Uutta tietoa huipputeknologiasta ja sen hyödyntämisestä, tietoa tulevaisuuden ratkaisuista ja palveluista päätöksenteon tueksi ja liiketoiminnan kehittämiseen. Kohdistettu VTT:n kumppaneille, asiakkaille sekä huipputeknologiasta ja sen sovelluksista kiinnostuneille.
Julkaisu tieteestä, teknologiasta ja liiketoiminnasta

Emilia Nordlund

​​​​​​​Emilia Nordlund

Elintarvikkeet muutoksessa

Matti Välimäki | 31.3.2017

​Ruoantuotanto on vallankumouksen edessä. VTT opastaa uuteen älykkääseen kuluttajakeskeiseen ruokatuotantoon.

Miten ruokaa riittää kaikille? Miten ruokaa tuotetaan tehokkaasti mutta ekologisesti diginatiiville, tiedostavalle ja vaativalle kuluttajalle?

Muun muassa näihin kysymyksiin etsitään vastauksia Elintarviketalous 4.0 -tiekartassa. Sen laatimiseen on osallistunut eri alojen tutkijoita VTT:stä sekä elintarviketoimialan yritysten edustajia.

VTT:n tutkimusprofessori Kaisa Poutanen kertoo, että 4.0 on viittaus ruokatuotannon neljänteen, parhaillaan käynnissä olevaan vallankumoukseen. Kaikki alkoi metsästys- ja keräilytaloudesta, ja sitten keksittiin maanviljelys sekä 1800-luvulla ruoan teollinen massatuotanto.

– Uusimpaan vallankumoukseen vaikuttavat globalisaation, digitalisaation ja ilmastonmuutoksen kaltaiset suuret megatrendit. Lisäksi sitä ohjaavat elintarviketeollisuudelle spesifit trendit kuten terveys, yksilöllistyminen, helppous, nautintohakuisuus, läpinäkyvyys, kestävä tuotanto ja turvallisuus.

Emila Nordlund
 

Kuluttajille yksilöllisiä ratkaisuja

Uudessa elintarviketaloudessa suunnataan massatuotannosta kohti yksilöllisempiä ratkaisuja. Esimerkiksi 3D-tekniikalla voidaan valmistaa ruokaa ja myös personoida sitä.

– Robotti voi esimerkiksi valmistaa tuotteen kuluttajan toiveiden mukaisesti tuoreista raaka-aineista kaupassa. Maailmalla on jo tällä hetkellä käytössä muun muassa jäätelörobotteja ja pizza-automaatteja, Poutanen mainitsee.

Yksilöllisiin ratkaisuihin kuuluvat myös esimerkiksi palvelut, joilla jokainen voi mitata ja analysoida omaa syömistään tai ruokaansa. Uudet palvelut tarjoavat lisäksi työkaluja perheiden ajanhallintaan.​


 

Ketterästi ja tehokkaasti

Toinen kehityspiirre on siirtyminen keskittyneestä ruoanvalmistuksesta ja jakelusta ketterämpiin malleihin.

Teknologia tarjoaa keinoja, joilla ruokapakkauksista saa entistä enemmän ja juuri kyseiselle henkilölle merkityksellistä tietoa – vaikkapa ruoan tuotantoketjusta. Myös maanviljelijä voi jatkossa olla jalostusketjussa aktiivisempi toimija.

Uudessa elintarviketaloudessa raaka-aineita tuotetaan pienessä tilassa tehokkaasti ja tehtaanomaisesti. ​

– Raaka-aineita voidaan tuottaa myös ilman peltoja esimerkiksi bioteknologian tai hyönteistalouden avulla. Raaka-aineet käytetään tehokkaasti hyödyksi ja kiertotalouden mukaisesti. Myös energia- ja vesikierrot ovat suljettuja.


 

Muutoksen nopeus voi yllättää

 VTT:n johtavan tutkijan Jaakko Paasin mielestä muutos tarjoaa yrityksille suuria mahdollisuuksia.

– Oleellista on olla ajoissa liikkeellä. Nopeat syövät hitaat – myös ruoantuotannossa.

Hän huomauttaa, että uuteen ei siirrytä yhdessä yössä, vaan vanhat toimintamallit säilyvät osittain uusien rinnalla. Toisaalta muutoksia voi tapahtua nopeastikin. Digitalisaation ja automatiikan ansiosta kuluttajarajapintaa voidaan hoitaa aivan eri tavalla kuin ennen – fyysinen ja digitaalinen maailma sulautuvat yhdeksi.

– Aikajänne on ehkä 5–10 vuotta. Jos vertailukohdan ottaa kaupan digitalisoitumisesta, niin VTT hahmotteli aikoinaan hyvin sen, mitä tulee tapahtumaan. Muutoksen nopeus yllätti kuitenkin niin meidät kuin muutkin.

Vaan mikä voisi olla uuden elintarviketalouden Uber, Airbnb tai Netflix…aivan uusi tapa toimia, josta tuleekin nopeasti hyvin suurta bisnestä?

– Veikkaan, että sekin liittyy jotenkin verkkokauppaan. Se voi olla vaikkapa aivan uudenlainen tapa toimittaa elintarvikkeet kuluttajalle, Paasi pohtii.

– Tällä hetkellä ajatellaan, että logistiikka loppuu kaupan hyllylle. Uudessa ajattelumallissa lähdetään siitä, että ruoka tulee kotiin asti. Siihen eivät kuulu välivarastot, jotka eivät tuo lisäarvoa kuluttajalla vaan jotka päinvastoin pidentävät aikaa ruoan valmistushetkestä sen käyttöön, hän lisää.

Yksi uusi tapa toimia voisi olla vaikka tuoretuotanto kaupassa. Yrttejä, ituja, salaattia ja sieniä voisi viljellä uusilla sisäviljely- ja vesikiertotekniikoilla paikan päällä kaupassa. Tuotteet olisivat tuoreita ja ekologisia, koska kuljetuskustannukset jäävät pois ja hävikki pienenee.​

– Paljon muuttuu, mutta paljon pysyy ennallaan. Ruoka on tulevaisuudessakin terveellistä ja ravitsevaa. Se tarjoaa elämyksiä ja yhdistää ihmisiä. Ruoka tarjoaa myös keinoja rakentaa identiteettiä ja viestiä omista arvoista, Poutanen miettii.

 

Tarvetta monialaiselle yhteistyölle

Elintarviketalous 4.0 -visiossa toivotaan eri toimialat ylittävää yhteistyötä, esimerkiksi yhteistyöfoorumia suunnittelemaan kehityspolkujen sisältöä, vaikuttavuusarvioita ja toteuttamishankkeita.

– Tarvetta olisi lisäksi esimerkiksi kuluttajan tutkimusympäristölle, jossa voitaisiin testata uusia tuotekonsepti- ja palveluaihioita, Poutanen huomauttaa.

Uudet raaka-aineet vaativat uudenlaisia teknologioita. Matkan varrella tarvitaan myös muun muassa mittaus-, pakkaus- ja valmistusteknologioiden kehitystä ja integraatiota, selkeitä pelisääntöjä tiedon jakamiselle ja tietosuojakäytännöille, uusia palveluntarjoajia ja logistiikkajärjestelmiä.

– Suomi on kehityksen eturintamassa. Meillä on hyvät mahdollisuudet olla suunnannäyttäjä ja yhdistää teknologia- ja ruokateollisuuden osaaminen uusiksi tuotanto- ja palvelukonsepteiksi, VTT:n tiimipäällikkö Emilia Nordlund toteaa.


 

Kuvat: Ville Rinne

 ​

VTT kehittää uusia teknologioita​

Elintarviketalous 4.0 -tiekartassa on esimerkkejä VTT:n uusista ruokateknologioista.

VTT:n kehittämällä prototyypillä kasvisoluista syntyy aterian aineksia vaikkapa omassa keittiössä. Ravintokuitupitoisesta marjapuristeesta tulee kätevästi marjahillo muffinsiin ja kuivatetuista jauhomadoista ja kotisirkoista paljon proteiinia sisältäviä ympäristöystävällisiä ruokajakeita. 3D-printterillä voidaan tulostaa muun muassa proteiini- ja kuitupitoisiakeksejä. Muita esimerkkejä uusista syömiseen ja ruokaketjuun liittyvistä teknologioista ovat kehitteillä oleva GluttonButton-sovellus, joka mittaa ja tukee syömisrytmiä, TAGIT Smart -älypakkaus, joka mittaa tuotteen matkaa sekä hyperspektrikamera, jolla voidaan tulevaisuudessa tutkia, kelpaako pitkään säilytetty ruoka vielä syötäväksi.

 


 

Elintarviketalous 4.0 – VTT:n visio älykkään, kuluttajakeskeisen ruokatuotannon aikakauteen​​.

Kaisa Poutasen VTT-blogi: Onko ruokaketjussa käynnissä murros?

 

 

 

Impulssihttp://www.vtt.fi/ImpulssiImpulssi
Tekoäly paljastaa sydänpotilaan komplikaatioriskinhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Tekoaly-paljastaa-sydanpotilaan-komplikaatioriskin.aspxTekoäly paljastaa sydänpotilaan komplikaatioriskin
Impulssi 2/2017http://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Impulssi-2-2017.aspxImpulssi 2/2017
Mediatuotannossa ja asumispalveluissa valmistaudutaan 5G-verkkoonhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Mediatuotannossa-ja-asumispalveluissa-valmistaudutaan-5G-verkkoon.aspxMediatuotannossa ja asumispalveluissa valmistaudutaan 5G-verkkoon
Uutta virtaa elektroniikkateollisuuteenhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Uutta-virtaa-elektroniikkateollisuuteen.aspxUutta virtaa elektroniikkateollisuuteen
Automaatio antaa paketille siivethttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Automaatio-antaa-paketille-siivet.aspxAutomaatio antaa paketille siivet
Avoimen lähdekoodin infrastruktuuri sähkömekaanisen alan tuotekehityksessähttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Avoimen-lahdekoodin-infrastruktuuri-sahkomekaanisen-alan-tuotekehityksessa.aspxAvoimen lähdekoodin infrastruktuuri sähkömekaanisen alan tuotekehityksessä
Laitteet kämmenen kokoisiksihttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Laitteet-kammenen-kokoisiksi.aspxLaitteet kämmenen kokoisiksi
Voiko älykkäiden kaupunkien suorituskykyä mitata?http://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Voiko-alykkaiden-kaupunkien-suorituskykya-mitata.aspxVoiko älykkäiden kaupunkien suorituskykyä mitata?
Tulevaisuuden sensorihttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Tulevaisuuden-sensori.aspxTulevaisuuden sensori
Liiketoimintaa liikenteeseenhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Liiketoimintaa-liikenteeseen.aspxLiiketoimintaa liikenteeseen
Jari Gustafsson: Vanhoja ja uusia työjuhtia taantuman voittamiseksihttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Jari-Gustafsson-Vanhoja-ja-uusia-taantuman-voittamiseksi.aspxJari Gustafsson: Vanhoja ja uusia työjuhtia taantuman voittamiseksi
Uudet synteettisen biologian teknologiat mullistavat mikrobien muokkauksenhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Uudet-synteettisen-biologian-teknologiat-mullistavat-mikrobien-muokkauksen.aspxUudet synteettisen biologian teknologiat mullistavat mikrobien muokkauksen
S-ryhmä uskoo monikanavamalliinhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/S-ryhma-uskoo-monikanavamalliin.aspxS-ryhmä uskoo monikanavamalliin
Impulssi 1/2016http://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Impulssi-1-2016.aspxImpulssi 1/2016
Laivateollisuuden digitalisoituminen edellyttää huippututkimustahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Laivateollisuuden-digitalisoituminen-edellyttää-huippututkimusta.aspxLaivateollisuuden digitalisoituminen edellyttää huippututkimusta
Syntymäpäivälahja meiltä itsellemmehttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Syntymapaivalahja-meilta-itsellemme.aspxSyntymäpäivälahja meiltä itsellemme
Puhtaampaa kaupunkiliikennettä puupohjaisella dieselillähttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Puhtaampaa-kaupunkiliikennetta-puupohjaisella-dieselilla.aspxPuhtaampaa kaupunkiliikennettä puupohjaisella dieselillä
Mallinnuksen ja simuloinnin hyödyntäminen uusissa voimalaitoskonsepteissahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Mallinnuksen-ja-simuloinnin-hyodyntaminen-uusissa-voimalaitoskonsepteissa.aspxMallinnuksen ja simuloinnin hyödyntäminen uusissa voimalaitoskonsepteissa
Teollisuuden kyberturvallisuus paranee yhteistyöllähttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Teollisuuden-kyberturvallisuus-paranee-yhteistyolla.aspxTeollisuuden kyberturvallisuus paranee yhteistyöllä
Painettu teknologia kutsuu muotoilijoitahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Painettu-teknologia-kutsuu-muotoilijoita.aspxPainettu teknologia kutsuu muotoilijoita
Ketterä ja nopea Ponssehttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kettera-ja-nopea-Ponsse.aspxKetterä ja nopea Ponsse
Asuinmukavuus ja energiatehokkuus mahtuvat samaan kotiinhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Asuinmukavuus-ja-energiatehokkuus-mahtuvat-samaan-kotiin.aspxAsuinmukavuus ja energiatehokkuus mahtuvat samaan kotiin
5G tuo vauhtia verkkopalveluihinhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/5G-tuo-vauhtia-verkkopalveluihin.aspx5G tuo vauhtia verkkopalveluihin
Selluloosakuitu herättää vanhan puuvillatekstiilin uuteen eloonhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Selluloosakuitu-herattaa-kaytetyn-puuvillatekstiilin-uuteen-eloon.aspxSelluloosakuitu herättää vanhan puuvillatekstiilin uuteen eloon
Sopiiko elinkaariarviointi poliittisen päätöksenteon tueksi?http://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Sopiiko-elinkaariarviointi-poliittisen-päätöksenteon-tueksi.aspxSopiiko elinkaariarviointi poliittisen päätöksenteon tueksi?
VTT:n spinno GrainSense tuo laboratorion maanviljelijän kouraanhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/VTTn_spinno_GrainSense_tuo_laboratorion-maanviljelijan-kouraan.aspxVTT:n spinno GrainSense tuo laboratorion maanviljelijän kouraan
Yhteisöllisiä asumisratkaisuja Suomesta Namibiaanhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Yhteisöllisiä-asumisratkaisuja-Suomesta-Namibiaan.aspxYhteisöllisiä asumisratkaisuja Suomesta Namibiaan
Lämpöaistimus on monen tekijän summahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Lampoaistimus-on-monen-tekijan-summa.aspxLämpöaistimus on monen tekijän summa
Bisnesenkeli Sauli Törmälä: Kasvua kansainvälisiltä kentiltähttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Sauli-Tormala-Kasvua-kansainvalisilta-kentilta.aspxBisnesenkeli Sauli Törmälä: Kasvua kansainvälisiltä kentiltä
Onko tulevaisuudessa jätevettä?http://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Onko-tulevaisuudessa-jatevetta.aspxOnko tulevaisuudessa jätevettä?
Kyberturvallisuuden puolesta monella rintamallahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kyberturvallisuuden-puolesta-monella-rintamalla.aspxKyberturvallisuuden puolesta monella rintamalla
Voimaa potkurikehitykseenhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Voimaa-potkurikehitykseen.aspxVoimaa potkurikehitykseen
Riskienhallintaa mutkistuvassa maailmassahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Riskienhallintaa-mutkistuvassa-maailmassa.aspxRiskienhallintaa mutkistuvassa maailmassa
Suomi on hyvä investointihttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Suomi-on-hyva-investointi.aspxSuomi on hyvä investointi
Kovaakin kovempi vientituotehttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kovaakin-kovempi-vientituote.aspxKovaakin kovempi vientituote
Puolustusvoimat hakee etumatkaahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Puolustusvoimat-hakee-etumatkaa.aspxPuolustusvoimat hakee etumatkaa
Turbiinisiivillä miljoonien säästöihinhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Turbiinisiivet-saastavat-miljoonia.aspxTurbiinisiivillä miljoonien säästöihin
Infinited Fiber tuo muutoksen tekstiiliteollisuuteenhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Infinited-Fiber-tuo-muutoksen-tekstiiliteollisuuteen.aspxInfinited Fiber tuo muutoksen tekstiiliteollisuuteen
Ledikalvot taipuvat kansanlampusta lentokoneisiinhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Ledikalvot-taipuvat-kansanlampusta-lentokoneisiin.aspxLedikalvot taipuvat kansanlampusta lentokoneisiin
Kännykällä mielenrauhaahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kannykalla-mielenrauhaa.aspxKännykällä mielenrauhaa
Ydinjätehuollon uranuurtaja Posivahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Ydinjätehuollon-uranuurtaja-Posiva.aspxYdinjätehuollon uranuurtaja Posiva
Robottiautojen esiinmarssihttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Robottiautojen-esiinmarssi.aspxRobottiautojen esiinmarssi
Maailma kuluttajien silminhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Maailma-kuluttajien-silmin.aspxMaailma kuluttajien silmin
Wärtsilän Jaakko Eskola: Menestymme vain innovoinnilla ja uusiutumisellahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Wärtsilän-Jaakko-Eskolaä-Menestymme-vain-innovoinnilla-ja-uusiutumisella.aspxWärtsilän Jaakko Eskola: Menestymme vain innovoinnilla ja uusiutumisella
VTT hyödyntää Fabry-Perot interferometriteknologiaahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Fabry-Perot-interferometriteknologia.aspxVTT hyödyntää Fabry-Perot interferometriteknologiaa
IPR edellä ulkomaillehttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/IPR-edella-ulkomaille.aspxIPR edellä ulkomaille
Kansainvälinen yrittäjyys ei toteudu hetkessä vaan siihen kasvetaanhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kansainvälinen-yrittäjyys-ei-toteudu-hetkessä-vaan-siihen-kasvetaan.aspxKansainvälinen yrittäjyys ei toteudu hetkessä vaan siihen kasvetaan
Teollinen 3D-tulostus nousukiidossahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Teollinen-3D-tulostus-nousukiidossa.aspxTeollinen 3D-tulostus nousukiidossa
Intohimo siivittää tutkimustahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/intohimo-siivittaa-tutkimusta.aspxIntohimo siivittää tutkimusta