Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

Painettavat johdepolymeerit saavat elektroniikan taipumaan

07.10.2010


Sähköisesti johtavat polymeerit toimivat orgaanisen elektroniikan sovellusten materiaaleina. Niitä voidaan nähdä esimerkiksi taipuisien tai jopa rullattavien näyttöjen, aurinkokennojen tai antureiden valmistusmateriaaleina. Johdepolymeerien sähköisten ominaisuuksien hallinta tai ennustaminen on usein kuitenkin vaikeaa. VTT:n tutkija Marja Vilkman on keskittynyt väitöstyössään tähän haasteeseen ja esittelee, kuinka polymeerien rakenteen avulla voidaan hallita niiden sähköisiä ominaisuuksia.

Vilkman osoittaa väitöksessään mm. miten johdepolymeereistä voi valmistaa lämpötila- tai kosteusantureita. Kun polymeerin rakenteessa tapahtuu hallittu muutos lämpötilan tai kosteuden muuttuessa, nähdään myös johtavuustasossa muutos. Lisäksi hän esittelee, kuinka polymeerin rakenne vaikuttaa muistielementtien ja protonijohtavan polymeerin sähköisiin ominaisuuksiin.

Taipuisuuden lisäksi johdepolymeerien etuna on niiden kustannustehokas prosessointi painatusmenetelmien avulla. Vilkman keskittyy väitöskirjassaan tämän hetken haasteisiin ja mahdollisuuksiin johdepolymeerien painatuksessa ja esittelee, mitä eroja on otettava huomioon graafisen painatuksen ja elektroniikan komponenttien painatuksen välillä.

Väitöstyö ottaa askeleen laboratoriosta kohti johtavien polymeerien sovelluksia ja osoittaa, kuinka toiminnallisia materiaaleja ja prosessointia voi hyödyntää orgaanisen elektroniikan komponenttien valmistuksessa.

Vilkmanin väitöskirja ”Tutkimuksia sähköisesti johtavien polymeerien rakenteista ja prosessoinnista” tarkastetaan 8.10. klo 12 Aalto-yliopiston teknillisessä korkeakoulussa (päärakennus, E-sali, Otakaari 1), Espoossa.

Väitöstutkimus verkossa: http://www.vtt.fi/inf/pdf/publications/2010/P744.pdf


Lisätietoja

Marja Vilkman
Tutkija
020 722 7132

 

 

Lisätietoja

Marja Vilkman
Tutkija
020 722 7132