Uutta tietoa huipputeknologiasta ja sen hyödyntämisestä, tietoa tulevaisuuden ratkaisuista ja palveluista päätöksenteon tueksi ja liiketoiminnan kehittämiseen. Kohdistettu VTT:n kumppaneille, asiakkaille sekä huipputeknologiasta ja sen sovelluksista kiinnostuneille.
Julkaisu tieteestä, teknologiasta ja liiketoiminnasta

Sinebrychoff Rauno Sillanpää

​​​​​​

Panimolaboratorio – Paremman oluen puolesta

Matti Välimäki | 15.11.2016

​Panimolaboratoriolla on oma osuutensa siinä, että suomalainen olut on niin hyvää: oluen aromi on kehittynyt ja maku stabiloitunut ja raaka-aineena ovat Suomen parhaat mahdolliset ohralajit. Oluen ylikuohumisilmiöstäkin on päästy eroon. VTT on 60 vuotta täyttävän Panimolaboratorion tärkein tutkimuspartneri. 

Panimolaboratorio syntyi vuonna 1956, kun 18 suomalaista panimoa, 4 mallastamoa sekä Alko päättivät yhdistää osaamisensa. Ne näkivät, että olutalalla kaivattiin tutkimusta maallemme erityisistä ja tärkeistä asioista.  Keskeistä oli Suomeen sopivien mallasohralajikkeiden kehittäminen ja käyttöönotto.

Panimolaboratorion nykyinen puheenjohtaja, Sinebrychoffin laatu- ja kehityspäällikkö Rauno Sillanpää kertoo, että raaka-aineiden tutkiminen ja testaus jatkuu tänäkin päivänä.

– Oikeiden ohralajikkeiden löytäminen on vaativaa, sillä Suomi on maailman pohjoisin maa, jossa kasvatetaan mallasohraa. Lyhyen kasvukauden takia viljelyolosuhteet meillä ovat aivan erilaiset kuin vaikkapa Keski-Euroopassa, oluen perinteisissä mahtimaissa.

Raaka-aineiden lisäksi Panimolaboratorion keskeisiä tutkimusalueita ovat nykyään muun muassa käymistekniikka ja prosessointi sekä tuoteturvallisuus.

– Toimintamme on sikäli ainutlaatuista, että tarkastelemme koko arvoketjua, niin ohranjyvän viljelyä pellolla kuin vaikkapa oluen säilyvyyttä.

Aivan tavallista ei ole sekään, että kilpailijat tekevät tiivistä yhteistyötä.

– Panimolaboratorion toiminta on rajattu tarkkaan. Teemme esikilpailullista tutkimusta, joka hyödyttää koko alaa. Mutta emme voi esimerkiksi kehittää yhdessä uusia tuotteita.

Nykyään Panimolaboratorion omistajiin kuuluu yksi mallastamo: Polttimo Oy/Viking Malt sekä neljä panimoa Oy Hartwall Ab, Oy Sinebrychoff Ab, Olvi Oyj sekä Laitilan Wirvoitusjuomatehdas. VTT on Panimolaboratorion pääasiallinen tutkimuspartneri.

– Panimolaboratoriolla ei ole esimerkiksi omia tiloja, vaan se on eri toimijoiden yhdessä muodostama verkosto, tutkimusprojektien rahoittaja ja koordinoija, Sillanpää kuvaa.

RaunoSillanpää.jpg

Ohrakomitea valvoo

Pohjois-Euroopan suurimman mallastajan Viking Maltin johtaja Timo Huttunen kertoo, että Panimolaboratorion yhteydessä toimii esimerkiksi erillinen Ohrakomitea.  Se suunnittelee ja valvoo Suomen olosuhteisiin sopivien mallasohralajikkeiden hyväksymistä ja listausta.

– On koko alan – ja esimerkiksi maanviljelijöiden etu – että viljelyyn päätyvät agronomisesti, laadullisesti ja panimoprosessin kannalta parhaat mahdolliset lajikkeet.

Käytännössä Panimolaboratorio testauttaa lajikkeita, joita erilliset jalostusyhtiöt tuottavat. Esimerkiksi mallasohralajikkeiden satoisuus kehittyy koko ajan, eivätkä vanhat lajikkeet pärjää kilpailussa pitkään.

 – Kaiken kaikkiaan panimolaboratorio tarjoaa Viking Maltille hyvän mahdollisuuden tehdä yhteistä tutkimustoimintaa asiakkaidemme kanssa – kuulemme heidän haasteistaan ja pystymme reagoimaan niihin, Huttunen miettii.

Hänen mielestään Panimolaboratorio on koko maailmankin tasolla merkittävä osaamiskeskittymä.

– Olennaisen tärkeää on, että VTT tuo toimintaan vielä omat resurssina ja verkostonsa, paljon lisää muskeleita.

 Laboratory Sinebrychoff.jpg


Kaikkia hyödyttävää esikilpailullista tutkimusta

Myös Olvi Oyj:n tuotekehitys- ja hankintajohtaja Pia Hortling on tyytyväinen.

– Panimolaboratorion monipuolisen tutkimussalkun ansiosta Olvin tutkimustoiminta on kattavampaa kuin mitä se muuten olisi rajallisten resurssiemme takia. Panimolaboratoriomme tutkimus on kansainvälisestikin arvostettua ja monipuolista. Se kasvattaa yhtiömme ja samalla lailla koko toimialan osaamista ja kykyä uudistua. Tutkimusten kautta saamme myös taustatietoa ja ymmärrystä, jota voimme hyödyntää, kun teemme oman talomme sisällä jatkotutkimusta ja jalkautamme syntyneitä ideoita ja tuloksia toimintaamme soveltuviksi.

Hortlingin mukaan Panimolaboratorion merkitys korostuu jo siksi, ettei Suomessa ole alan koulutuslaitosta.

– Panimolaboratorio on esimerkiksi päivittänyt alan suomenkielistä käsikirjaa nimeltä Panimotekniikka. Se järjestää säännöllisesti alaan liittyviä kursseja. Lisäksi sen kautta syntyy hyvä asiantuntijoiden verkko, jonka puoleen voi kääntyä senkin jälkeen, kun yksittäiset projektit päättyvät.

Hortling on itse tällä hetkellä mukana hygieniaan liittyvässä tutkimushankkeessa.

– Panimoissa valmistetaan nykyään monia muitakin tuotteita kuin oluita, esimerkiksi virvoitusjuomia, energiajuomia, kivennäisvesiä, siidereitä ja lonkeroita. Tutkimushankkeessa selvitetään, mitä haasteita nämä oluen kanssa samoilla pullotuslinjoilla kulkevat erilaiset juomat ja niille ominaiset mikrobikannat tuovat ja miten ongelmat ratkaistaan. Tällaista tietoa ei löydy vielä mistään.

 

Kun kaikki vaikuttaa kaikkeen

Olutta on tehty tuhansien vuosien ajan. Ensimmäiset maininnat löytyvät Sumerista, Kaksoisvirranmaasta noin vuodelta 4000 eaa. Joku voisikin ajatella, että on kummallista, kun oluen valmistusta ei ole vieläkään opittu kunnolla.

Sillanpää naurahtaa ja kertoo kuulleensa letkautuksen aikaisemminkin.

– Tosiasiassa oluessa riittää valtavasti tutkittavaa jatkuvan parantamisen hengessä. Mitä syvemmälle mennään, aina löydetään uusia asioita. Yhden ketjun osan muutos heijastuu yleensä muualle -  kaikki vaikuttaa kaikkeen, hän miettii.

– Perusmekanismi on sama kuin tuhansia vuosia: hiiva reagoi raaka-aineeseen. Lähdemme liikkeelle ohranjyvästä ja siitä, että ymmärrämme, mitä sen sisällä on. Mutta tämä on tosiaan vain alku. Hiiva, erilaiset raaka-aineet – tai raaka-aineiden erilainen käsittely – tuo peruskuvioon aina uusia elementtejä, prosessin vaikutuksista puhumattakaan, Pia Hortling lisää.

 

Tuoteturvallisuuden ja kestävän kehityksen rooli korostuu

Rauno Sillanpää arvioi, että tulevaisuudessa Panimolaboratoriossa korostuvat muun muassa kestävään kehitykseen liittyvät asiat.

– Tutkimme esimerkiksi sitä, miten voimme entisestään pienentää oluen valmistuksen hiili- ja vesijalanjälkeä. Vesijalanjäljen osalta olemme jo aivan huipputasolla koko maailmassa. Energiankulutus ei ole ehkä samalla tavalla vertailtavissa muihin maihin, koska ilmasto-olot Suomessa ovat ankarammat.

Sillanpää uskoo, että myös tuoteturvallisuuden merkitys korostuu tulevaisuudessa.

– Tuoteturvallisuus on jo nykyisellään hyvällä mallilla, mutta parannettavaa riittää toki aina. Myös viranomaiset vaativat entistä enemmän erilaista dokumentointia.

"Kuluttajat ovat nykyään entistä kiinnostuneempia erilaisesta, jopa hyvin yksityiskohtaisestakin tiedosta. He voivat haluta tietää, millaisia gluteiinipitoisuuksia erilaisissa oluissa voi olla. Ellemme tekisi taustatutkimusta, emme pystyisi vastaamaan kuluttajien kysymyksiin, Hortling miettii.

Pia Hortling ja Timo Huttunen odottavat tulevaisuudelta myös esimerkiksi sitä, että erilaiset laadunvalvonnan analyysimenetelmät nopeutuvat ja ovat entistä edullisempia.

– Digitalisaatiokin tarjoaa alan tutkimukselle varmasti paljon uusia mahdollisuuksia. Panimolaboratorioon on kertynyt valtavasti erilaista dataa oluen valmistuksen eri vaiheista. Kun dataa päästään yhdistelemään ja analysoimaan, voi syntyä aivan uusia ideoita, Timo Huttunen huomauttaa.

– Se mitä jatkossa tutkitaan, riippuu paljolti toimintaympäristöstämme eli siitä, mitkä asiat nousevat keskusteluun ja missä on selvää tiedon puutetta. Panimolaboratorio tekee esikilpailullista tutkimusta, mutta sillä on samalla myös tiivis linkki käytäntöön. Halumme varmistaa, että tutkimus keskittyy oleelliseen, Hortling pohtii.

 

Kuohuvien vuosien varrelta

Paljon on saatu aikaan jo tähän mennessä.

– Panimolaboratoriolla on oma osuutensa siinä, että suomalainen olut on niin hyvälaatuista – kuluttaja ei saa olutta, joka olisi mikrobiologisesti huonoa, Sillanpää miettii.

– Olemme päässeet viime vuosina eroon myös esimerkiksi oluen ylikuohumisilmiöstä, joka aiheutui tiettyjen mikrobien toiminnasta.  Olemme olleet mukana parantamassa oluen aromia ja maun stabiiliutta, ja vaikuttaneet keskeisesti siihen, että Suomeen on löydetty parhaat mahdolliset mallasohrat.

Sillanpää mainitsee, että lisäksi tulee vielä iso joukko erilaisia kuluttajalle näkymättömiä, panimotekniikkaan liittyviä asioita.

– Panimolaboratorio oli myötävaikuttamassa ja auttamassa osaltaan siinäkin, että suomalaisissa panimoissa siirryttiin erillisistä pää- ja jälkikäymistankeista yksitankkijärjestelmään.

Miten sitten olutpullon sisältö on muuttunut Panimolaboratorion alkuajoista tähän päivään?

– Nykyisin olut säilyy paljon paremmin. Olut on tasalaatuisempaa. Ja, vaikka olutpullon huulilleen nostava kuluttaja ei sitä huomaakaan, ovat oluen valmistuksen prosessit paljon tehokkaampia ja ekotehokkaampia kuin aikaisemmin, Rauno Sillanpää summaa.

 

 

Panimolaboratorio Oy

Yhteistyötä ohrasta olueksi – tuotantoketjun hyväksi

  • Oy Panimolaboratorio – Bryggerilaboratorium Ab (PBL Brewing Laboratory) on esikilpailulliseen panimo- ja mallastutkimukseen ja kehitykseen keskittynyt yritys.
  • Panimolaboratorion omistavat mallastamo Polttimo Oy sekä neljä panimoa Oy Hartwall Ab, Oy Sinebrychoff Ab, Olvi Oyj sekä Laitilan Wirvoitusjuomatehdas.
  • Pääasiallisena tutkimuspartnerina VTT.
  • Tällä hetkellä tutkimuksen painopistealueita ovat mallasohratutkimus, tuoteturvallisuus ja kestävä kehitys.
  • Rahoittaa tutkimusprojekteja, jotka kattavat koko arvoketjun ohrasta olueksi.
  • Koordinoi uusien mallasohraehdokkaiden teollisuusmittakaavan kokeita ja hyväksymistä Suomessa. 

 

 

Impulssihttp://www.vtt.fi/ImpulssiImpulssi
Impulssi 2/2017http://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Impulssi-2-2017.aspxImpulssi 2/2017
ChemSheet-innovaatioilla tietä uusille ratkaisuillehttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Chemsheet-innovaatioilla-tietä-uusille-ratkaisuille.aspxChemSheet-innovaatioilla tietä uusille ratkaisuille
Tulevaisuuden uudet selluloosatuotteet ja niiden sovelluksethttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Tulevaisuuden-uudet-selluloosatuotteet-ja-niiden-sovellukset.aspxTulevaisuuden uudet selluloosatuotteet ja niiden sovellukset
Impulssi 1/2017http://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Impulssi-1-2017.aspxImpulssi 1/2017
Tuottoa sijoituksillehttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Tuottoa-sijoituksille.aspxTuottoa sijoituksille
Impulssi 2/2016http://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Impulssi-2-2016.aspxImpulssi 2/2016
Enemmän kuin pelkkää piitähttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Enemman-kuin-pelkkaa-piita.aspxEnemmän kuin pelkkää piitä
Impulssi 1/2015http://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Impulssi-1-2015.aspxImpulssi 1/2015
Ketterä ja nopea Ponssehttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kettera-ja-nopea-Ponsse.aspxKetterä ja nopea Ponsse
Impulssi 2/2015http://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Impulssi-2-2015.aspxImpulssi 2/2015
Robottiautojen esiinmarssihttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Robottiautojen-esiinmarssi.aspxRobottiautojen esiinmarssi
Autonomiset järjestelmät yleistyvät teollisuudessa nopeastihttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Autonomiset-jarjestelmat-yleistyvat-teollisuudessa-nopeasti.aspxAutonomiset järjestelmät yleistyvät teollisuudessa nopeasti
VTT hyödyntää Fabry-Perot interferometriteknologiaahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Fabry-Perot-interferometriteknologia.aspxVTT hyödyntää Fabry-Perot interferometriteknologiaa
Kovaakin kovempi vientituotehttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kovaakin-kovempi-vientituote.aspxKovaakin kovempi vientituote
Huoltoapua astronauteillehttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Huoltoapua-astronauteille.aspxHuoltoapua astronauteille
Tekoäly paljastaa sydänpotilaan komplikaatioriskinhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Tekoaly-paljastaa-sydanpotilaan-komplikaatioriskin.aspxTekoäly paljastaa sydänpotilaan komplikaatioriskin
Uutta virtaa elektroniikkateollisuuteenhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Uutta-virtaa-elektroniikkateollisuuteen.aspxUutta virtaa elektroniikkateollisuuteen
Älylasit haastavat kännykänhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Alylasit-haastavat-kannykan.aspxÄlylasit haastavat kännykän
Voiko älykkäiden kaupunkien suorituskykyä mitata?http://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Voiko-alykkaiden-kaupunkien-suorituskykya-mitata.aspxVoiko älykkäiden kaupunkien suorituskykyä mitata?
Impulssi 1/2014http://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Impulssi-1-2014.aspxImpulssi 1/2014
Suomi on hyvä investointihttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Suomi-on-hyva-investointi.aspxSuomi on hyvä investointi
Puhtaampaa kaupunkiliikennettä puupohjaisella dieselillähttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Puhtaampaa-kaupunkiliikennetta-puupohjaisella-dieselilla.aspxPuhtaampaa kaupunkiliikennettä puupohjaisella dieselillä
Yrittäjien velvollisuus on etsiä kasvuahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Yrittajien-velvollisuus-on-etsia-kasvua.aspxYrittäjien velvollisuus on etsiä kasvua
Vanha ydintutkimusreaktori poistetaan käytöstä – uusi ydinturvallisuustalo rakenteillahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/FiR-1-tutkimusreaktori-poistetaan-kaytosta.aspxVanha ydintutkimusreaktori poistetaan käytöstä – uusi ydinturvallisuustalo rakenteilla
Hulevedet puhtaiksi Leca-sorallahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Hulevedet-puhtaiksi-Leca-soralla.aspxHulevedet puhtaiksi Leca-soralla
Älyliikenteestä suomalaisia vientivalttejahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Alyliikenteesta-suomalaisia-vientivaltteja.aspxÄlyliikenteestä suomalaisia vientivaltteja
Puolustusvoimat hakee etumatkaahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Puolustusvoimat-hakee-etumatkaa.aspxPuolustusvoimat hakee etumatkaa
Teknologiahypestä asiakasymmärrykseenhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Teknologiahypesta-asiakasymmarrykseen.aspxTeknologiahypestä asiakasymmärrykseen
Impulssi 1/2016http://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Impulssi-1-2016.aspxImpulssi 1/2016
Kaura on kysyttyä tavaraa maailmallahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kaura-on-kysyttya-tavaraa-maailmalla.aspxKaura on kysyttyä tavaraa maailmalla
5G tuo vauhtia verkkopalveluihinhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/5G-tuo-vauhtia-verkkopalveluihin.aspx5G tuo vauhtia verkkopalveluihin
Infinited Fiber tuo muutoksen tekstiiliteollisuuteenhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Infinited-Fiber-tuo-muutoksen-tekstiiliteollisuuteen.aspxInfinited Fiber tuo muutoksen tekstiiliteollisuuteen
Salofa tuo pikatestit terveyden ja ympäristön seurantaanhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Salofa-tuo-pikatestit-terveyden-ja-ympariston-seurantaan.aspxSalofa tuo pikatestit terveyden ja ympäristön seurantaan
VTT:n nuoret tutkijat tekevät tulevaisuuttahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Nuoret-tutkijat-tekevat-tulevaisuutta.aspxVTT:n nuoret tutkijat tekevät tulevaisuutta
Bisnesenkeli Sauli Törmälä: Kasvua kansainvälisiltä kentiltähttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Sauli-Tormala-Kasvua-kansainvalisilta-kentilta.aspxBisnesenkeli Sauli Törmälä: Kasvua kansainvälisiltä kentiltä
Avoimen lähdekoodin infrastruktuuri sähkömekaanisen alan tuotekehityksessähttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Avoimen-lahdekoodin-infrastruktuuri-sahkomekaanisen-alan-tuotekehityksessa.aspxAvoimen lähdekoodin infrastruktuuri sähkömekaanisen alan tuotekehityksessä
Lämpöaistimus on monen tekijän summahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Lampoaistimus-on-monen-tekijan-summa.aspxLämpöaistimus on monen tekijän summa
Digitalisoimalla biotalous uudelle tasollehttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Digitalisoimalla-biotalous-uudelle-tasolle.aspxDigitalisoimalla biotalous uudelle tasolle
Suomi tavoittelee kärkipaikkaa tekoälyn soveltamisessahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Suomi-tavoittelee-karkipaikkaa-tekoalyn-soveltamisessa.aspxSuomi tavoittelee kärkipaikkaa tekoälyn soveltamisessa
Automaatio antaa paketille siivethttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Automaatio-antaa-paketille-siivet.aspxAutomaatio antaa paketille siivet
Matti Apunen: Ongelma nimeltä huippuosaajahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Matti-Apunen-Ongelma-nimelta-huippuosaaja.aspxMatti Apunen: Ongelma nimeltä huippuosaaja
Puun voimalla biotalouteenhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Puun-voimalla-biotalouteen.aspxPuun voimalla biotalouteen
Suomalaispyörät pyörivät myös tulevaisuudessahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Suomalaispyörät-pyörivät-myös-tulevaisuudessa.aspxSuomalaispyörät pyörivät myös tulevaisuudessa
Impulssi 2/2014http://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Impulssi-2-2014.aspxImpulssi 2/2014
Kansainvälinen yrittäjyys ei toteudu hetkessä vaan siihen kasvetaanhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kansainvälinen-yrittäjyys-ei-toteudu-hetkessä-vaan-siihen-kasvetaan.aspxKansainvälinen yrittäjyys ei toteudu hetkessä vaan siihen kasvetaan
Digitaaliset ekosysteemit valtaavat alaahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Digitaaliset-ekosysteemit-valtaavat-alaa.aspxDigitaaliset ekosysteemit valtaavat alaa
Muutosjohtamisen luova voimahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Muutosjohtamisen-luova-voima.aspxMuutosjohtamisen luova voima
Asuinmukavuus ja energiatehokkuus mahtuvat samaan kotiinhttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Asuinmukavuus-ja-energiatehokkuus-mahtuvat-samaan-kotiin.aspxAsuinmukavuus ja energiatehokkuus mahtuvat samaan kotiin
Kolmiulotteinen virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus – Kohti uusia maailmojahttp://www.vtt.fi/Impulssi/Pages/Kolmiulotteinen-virtuaalitodellisuus-ja-lisätty-todellisuus-Kohti-uusia-maailmoja.aspxKolmiulotteinen virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus – Kohti uusia maailmoja