Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

Kaisa Poutanen nimitetty akatemiaprofessoriksi

17.06.2009


Suomen Akatemian hallitus on nimittänyt 9.6. yksitoista uutta akatemiaprofessoria vuosiksi 2010–2014. Akatemiaprofessorin virkaan nimitetään henkilö, joka on osoittautunut eteväksi tutkijaksi ja jonka katsotaan myötävaikuttavan tutkimuksen edistymiseen oman tieteenalansa piirissä.

Kaisa Poutanen on toiminut elintarviketeknologian ja ravitsemustieteiden parissa, ensin tutkijana ja erikoistutkijana VTT:llä vuosina 1980–1989, tutkimusprofessorina vuodesta 1989, ja vuodesta 2001 lähtien sekä tutkimusprofessorina VTT:ssä että johtajana Kuopion yliopiston Elintarvikkeiden terveysvaikutusten tutkimuskeskuksessa. Akatemiaprofessorin toimi jatkaa yhteistyötä VTT:n ja Kuopion yliopiston välillä.

Poutasen tavoitteena on kehittää uusia elintarvikkeita, joiden avulla voitaisiin vaikuttaa kansainterveydellisesti merkittäviin ongelmiin, esim. metaboliseen oireyhtymään . Hänen tavoitteenaan on tunnistaa ne elintarvikkeiden rakennetekijät, joilla on merkitystä insuliiniresistenssin ehkäisemisessä ja kylläisyyden säätelyssä. Erityisenä tutkimuskohteena ovat spesifisen bioprosessoinnin vaikutukset viljan ravintokuidun eri rakennetasoihin ja niiden merkitys ravinteiden ja polyfenolien vapautumiseen, biokonversioihin ja imeytymiseen ruuansulatuskanavassa, sekä suoliston hormonivasteisiin ja insuliiniherkkyyden kannalta merkittäviin elimistön toimintoihin.