Kauran liukoisella kuidulla, beta-glukaanilla, on kolesterolia alentava
vaikutus. Alhainen kolesterolitaso puolestaan vähentää riskiä sairastua sydän-
ja verisuonitauteihin ja 2-tyypin diabetekseen. VTT:n kehittämällä ja
patentoimalla menetelmällä voidaan valmistaa edullisesti elintarvikkeisiin
lisättävää kaurajaetta, jonka beta-glukaanipitoisuus on jopa 35 %.
VTT:n patentoimassa prosessissa kaurajakeen beta-glukaanipitoisuus voidaan
nostaa hyvin korkealle tasolle käyttäen ainoastaan
kuivafraktiointitekniikoita, kuten jauhatusta, ilmaluokitusta ja seulontaa.
Fraktioinnissa kauran eri komponentit erotetaan toisistaan. Kuidun
erottumiseen vaikuttaa oleellisesti kauran rasvapitoisuus. Ongelma on VTT:n
prosessissa ratkaistu poistamalla rasva ylikriittisen CO2-uuton avulla ennen
kuivafraktiointia. Tätä teknologiaa on kehitetty yhdessä Maa- ja
elintarviketalouden tutkimuslaitoksen MTT:n kanssa. Aikaisemmin runsaasti
beta-glukaania sisältäviä jakeita on erotettu tuotantoprosessissa, jossa kuitu
erotetaan veden tai etanolin avulla ja lopuksi kuivatetaan. Verrattuna
tällaiseen märkäprosessiin, nyt kehitetty prosessi säästää vettä ja energiaa.
Euroopan
elintarviketurvallisuusviraston (EFSA:n) tieteellisen paneelin arvion mukaan
elintarvikkeista tulisi saada vähintään 3 g beta-glukaania per päivä, jotta se
alentaisi veren seerumin kolesterolitasoa. Kuitujae, jonka
beta-glukaanipitoisuus on korkea, tarjoaakin tässä mielessä erinomaisen edun
lopputuotteen kannalta: Kuitujaetta tarvitaan vain kohtalaisen pieniä määriä
tavoitepitoisuuden varmistamiseksi, jolloin lopputuotteen hinta pysyy kurissa.
Lopputuotteen laatu myös paranee, kun mm. nopeasti liukenevan tärkkelyksen
määrä tuotteessa vähenee suhteessa kuituun.
Menetelmä
myös proteiinikonsentraatin tuottamiseen
Beta-glukaanin
lisäksi vähärasvaisesta kaurasta on kyetty eristämään proteiinikonsentraattia,
jonka pitoisuus on jopa yli 70 %. Korkean pitoisuuden vuoksi
proteiinikonsentraattia tarvitsee lisätä tuotteisiin hyvin pieniä määriä.
Proteiinikonsentraattia voidaan käyttää erilaisten elintarvikkeiden
ravintoarvon nostamiseen ja rakenteen muokkaamiseen. Tuote on ainutlaatuinen,
sillä perinteisten jauhatustekniikoiden avulla proteiinin konsentroituminen on
huomattavasti heikompaa. Kauraproteiini on myös kaivattu vaihtoehto
proteiinikonsentraattivalikoimaan, sillä kasviperäisiä proteiinivalmisteita on
ollut saatavilla vain muutamista kasvilähteistä, tyypillisimmin soijasta.
Kauran proteiinikoostumus on ravitsemuksellisesti hyvälaatuista. Tämän vuoksi
proteiinikonsentraatilla on useita käyttökohteita muun muassa urheilujuomissa
ja kasvisruokavaliota noudattavien aterioissa.
VTT jatkaa
edelleen beta-glukaani- ja proteiinikonsentraatin tuotantoprosessin kehitystä.
Uusia yhteistyökumppaneita ovat mm. NateCO2 GmbH (Wolnzach, Saksa) sekä
Hosokawa-Alpine AG (Augsburg, Saksa). Fraktiointiprosessin kehityksen lisäksi
tuotekehitystä tehdään erityisesti beta-glukaanin molekyylikoon hallintaan ja
uusien "low molecular weight" -kuitujen hyödyntämiseksi nestemäisissä
elintarvikkeissa, kuten juomissa.