Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

Lisätyn todellisuuden teknologiat taipuvat moneen käyttöön

16.04.2009


VTT kokeilee kehittämäänsä teknologiaa viihdekäyttöön

VTT on kehittänyt lisätyn todellisuuden menetelmiä (Augmented Reality) useisiin eri käyttötarkoituksiin. Yksi kohteista on mobiilisovellus, joissa kamerakännykällä voi ottaa viihteellisiä vappunaamarikuvia.

Esimerkkinä käytetty vappunaamarisovellus perustuu teknologialtaan lisätyn todellisuuden menetelmiin, jossa käyttäjä lisää virtuaalisia kuvia reaaliaikaiseen videokuvaan. Kehitetyssä teknologiassa käytetään menetelmiä, joilla kuvasta tunnistetaan mm. kasvojen piirteitä ja värejä. Kamerakännykällä toimiva sovellus on VTT:llä kehitetty.

Voit käyttää vappunaamarisovellusta maksutta lataamalla sen kännykkäkameraasi www.vappunaamari.com -sivulta, josta löytyy myös tiedot yhteensopivista puhelinmalleista. Vappunaamarisovelluksella voi ottaa kännykällä erilaisia hauskoja naamarikuvia, jotka voi tallentaa tai vaikka lähettää multimediaviesteinä. Naamarin voi myös kiinnittää seuraamaan kohdetta automaattisesti.

VTT etsii hauskinta vappunaamaria vapuksi 2009, jolloin julkaistavaan vappunaamarisovelluksen uuteen versioon sisällytetään naamarikilpailuun osallistuneiden parhaimmistoa. Vappunaamarikilpailuun voi osallistua lähettämällä itse piirto- tai kuvankäsittelyohjelmalla vappunaamariehdotus viimeistään 27.4.2009 osoitteeseen vappunaamari@vtt.fi. Kilpailu on kaikille avoin ja osallistuneiden kesken arvotaan Nokian N96-multimediapuhelin. Tarkemmat ohjeet kilpailusta löytyy sivulta www.vappunaamari.com.

VTT:n kehittämän vappunaamarimobiilisovelluksen ensimmäinen versio julkaistiin vapuksi 2008. Vappunaamarisovelluksen jatkokehitykseen kerätään ideoita muun muassa saadusta käyttäjäpalautteesta. Käyttäjäkokeiden tulosten perusteella voidaan löytää myös uusia mahdollisuuksia sovellusten toteuttamiseen. Teknologiaa kehitetään edelleen myös muita sovelluksia varten.

Sovellusta on kehitetty osana Mobile Mixed Reality -projektia, jossa lisätyn todellisuuden teknologioilla kehitetään uuden sukupolven käyttöliittymiä digitaalisen ja fyysisen maailman välille. Lisätyn todellisuuden teknologiaa voidaan soveltaa esimerkiksi 3D-median, sisustussuunnittelun, rakennusteollisuuden, valmistavan teollisuuden tarpeisiin. 

Lisätietoja:

Erikoistutkija Teppo Veijonen (Vappunaamari.com)
puh. 020 722 5940, email:teppo.veijonen@vtt.fi

Tutkimusprofessori Charles Woodward (Lisätty todellisuus)
puh. 020 722 5629, email:charles.woodward@vtt.fi