Uutta tietoa huipputeknologiasta ja sen hyödyntämisestä, tietoa tulevaisuuden ratkaisuista ja palveluista päätöksenteon tueksi ja liiketoiminnan kehittämiseen. Kohdistettu VTT:n kumppaneille, asiakkaille sekä huipputeknologiasta ja sen sovelluksista kiinnostuneille.
Julkaisu tieteestä, teknologiasta ja liiketoiminnasta

​​​​​​​​

Multifunktionaaliset polysakkaridit tuovat elintarviketeollisuudelle uusia mahdollisuuksia

Emilia Nordlund | 1.12.2015

​Luonnollisuus ja terveellisyys ovat tärkeitä ruokaan ja syömiseen liittyviä teemoja kuluttajien keskuudessa. Terveellisyys ja hyvinvointi ovat myös elintarviketeollisuuden näkökulmasta ne osa-alueet, joissa nähdään vahvaa kasvupotentiaalia.

Elintarviketeollisuudella on paineita kehittää terveyttä edistäviä, energia­tiheydeltään nykyistä matalampia tuotteita. Siksi ingredienttiteollisuudella on jatkuva tarve tuoda markkinoille uusia performanssi-ingredienttejä, apuaineita, jotka tuovat tuotteeseen rakennetta, mutta eivät muuta sen ravitsemuksellista arvoa. Teollisuutta kiinnostavat erityisesti ingredientit, jotka mahdollistavat veden ja ilman sisällyttämisen rakenteisiin. Hiilihydraatit, jotka eivät pilkkoudu ruuansulatuksessa eivätkä imeydy ohutsuolessa mutta voivat fermentoitua paksusuolessa joko osittain tai täysin, toisin sanoen ravintokuidut, ovat potentiaalisia yhdisteitä tällaisiksi ingredienteiksi. 

Nämä ”sulamattomat” hiilihydraatit ovat elintarviketeollisuuden kannalta houkuttelevia multifunktionaalisia komponentteja, joilla on mahdollista luoda kevyitä aistittavalta laadultaan houkuttelevia rakenteita ja joilla on samanaikaisesti ravintokuitujen terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Terveyshyödyt liittyvät muun muassa sydän- ja verisuonitautien riskin alenemiseen, immuunipuolustukseen, suoliston terveyteen sekä painonhallintaan [1]

Kun ravintokuituja lisätään elintarvikkeisiin apuaineiden muodossa, terveyttä edistävän komponentin pitoisuus jää usein alhaiseksi, eikä terveysvaikutusta välttämättä saavuteta.  Mikäli tavoitellaan juuri terveyttä edistävää vaikutusta, ingredientin ominaisuuksia pitää muokata elintarvikkeeseen sopivaksi, jotta sitä on mahdollista lisätä riittävästi tuotteeseen. Tällöin haasteena on pitää terveyttä edistävä komponentti aktiivisena ja stabiilina vaikuttamatta kuitenkaan negatiivisesti tuotteen aistittavaan laatuun. Tämä artikkeli avaa VTT:n teknologioihin perustuvien esimerkkien kautta näitä molempia aihealueita: ravintokuituja rakenteenmuodostajina sekä funktionaalisina yhdisteinä terveysväittämätuotteissa (ks. kuva 1).

IMP_tutkimuskentta.jpg
 

Kuva 1. VTT:n tutkimuskenttä uusien multifunktionaalisten kuituingredienttien kehitystyössä.


 

Multifunktionaaliset hiilihydraatit elämyksien luojina

Kun etsitään ravintokuituihin pohjautuvia ratkaisuja uusien kevyiden rakenteiden kehittämisessä, on oleellista, että ravintokuitu 1) tuo tuotteeseen volyymiä, 2) pitää rakenteen stabiilina, 3) luo kuluttajalle miellyttävän ja houkuttelevan suutuntuman ilman makuvirheitä, 4) ei aiheuta epämiellyttäviä sivuvaikutuksia. 

Viimeinen kohta on hyvin oleellinen, sillä osa tällä hetkellä markkinoilla olevista hiilihydraattipohjaisista apuaineista, kuten inuliini, aiheuttaa vatsavaivoja osalle kuluttajista. Vaivat perustuvat hiilihydraattien nopeaan fermentoitumiseen suolistossa ja sitä seuraavaan kaasunmuodostukseen. Toisaalta jos apuaineena käytettävä hiilihydraatti on inertti eli ei fermentoidu suolistomikrobien toimesta, jää osa ravintokuidulle ominaista terveysvaikutuksista saavuttamatta. 

Toinen runsaasti elintarviketeollisuudessa jo käytössä oleva ravintokuitu on polydekstroosi. Se on kuitenkin synteettinen ravintokuitu, joka pitää merkitä E-koodilla (E1200), mikä aiheuttaa kuluttajissa usein vastustusta. Kun etsitään uusia multifunktionaalisia tuotteita, teknologisen funktionaalisuuden lisäksi olisi optimaalista saada aikaan myös positiivinen terveysvaste luonnosta peräisin olevilla raaka-aineilla ilman negatiivisia sivuvaikutuksia, kuten ilmavaivoja. 

Tätä silmällä pitäen VTT:llä tutkitaan uusien luonnosta peräisin olevien, esimerkiksi puupohjaisten hiilihydraattien, mahdollisuuksia toimia multifunktionaalisina komponentteina elintarviketeollisuuden tarpeisiin. Tavoitteena on selvittää erilaisten muokattujen kuitukomponenttien rakenteenmuodostus- ja stabilointiominaisuuksia, kykyä alentaa kolesterolia sekä pilkkoutumista suolistomikrobien toimesta. Esimerkiksi koivusta eristetyn ja edelleen bioteknisesti muokatun hiilihydraatin, ksylaanin, on osoitettu toimivan erittäin hyvin jogurttimallissa (maitopohjainen geeli) sekä rakenteen parantajana ja -stabiloijana (ks. kuva 2) että suolistossa hitaasti pilkkoutuvana (vrt. nopeasti pilkkoutuva inuliini), jolloin sen ei oleteta aiheut­tavan kuluttajille ikäviä sivuvaikutuksia.

IMP_ksylaani.jpg
 

Kuva 2. Koivun ksylaani (oik.) parantaa hapatetun maitogeelin (jogurttimalli) rakenneominaisuuksia: ksylaanin avulla saavutettiin tasaisempi ja pehmeämpi rakenne ilman veden erottumista säilytyksen aikana.


 

Koivun ksylaanin lisäksi VTT:llä tutkitaan aktiivisesti fibrilloitujen selluloosakuitujen mahdollisuuksia geeli-, vaahto- ja emulsiorakenteiden muodostamisessa sekä stabiloinnissa. Fibrilloitu selluloosa sitoo paljon vettä ja muodostaa geelin hyvin matalissa (<1 %) konsentraatioissa. Fibrilliselluloosageeli kestää hyvin pH:n, lämpötilan, leikkausvoimien ja ionivahvuuden vaihteluja, varsinkin jos raaka-aineena on käytetty ns. natiivia selluloosaa. VTT:llä tutkitaan parhaillaan fibrilloidun selluloosan potentiaalia stabilointi- ja sakeuttamisaineena hapatetuissa maitotuotteissa (esimerkiksi jogurtti). (ks. kuva 3).

IMP_seos.jpg
 

Kuva 3. Fibrilloidun selluloosan ja maidon seos. Alarivin mikroskooppikuvista näkee hyvin, kuinka natiivi fibrilliselluloosa (a) sekoittuu maitoon paremmin kuin hapetettu fibrilliselluloosa (b).


 

Geeliytymisominaisuuksien lisäksi fibrilloitujen selluloosakomponenttien on todettu stabiloivan emulsioita, mikä voisi mahdollistaa tämänhetkisten pinta-aktiivisten aineiden (kuten rasvahappojen mono- ja diglyseridit ja lesitiini) korvaamisen luonnon kasvipohjaisilla yhdisteillä (ks. kuva 4). Fibrilloitujen selluloosakomponenttien uskotaan stabiloivan öljy-vedessä -emulsioita joko kiinnittymällä öljypisaroiden pinnalle tai nostamalla jatkuvan faasin viskositeettia  verkkomaisen rakenteen muodostumisen kautta (tai sekä että) [3, 4]. Kun selluloosaa muokataan ja sovelletaan älykkäästi, se voi toimia multifunktionaalisena ingredienttinä elintarvikkeissa ja mahdollistaa täysin uudenlaisten emulsioiden ja myös vaahtomaisten rakenteiden valmistamisen.

IMP_stabiilisuus.jpg
 

Kuva 4. Fibrilloidut selluloosamateriaalit parantavat öljy-vedessä -emulsion stabiilisuutta leikkausvoimia vastaan (kuva otettu sentrifugoinnin jälkeen: vas. modifioimaton fibrilloitu selluloosa, oik. kemiallisesti modifioitu ja fibrilloitu selluloosa).


 

Kolesteroli hallintaan virvoitusjuomilla

Funktionaalisista elintarvikkeista juomat ovat nopeimmin kasvava tuotealue. Juomia valmistava teollisuus hakee koko ajan uusia, kuluttajille relevantteja tuote-etuja, joista korkea kuitupitoisuus on yksi merkittävimmistä. 

VTT:n patentoimassa innovaatiossa ravintokuidun, tässä tapauksessa kauran tai ohran beetaglukaanin liukoisuutta lisätään alentamalla sen polymerisaatioastetta. Beetaglukaanilla on tutkitusti terveyttä edistäviä vaikutuksia: veren kolesterolipitoisuuden alentaminen, alhainen glykeeminen indeksi (verensokerin tasaisuus aterian jälkeen) ja suoliston hyvinvoinnin edistäminen.

Ravintokuitupitoisia juomia on jo markkinoilla, ja ne sisältävät tyypillisesti kuitulähteenään liukoisia kuituingredienttejä, kuten inuliinia tai polydekstroosia, mutta kuten yllä on todettu, näillä komponenteilla on kuluttajien keskuudessa omat rajoitteensa.  Muokattu liukoinen beetaglukaani voi tuoda ainutlaatuisen ratkaisun siihen, miten funktionaalisiin juomatuotteisiin saadaan kuluttajalle merkityksellinen määrä luonnollista kuitua ja samalla voidaan käyttää terveysväittämiä pakkausmerkinnöissä. 

Liukoisen beetaglukaanin valmistusteknologia perustuu kahteen erilaiseen VTT:n patentoimaan menetelmään. Liukoinen beetaglukaani valmistetaan kauralesefraktiosta joko entsyymi- tai happohydrolyysin avulla (ks. kuva 5). Hydrolyysissä beetaglukaanin polymerisaatioaste alennetaan noin 1:16-osaan alkuperäisestä, ja siten stabiilius vesiliuoksessa kasvaa merkittävästi. Tuotevaihtoehtoina liukoisen beetaglukaanin osalta on tutkittu kolmea tuotetyyppiä: ingredienttijauhetta, juomatiivistettä ja valmista juomaa. Erilaiset tuotevaihtoehdot mahdollistavat ingredientin käytön useissa ruokailutilanteissa.

​​IMP_beetaglukaani2.jpg

Kuva 5. Beetaglukaanin hallittu pilkkominen mahdollistaa sen käytön juomissa. Prosessi on kuvattu patenteissa Kaukovirta-Norja et al. 2009, WO 2009/077659 ja Lehtomäki & Myllymäki 2009, WO 2009/109703 A1.


 

Yhteenveto

VTT:llä työskentelee uusien multifunktionaalisten ingredienttien kehitystyössä aktiivinen, erikoisosaamisia yhdistävä tutkimustiimi, johon kuuluvat Panu Lahtinen, Juhani Sibakov, Terhi Hakala, Natalia Rosa-Sibakov, Martina Lille, Anna-Marja Aura, Marie Gestranius ja Tekla Tammelin. VTT:n tutkimustulosten perusteella on jo tässä vaiheessa selvää, että puupohjaisilla hiilihydraateilla on paljon potentiaalia multifunktionaalisina ingredientteinä terveellisten elintarvikkeiden valmistuksessa. Lisäksi näyttää lupaavasti siltä, että on vain ajan kysymys, kun voimme poimia beetaglukaanijuoman kaupan hyllystä tuomaan puhtia päiväämme. 


 

EMILIA NORDLUND

IMP_emilia_nordlund.jpg
 

Emilia Nordlund  (TkT) on Elintarvikeratkaisut-tutkimustiimin päällikkö. Tutkimustiimin fokuksessa on lisätä hyvinvointia sekä ihmisille että maapallolle uusien terveyttä edistävien ja kestävän kehityksen mukaisten, elintarvikeketjuun liittyvien innovaatioiden kautta.


 

Lähteet

[1]  Anderson JW, Baird P, Davis RH Jr, et al. Health benefits of dietary fiber. Nutr Rev. 2009;67:188–205.

[2]  Raninen, K., Lappi, J., Mykkänen, H. and Poutanen, K. (2011), Dietary fiber type reflects physiological functionality: comparison of grain fiber, inulin, and polydextrose. Nutrition Reviews, 69: 9–21. doi: 10.1111/j.1753-4887.2010.00358.x

[3]  Denkov, N.D.; Ivanov, I.B.; Kralchevsky, P.A.  Journal of Colloid and Interface Science, 1992, 150, 589-593. 

[4] Horozov, T.S.; Binks, B.P. Angewandte Chemie, 2006, 45, 773-776; 

**Abend, S.; Bonnke, N.; Gutschner, U.; Lagaly, L. Colloid & Polymer Science, 1998, 276, 730-737.

[5] Myllymäki, O., Lehtomäki, I., Method of producing a bran product (FI20085205).

[6] Kaukovirta-Norja A., Lehtinen, P., Virkajärvi, I., Suortti, M., Myllymäki, O., Helin, J., Olonen, A. Method of processing beta-glucan (fi20070993). 

[7] Kaukovirta-Norja, A., Myllymäki, O., Aro, H., Hietaniemi, V., Pihlava, J.-M. Method for fractionating oat, products thus obtained, and use thereof (fi20075090).

[8] M. Gestranius, P. Stenius, J. Sjöblom and  T. Tammelin. Phase behaviour and stability of nanocellulose stabilized oil-in-water emulsions. 18th ISWFPC Conference Proceedings, Vol 1, 9-11th September, Vienna, Austria, 2015, 7-10.


 

 

 

Impulssihttp://www.vtt.fi/ImpulssiImpulssi
Impulssi 2/2017http://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Impulssi-2-2017.aspxImpulssi 2/2017
Uusi agenda tehostaa tutkimusinfran käyttöähttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Uusi-agenda-tehostaa-tutkimusinfran-käyttöä.aspxUusi agenda tehostaa tutkimusinfran käyttöä
Robottiautojen esiinmarssihttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Robottiautojen-esiinmarssi.aspxRobottiautojen esiinmarssi
Infinited Fiber tuo muutoksen tekstiiliteollisuuteenhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Infinited-Fiber-tuo-muutoksen-tekstiiliteollisuuteen.aspxInfinited Fiber tuo muutoksen tekstiiliteollisuuteen
Suomi suuntaa vähähiiliseen älyliikenteeseenhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Suomi-suuntaa-vahahiiliseen-alyliikenteeseen.aspxSuomi suuntaa vähähiiliseen älyliikenteeseen
Digitaaliset ekosysteemit valtaavat alaahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Digitaaliset-ekosysteemit-valtaavat-alaa.aspxDigitaaliset ekosysteemit valtaavat alaa
Voiko älykkäiden kaupunkien suorituskykyä mitata?http://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Voiko-alykkaiden-kaupunkien-suorituskykya-mitata.aspxVoiko älykkäiden kaupunkien suorituskykyä mitata?
Turbiinisiivillä miljoonien säästöihinhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Turbiinisiivet-saastavat-miljoonia.aspxTurbiinisiivillä miljoonien säästöihin
Kovaakin kovempi vientituotehttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kovaakin-kovempi-vientituote.aspxKovaakin kovempi vientituote
Mediatuotannossa ja asumispalveluissa valmistaudutaan 5G-verkkoonhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Mediatuotannossa-ja-asumispalveluissa-valmistaudutaan-5G-verkkoon.aspxMediatuotannossa ja asumispalveluissa valmistaudutaan 5G-verkkoon
VTT:n nuoret tutkijat tekevät tulevaisuuttahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Nuoret-tutkijat-tekevat-tulevaisuutta.aspxVTT:n nuoret tutkijat tekevät tulevaisuutta
Teollinen 3D-tulostus nousukiidossahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Teollinen-3D-tulostus-nousukiidossa.aspxTeollinen 3D-tulostus nousukiidossa
Suomi tavoittelee kärkipaikkaa tekoälyn soveltamisessahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Suomi-tavoittelee-karkipaikkaa-tekoalyn-soveltamisessa.aspxSuomi tavoittelee kärkipaikkaa tekoälyn soveltamisessa
Maailma kuluttajien silminhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Maailma-kuluttajien-silmin.aspxMaailma kuluttajien silmin
Energiavarastojen kysyntä kasvaa vauhdillahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Energiavarastojen-kysynta-kasvaa-vauhdilla.aspxEnergiavarastojen kysyntä kasvaa vauhdilla
Petri Kalliokoski: Tekoäly siirtyy sanoista tekoihinhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Petri-Kalliokoski-Tekoaly-siirtyy-sanoista-tekoihin.aspxPetri Kalliokoski: Tekoäly siirtyy sanoista tekoihin
Wärtsilän Jaakko Eskola: Menestymme vain innovoinnilla ja uusiutumisellahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Wärtsilän-Jaakko-Eskolaä-Menestymme-vain-innovoinnilla-ja-uusiutumisella.aspxWärtsilän Jaakko Eskola: Menestymme vain innovoinnilla ja uusiutumisella
5G tuo vauhtia verkkopalveluihinhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/5G-tuo-vauhtia-verkkopalveluihin.aspx5G tuo vauhtia verkkopalveluihin
Minima Processor Oy – Energiatehokkuuden maailmanennätys kiihdyttää IoT-kehitystähttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Minima-Processor-Oy-Energiatehokkuuden-maailmanennätys-kiihdyttää-IoT-kehitystä.aspxMinima Processor Oy – Energiatehokkuuden maailmanennätys kiihdyttää IoT-kehitystä
Kaura on kysyttyä tavaraa maailmallahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kaura-on-kysyttya-tavaraa-maailmalla.aspxKaura on kysyttyä tavaraa maailmalla
Tuotteita jätteestä – muovipitoinen orgaaninen jäte otetaan käyttöönhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Tuotteita-jätteestä.aspxTuotteita jätteestä – muovipitoinen orgaaninen jäte otetaan käyttöön
Bisnesenkeli Sauli Törmälä: Kasvua kansainvälisiltä kentiltähttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Sauli-Tormala-Kasvua-kansainvalisilta-kentilta.aspxBisnesenkeli Sauli Törmälä: Kasvua kansainvälisiltä kentiltä
Tulevaisuuden arkkitehdit asiallahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Tulevaisuuden-arkkitehdit-asialla.aspxTulevaisuuden arkkitehdit asialla
Asiakasasenteen airuethttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Asiakasasenteen-airuet.aspxAsiakasasenteen airuet
Impulssi 1/2014http://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Impulssi-1-2014.aspxImpulssi 1/2014
Selluloosakuitu herättää vanhan puuvillatekstiilin uuteen eloonhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Selluloosakuitu-herattaa-kaytetyn-puuvillatekstiilin-uuteen-eloon.aspxSelluloosakuitu herättää vanhan puuvillatekstiilin uuteen eloon
Yhteisöllisiä asumisratkaisuja Suomesta Namibiaanhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Yhteisöllisiä-asumisratkaisuja-Suomesta-Namibiaan.aspxYhteisöllisiä asumisratkaisuja Suomesta Namibiaan
VTT hyödyntää Fabry-Perot interferometriteknologiaahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Fabry-Perot-interferometriteknologia.aspxVTT hyödyntää Fabry-Perot interferometriteknologiaa
Sopiiko elinkaariarviointi poliittisen päätöksenteon tueksi?http://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Sopiiko-elinkaariarviointi-poliittisen-päätöksenteon-tueksi.aspxSopiiko elinkaariarviointi poliittisen päätöksenteon tueksi?
ChemSheet-innovaatioilla tietä uusille ratkaisuillehttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Chemsheet-innovaatioilla-tietä-uusille-ratkaisuille.aspxChemSheet-innovaatioilla tietä uusille ratkaisuille
Asuinmukavuus ja energiatehokkuus mahtuvat samaan kotiinhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Asuinmukavuus-ja-energiatehokkuus-mahtuvat-samaan-kotiin.aspxAsuinmukavuus ja energiatehokkuus mahtuvat samaan kotiin
Puun voimalla biotalouteenhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Puun-voimalla-biotalouteen.aspxPuun voimalla biotalouteen
Laitteet kämmenen kokoisiksihttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Laitteet-kammenen-kokoisiksi.aspxLaitteet kämmenen kokoisiksi
Mallinnuksen ja simuloinnin hyödyntäminen uusissa voimalaitoskonsepteissahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Mallinnuksen-ja-simuloinnin-hyodyntaminen-uusissa-voimalaitoskonsepteissa.aspxMallinnuksen ja simuloinnin hyödyntäminen uusissa voimalaitoskonsepteissa
Salofa tuo pikatestit terveyden ja ympäristön seurantaanhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Salofa-tuo-pikatestit-terveyden-ja-ympariston-seurantaan.aspxSalofa tuo pikatestit terveyden ja ympäristön seurantaan
Puolustusvoimat hakee etumatkaahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Puolustusvoimat-hakee-etumatkaa.aspxPuolustusvoimat hakee etumatkaa
Autonomiset järjestelmät yleistyvät teollisuudessa nopeastihttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Autonomiset-jarjestelmat-yleistyvat-teollisuudessa-nopeasti.aspxAutonomiset järjestelmät yleistyvät teollisuudessa nopeasti
Digitalisaatio tasoittaa erojahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Digitalisaatio-tasoittaa-eroja.aspxDigitalisaatio tasoittaa eroja
Vanha ydintutkimusreaktori poistetaan käytöstä – uusi ydinturvallisuustalo rakenteillahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/FiR-1-tutkimusreaktori-poistetaan-kaytosta.aspxVanha ydintutkimusreaktori poistetaan käytöstä – uusi ydinturvallisuustalo rakenteilla
Oma osaaminen yhteiseksi hyväksihttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Oma-osaaminen-yhteiseksi-hyvaksi.aspxOma osaaminen yhteiseksi hyväksi
Ikäteknologia arjen apuna ja turvanahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Ikäteknologia-arjen-apuna-ja-turvana.aspxIkäteknologia arjen apuna ja turvana
Liiketoimintaa liikenteeseenhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Liiketoimintaa-liikenteeseen.aspxLiiketoimintaa liikenteeseen
Puukuitu haastaa muovin kauppakasseissahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Puukuitu-haastaa-muovin-kauppakasseissa.aspxPuukuitu haastaa muovin kauppakasseissa
Lämpöaistimus on monen tekijän summahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Lampoaistimus-on-monen-tekijan-summa.aspxLämpöaistimus on monen tekijän summa
S-ryhmä uskoo monikanavamalliinhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/S-ryhma-uskoo-monikanavamalliin.aspxS-ryhmä uskoo monikanavamalliin
Suomalaispyörät pyörivät myös tulevaisuudessahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Suomalaispyörät-pyörivät-myös-tulevaisuudessa.aspxSuomalaispyörät pyörivät myös tulevaisuudessa
Maailmalla ei ole parempaa innovaatiomalliahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Maailmalla-ei-ole-parempaa-innovaatiomallia.aspxMaailmalla ei ole parempaa innovaatiomallia
Impulssi 1/2016http://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Impulssi-1-2016.aspxImpulssi 1/2016
IPR edellä ulkomaillehttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/IPR-edella-ulkomaille.aspxIPR edellä ulkomaille