin pelkkää piitähttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Enemman-kuin-pelkkaa-piita.aspxEnemmän kuin pelkkää piitä
Tulevaisuuden 5G-verkko etenee koekäyttöön Oulussahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Tulevaisuuden-5G-verkko-etenee-koekayttoon-oulussa.aspxTulevaisuuden 5G-verkko etenee koekäyttöön Oulussa
Hulevedet puhtaiksi Leca-sorallahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Hulevedet-puhtaiksi-Leca-soralla.aspxHulevedet puhtaiksi Leca-soralla
Oma osaaminen yhteiseksi hyväksihttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Oma-osaaminen-yhteiseksi-hyvaksi.aspxOma osaaminen yhteiseksi hyväksi
ChemSheet-innovaatioilla tietä uusille ratkaisuillehttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Chemsheet-innovaatioilla-tietä-uusille-ratkaisuille.aspxChemSheet-innovaatioilla tietä uusille ratkaisuille
VTT:n spinno GrainSense tuo laboratorion maanviljelijän kouraanhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/VTTn_spinno_GrainSense_tuo_laboratorion-maanviljelijan-kouraan.aspxVTT:n spinno GrainSense tuo laboratorion maanviljelijän kouraan
Uutta virtaa elektroniikkateollisuuteenhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Uutta-virtaa-elektroniikkateollisuuteen.aspxUutta virtaa elektroniikkateollisuuteen
Puukuitu haastaa muovin kauppakasseissahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Puukuitu-haastaa-muovin-kauppakasseissa.aspxPuukuitu haastaa muovin kauppakasseissa
Turbiinisiivillä miljoonien säästöihinhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Turbiinisiivet-saastavat-miljoonia.aspxTurbiinisiivillä miljoonien säästöihin
Uusi agenda tehostaa tutkimusinfran käyttöähttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Uusi-agenda-tehostaa-tutkimusinfran-käyttöä.aspxUusi agenda tehostaa tutkimusinfran käyttöä
Puun voimalla biotalouteenhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Puun-voimalla-biotalouteen.aspxPuun voimalla biotalouteen
Maailma kuluttajien silminhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Maailma-kuluttajien-silmin.aspxMaailma kuluttajien silmin
Teollisuuden kyberturvallisuus paranee yhteistyöllähttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Teollisuuden-kyberturvallisuus-paranee-yhteistyolla.aspxTeollisuuden kyberturvallisuus paranee yhteistyöllä
Kansainvälinen yrittäjyys ei toteudu hetkessä vaan siihen kasvetaanhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kansainvälinen-yrittäjyys-ei-toteudu-hetkessä-vaan-siihen-kasvetaan.aspxKansainvälinen yrittäjyys ei toteudu hetkessä vaan siihen kasvetaan
Tulevaisuuden arkkitehdit asiallahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Tulevaisuuden-arkkitehdit-asialla.aspxTulevaisuuden arkkitehdit asialla
Tuotteita jätteestä – muovipitoinen orgaaninen jäte otetaan käyttöönhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Tuotteita-jätteestä.aspxTuotteita jätteestä – muovipitoinen orgaaninen jäte otetaan käyttöön
Voiko älykkäiden kaupunkien suorituskykyä mitata?http://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Voiko-alykkaiden-kaupunkien-suorituskykya-mitata.aspxVoiko älykkäiden kaupunkien suorituskykyä mitata?
VTT hyödyntää Fabry-Perot interferometriteknologiaahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Fabry-Perot-interferometriteknologia.aspxVTT hyödyntää Fabry-Perot interferometriteknologiaa
Asuinmukavuus ja energiatehokkuus mahtuvat samaan kotiinhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Asuinmukavuus-ja-energiatehokkuus-mahtuvat-samaan-kotiin.aspxAsuinmukavuus ja energiatehokkuus mahtuvat samaan kotiin
Mitä kuuluu Australiaan?http://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Mita-kuuluu-Australiaan.aspxMitä kuuluu Australiaan?
Matti Apunen: Ongelma nimeltä huippuosaajahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Matti-Apunen-Ongelma-nimelta-huippuosaaja.aspxMatti Apunen: Ongelma nimeltä huippuosaaja
Samaa säätöä seuraavat 100 vuottahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Samaa-säätöä-seuraavat-100-vuotta.aspxSamaa säätöä seuraavat 100 vuotta
Avoimen lähdekoodin infrastruktuuri sähkömekaanisen alan tuotekehityksessähttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Avoimen-lahdekoodin-infrastruktuuri-sahkomekaanisen-alan-tuotekehityksessa.aspxAvoimen lähdekoodin infrastruktuuri sähkömekaanisen alan tuotekehityksessä
Suomi tavoittelee kärkipaikkaa tekoälyn soveltamisessahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Suomi-tavoittelee-karkipaikkaa-tekoalyn-soveltamisessa.aspxSuomi tavoittelee kärkipaikkaa tekoälyn soveltamisessa
Maailma vuonna 2030 – vastauksia huomisen kysymyksiinhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Maailma-vuonn-2030-vastauksia-huomisen-kysymyksiin.aspxMaailma vuonna 2030 – vastauksia huomisen kysymyksiin
Automaatiolla älykkyyttä liikenteeseenhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Automaatiolla-alykkyytta-liikenteeseen.aspxAutomaatiolla älykkyyttä liikenteeseen
Robottiautojen esiinmarssihttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Robottiautojen-esiinmarssi.aspxRobottiautojen esiinmarssi
Painettu teknologia kutsuu muotoilijoitahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Painettu-teknologia-kutsuu-muotoilijoita.aspxPainettu teknologia kutsuu muotoilijoita
Laivateollisuuden digitalisoituminen edellyttää huippututkimustahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Laivateollisuuden-digitalisoituminen-edellyttää-huippututkimusta.aspxLaivateollisuuden digitalisoituminen edellyttää huippututkimusta
Suomi on hyvä investointihttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Suomi-on-hyva-investointi.aspxSuomi on hyvä investointi
Mahdollisuus piilee haasteissahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Mahdollisuus-piilee-haasteissa.aspxMahdollisuus piilee haasteissa
Joustavan energiatuotannon kärkimaaksihttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Joustavan-energian-karkimaaksi.aspxJoustavan energiatuotannon kärkimaaksi
Puhtaampaa kaupunkiliikennettä puupohjaisella dieselillähttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Puhtaampaa-kaupunkiliikennetta-puupohjaisella-dieselilla.aspxPuhtaampaa kaupunkiliikennettä puupohjaisella dieselillä
Kännykällä mielenrauhaahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kannykalla-mielenrauhaa.aspxKännykällä mielenrauhaa
Kaura on kysyttyä tavaraa maailmallahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kaura-on-kysyttya-tavaraa-maailmalla.aspxKaura on kysyttyä tavaraa maailmalla
Lämpöaistimus on monen tekijän summahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Lampoaistimus-on-monen-tekijan-summa.aspxLämpöaistimus on monen tekijän summa
Pilottitehtaat jauhavat ideoista liiketoimintaahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Pilottitehtaat-jauhavat-ideoista-liiketoimintaa.aspxPilottitehtaat jauhavat ideoista liiketoimintaa
Kyberturvallisuus vaatii muutakin kuin teknologiaosaamistahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kyberturvallisuus-vaatii-muutakin-kuin-teknologiaosaamista.aspxKyberturvallisuus vaatii muutakin kuin teknologiaosaamista
Vanha ydintutkimusreaktori poistetaan käytöstä – uusi ydinturvallisuustalo rakenteillahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/FiR-1-tutkimusreaktori-poistetaan-kaytosta.aspxVanha ydintutkimusreaktori poistetaan käytöstä – uusi ydinturvallisuustalo rakenteilla
5G tuo vauhtia verkkopalveluihinhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/5G-tuo-vauhtia-verkkopalveluihin.aspx5G tuo vauhtia verkkopalveluihin
Optinen isotooppispektroskopia: Yhä tarkempia tietoja tutkimuskohteestahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Optinen-isotooppispektroskopia-kehittynyt-merkittavasti.aspxOptinen isotooppispektroskopia: Yhä tarkempia tietoja tutkimuskohteesta
Syntymäpäivälahja meiltä itsellemmehttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Syntymapaivalahja-meilta-itsellemme.aspxSyntymäpäivälahja meiltä itsellemme