Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

Medix-palkinto VTT:n ja Turun yliopiston tutkijoille

23.12.2009


Uutta tietoa syövän syntymekanismeista

Helsingin yliopiston kansleri Ilkka Niiniluoto luovutti 20 000 euron suuruisen Medix-palkinnon professori Johanna Ivaskan johtamalle tutkimusryhmälle Suomen Tiedeseuran kuukausikokouksen yhteydessä 21. joulukuuta 2009. Palkinto luovutettiin 22. kerran. Nyt palkittiin paras Suomessa biolääketieteen tai kliinisen tutkimuksen alalta vuonna 2008 julkaistu artikkeli. Työ ilmestyi arvostetussa Developmental Cell -lehdessä. Palkinnon lahjoittaja on Oy Medix Ab, jonka pääomistaja on Minervasäätiö. VTT:n ja Turun yliopiston yhteinen tutkimusryhmä on professori Johanna Ivaskan johdolla tutkinut miksi solu tarvitsee ympäröivää kudosta jakautuakseen. Tutkimus osoittaa, että ”tuuliajolle” joutunut eli ympäröivästä kudoksesta irtautunut solu ei pysty jakautumaan normaalisti, mikä aiheuttaa solun perimään syöpään altistavia muutoksia.

Ryhmän väitöskirjatutkijoiden Saara Tuomen ja Teijo Pellisen mikroskooppikuvat paljastivat tutkimusryhmälle, että jakautuva solu ankkuroi itsensä jakautumisen eri vaiheissa integriini-nimisillä soluntarttumisreseptoreilla. Solu, jonka ankkurimolekyylit eivät toimi, joutuu tuuliajolle, jakautuu epänormaalisti ja on potentiaalinen alku syövälle. Yhteistyössä professori Olli Kallioniemen tutkimusryhmän kanssa tutkimusryhmä löysi myös todisteita, että tämä ankkurointimekanismi on häiriintynyt joissain munasarjasyöpätapauksissa ja eturauhassyövän etäpesäkkeissä.

Tutkimustulokset avaavat uusia näkökulmia syövän synnyn alkuvaiheisiin sekä siihen, miten syöpäkudoksessa tapahtuvat muutokset edesauttavat syövän jatkuvaa muuntumista pahanlaatuisemmaksi ja aggressiivisemmaksi kasvaimeksi. Solujen muuttuessa riippumattomiksi ankkurointimekanismeista syntyy noidankehä, jossa kiihtyvällä vauhdilla tapahtuvat perimän muutokset mahdollistavat yhä aggressiivisemmaksi kehittyvän taudin.

Palkinnon lahjoittaja on Oy Medix Ab, jonka omistavat Minervasäätiö, Folkhälsanin Tutkimussäätiö ja Liv och Hälsa r.f.. Medix-yhtiöihin kuuluvat johtava yksityinen kliininen keskuslaboratorio, Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy, lääkäriasema Oy Femeda Ab sekä maailmanlaajuisesti monoklonaalisia vasta-aineita ja diagnostisia testejä vievä Oy Medix Biochemica Ab. Medix-palkinto biotieteitä varten on myönnetty vuodesta 1988 alkaen.

Palkinnon voittajan valitsi asiantuntijatoimikunta prof. Carl G. Gahmberg (Helsingin yliopisto), prof. Markku Kuloma (Tampereen yliopisto), prof. Jorma Palvimo (Kuopion yliopisto), prof. Seppo Meri (Helsingin yliopisto), prof Seppo Vainio (Oulun yliopisto) ja prof. Dan Lindholm (Lääketieteellinen tutkimuslaitos Minerva).


Lisätietoja

Johanna Ivaska
Professori
020 722 2807

Kaj Lybeck
0500 409 112, kaj.lybeck@medix.fi

 

 

Lisätietoja

Johanna Ivaska
Professori
020 722 2807

Kaj Lybeck
0500 409 112, kaj.lybeck@medix.fi