Torjunta-aineiden ja lannoitteiden käytön vähentäminen, luonnonvarojen
tehokkaampi hyödyntäminen sekä selkeän tiedon välittäminen kuluttajille ruoan
alkuperästä, tuottajista ja tuotantomenetelmistä ovat esimerkkejä
tavoitteista, joihin toivotaan päästävän uutta Internet teknologiaa
hyödyntämällä. VTT ja MTT ovat Suomesta mukana SmartAgriFood-projektissa,
jossa määritetään vaatimuksia tulevaisuuden Internetille kuluttajien ja
elintarvikeketjun toimijoiden näkökulmasta.
EU:n informaatio- ja viestintäteknologian tutkimusalueeseen kuuluva projekti
kohdistuu nykyisen ja tulevan internet-teknologian soveltamiseen maatalous- ja
elintarviketuotannossa, elintarvikealan logistiikassa ja elintarvikkeita
koskevan tiedon tuottamisessa ja välittämisessä. Tarkoituksena on kehittää
innovatiivisia ratkaisuja, joissa korostuvat ruoan turvallisuus, saatavuus,
terveellisyys, ympäristövaikutukset ja eläinten hyvinvointiin liittyvän
tarpeellisen tiedon välittäminen kuluttajille.
SmartAgriFood
keskittyy elintarviketuotteiden jäljitettävyyteen sekä siihen, että tuotteiden
kysyntä ja tarjonta kohtaavat älykkäiden kuljetus- ja logistiikkajärjestelmien
avulla. Tiedon ja tiedonvälityksen läpinäkyvyyttä pyritään lisäämään
elintarvikeketjussa siten, että kuluttaja saa esimerkiksi marketissa
ostopäätöstä tehdessään selkeän tiedon ruoan alkuperästä, tuottajista ja
tuotantomenetelmistä vaikkapa matkapuhelimensa tai ”juttelevan” ostoskärryn
kautta. Näin kuluttaja voi aikaisempaa paremmin varmistua ravintonsa
turvallisuudesta sekä myös vaikuttaa omilla valinnoillaan ja mieltymyksillään
elintarvikeketjun toimintaan.
Samoin projektissa määritetään
tarkennettujen tuotantomenetelmien edellyttämiä vaatimuksia tulevaisuuden
Internetille, mm. torjunta-aineiden, lannoitteiden, energian käytön ja
jätteiden vähentämiseksi. Projektissa kuluttajilla ja viljelijöillä on tärkeä
rooli käytännön näkökulman antajina.
Uusi
toimintatapa mahdollistaa elintarviketuotannon ympäristövaikutusten
pienentämisen ja samalla kuluttajien tiedot ja tietoisuus ruoan alkuperästä
kasvavat. Elintarvikeketjun toimijat tuotannosta jalostukseen ja
jälleenmyyntiin hyötyvät projektista saamalla käyttöönsä työkaluja, jotka
tukevat päätöksentekoa, panostusten ja kulujen vähentämistä ja valvontaa sekä
markkinatiedon välittämistä sitä tarvitseville ihmisille ja organisaatioille.
Vaikka
maatalous- ja elintarviketuotanto asettaa suuria teknisiä haasteita
tulevaisuuden Internetille, niiden ratkaiseminen on elintärkeää
tulevaisuutemme kannalta. Internetin käyttöönotto vaatii myös uusien
toimintatapojen ja palvelujen omaksumista. Näiden varhaista käyttöönottoa,
testaamista ja kokeilua tutkitaan ja tuetaan projektissa.
Kaksivuotinen
projekti käynnistyi viime huhtikuussa. Siihen osallistuu MTT Maa- ja
elintarviketalouden tutkimuskeskuksen ja VTT:n lisäksi 20 tutkimuspartneria
Espanjasta, Kreikasta, Saksasta, Unkarista, Iso-Britanniasta ja Hollannista.
Projektin koordinaattorina toimii hollantilainen Wageningenin yliopisto
(Wageningen University and Research Centre).
http://www.fi-ppp.eu/
http://www.fi-ppp.eu/projects/smartagrifood/