Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

VTT:n tutkimusprofessori Arttu Luukanen kehittää millimetriaalloilla toimivia mittausmenetelmiä

26.10.2009


VTT:n uusien tutkimusprofessorien nimittämistilaisuus 29.10.2009

FT Arttu Luukanen on nimitetty VTT:n Mikro- ja nanosysteemien tutkimusprofessoriksi 1.7.2009 alkaen viiden vuoden määräajaksi. Toimialana on aistivien ja mukautuvien mikro- ja nanoteknologioiden soveltaminen uusiksi tuoteinnovaatioiksi, painoalueena mikromekaniikan, ohutkalvojen ja nanorakenteiden ja niistä koostuvien alijärjestelmien hyödyntäminen. Tutkimus on jo tuottanut kiinnostavia tuloksia, sillä tutkimusprofessori Arttu Luukasen tutkimustiimi on kehittänyt kuvausjärjestelmän, joka hyödyntää VTT:llä kehitettyjä huippuherkkiä terahertsiantureita.

Terahertsi- ja alimillimetrisäteilyalueen anturit saattavat tuoda tulevaisuudessa aivan uudenlaisia sovelluksia käyttöömme. Tällä hetkellä taajuuskaistan pääasialliset sovellukset löytyvät tähtitieteen puolelta, mutta sen hyödyntäminen maanpäällisissä teknologisissa sovelluksissa on vielä verrattain harvinaista.

Terahertsisäteily tarkoittaa sähkömagneettisen spektrin taajuusaluetta noin 300–3000 GHz välillä, mikä vastaa 1–0,1 mm / 100 mikrometrin aallonpituuksia. Tämä radiotaajuuksien ja infrapunasäteilyn väliin jäävä säteilykaista on teknologisesti vielä varsin kehittymätön, erityisesti kompaktien ja kohtuuhintaisten lähde- ja ilmaisinteknologioiden puuttuessa.

Luukasen tutkimustiimin kehittämät terahertsianturit ovat havainnointikyvyltään maailman huippua. Terahertsialueella kappaleiden spontaanisti lähettämää lämpösäteilyä kuvaava videokamera on ensimmäinen lajiaan maailmassa ja sitä on sovellettu muun muassa kätkettyjen aseiden ja räjähteiden havaitsemiseen etäisyyden päästä. Laite on kehitetty VTT:n, TKK:n, Oxford Instruments Analyticalin, SAAB Microwave Systemsin ja USA:n kansallisen standardi- ja teknologiainstituutin (NIST) yhteistyössä, ja se on eräs lupaavimmista teknologisista sovelluksista.

Turvasovellusten lisäksi terahertsialueen spektroskooppisia antureita voidaan soveltaa myös biotekniikan tutkimuksessa esimerkiksi proteomiikkaan, vasta-ainemittauksiin ja isojen molekyylien reaktioiden tutkimiseen.

Arttu Luukanen on toiminut MilliLabin (Suomen Millimetriaaltolaboratorio) johtajana vuodesta 2005. MilliLab on VTT:n ja Teknillisen korkeakoulun yhteinen instituutti, joka tarjoaa millimetriaaltotekniikan komponenttien, laitteiden ja järjestelmien mittaus-, mallinnus- ja tutkimuspalveluja. MilliLab on myös Euroopan Avaruusjärjestö ESA:n etälaboratorio.

Arttu Luukanen on TKK:n Radiotieteen- ja tekniikan laitoksen dosentti terahertsiteknologiassa vuodesta 2007. Luukanen valmistui filosofian maisteriksi pääaineenaan fysiikka Helsingin yliopistosta ja väitellyt tohtoriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 2003. Hän on työskennellyt tutkijana VTT:llä vuodesta 2003 ja sitä ennen vierailevana tutkijana National Institute of Standards and Technologyssä USA:ssa ja tutkimustehtävissä Metorex International Oy:ssä vuosina 1994–2003.


Lisätietoja

Arttu Luukanen
Tutkimusprofessori
020 722 4674

 

 

Lisätietoja

Arttu Luukanen
Tutkimusprofessori
020 722 4674