Biotalouden edistäminen eli uusiutuvien luonnonvarojen kestävä käyttö
edellyttää, että elintarviketeollisuus arvioi uudestaan raaka-aineiden
hyödyntämistavat ja verkottuu muun teollisuuden kanssa. Suuri osa parhaista
ainesosista päätyy tällä hetkellä rehuksi ja kaatopaikoille. Kotimaisen
teollisuuden kilpailukykyyn vaikuttaa, miten se onnistuu muuttamaan
tulevaisuuden haasteet menestystarinoiksi.
Biotaloutta käsitellään VTT:n Tulevaisuuden elintarviketehdas –seminaarissa
Espoossa 12.2.2013.
Uusiutuvien luonnonvarojen kestävä käyttö ja korkean jalostusarvon tuotteiden,
kuten elintarvikkeiden valmistaminen, on keskeinen tehtävä matkalla kohti
biotaloutta. Biotalouteen liittyvät muutokset on Euroopan ja Suomen
tavoitteissa nostettu korkealle.
Biotaloudessa on kyse biomassan jalostamisesta syntyvä tulevaisuuden
teollisuussektori. Ominaista sektorin toiminnalle ovat resurssitehokkuus,
jalostusarvon maksimoiminen, kierrätys, tiukka integraatio energiantuotantoon
sekä kyky rakentaa uutta yli nykyisten sektoreiden.
”Elintarviketeollisuuden osalta biotalouden rakennuspalikat, esimerkiksi
fraktiointi, ovat jo pitkälle kehitettyjä Suomessa. Biotalous tuo
teollisuudelle uuden ajattelutavan katsoa biomassoja kokonaisvaltaisesti, eli
miettiä asioita biomassojen virtoina ja kiertoina, jotka muodostavat isoja
kokonaisuuksia. Tavoite on oltava jätteettömissä materiaalikierroissa”, toteaa
VTT:n teknologiajohtaja Anu Kaukovirta-Norja.
Biotalous haastaa teollisuuden poikkiteknologiseen yhteistyöhön. Toimialojen
rajat hämärtyvät ja syntyy uudenlaisia arvoverkkoja, kun elintarvikealan
yritykset ja esimerkiksi koneenrakentajat, kemian yritykset, energia-alan ja
logistiikan osaajat tiivistävät toimintaansa.
Väestön ylipaino ja elintapasairaudet edellyttävät elintarvikeraaka-aineiden
uudelleenarviointia. Tällä hetkellä suuri osa terveyden kannalta parhaista
raaka-ainekomponenteista päätyy eläinten ravinnoksi ja kaatopaikoille. Viime
vuosisatojen aikana elintarvikkeiden raaka-ainejakeita opittiin puhdistamaan,
mutta samalla vähennettiin terveyden kannalta tärkeitä komponentteja.
Elintarviketeollisuuden uusien arvoketjujen, bisnesmallien ja
tuotantoprosessien kehitystyö on mukana VTT:n Tie Biotalouteen
-kärkiohjelmassa, joka käynnistyi vuoden alussa. Tutkimus keskittyy
kasvipohjaisten elintarvikkeiden, uusien kuitupitoisten tuotteiden,
biokemikaalien ja pakkausmateriaalien kehittämiseen.
”Tavoitteemme on, että Suomen elintarviketeollisuus pystyy tulevaisuudessa
tuottamaan entistä terveellisempää ja turvallisempaa, mutta samalla myös
maukasta ruokaa kestävän kehityksen ehdoilla”, toteaa Kaukovirta-Norja.