Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

VTT mukana kehittämässä miniatyrisoituja ajastinpiirejä tietoliikennesovellutuksiin

01.06.2011


EU:n Go4Time-projektissa kehitetään uusia, nykyistä pienempiä kellomoduuleja tietoliikennesovellutuksiin. Hankkeessa on tavoitteena integroida useita mikromekaanisia resonaattoreita sekä niiden ohjauselektroniikkaa. VTT:n tehtävä projektissa on kehittää piipohjaisia mikromekaanisia resonaattoreita.

Nykyaikaisessa tietoliikennetekniikassa käytetään erilaisia ajastinpiirejä. Go4time-projekti pyrkii tuottamaan miniatyrisoidun kellomoduulin, jossa integroidut piirit ja MEMS-resonaattorit on pakattu samaan koteloon. Tavoitteena on valmistaa erittäin pienikokoinen, lämpötilakompensoitu ja alhaisen sähkönkulutuksen omaava, säädettävissä oleva ajastinyksikkö, jota voidaan käyttää referenssitaajuuden määritykseen telekommunikaation sovellutuksissa. Kehitettävä ajastinyksikkö on kooltaan noin 25 % nykyisin käytettävien kvartsipohjaisten kellomoduulien tilavuudesta. Kellomoduuleja käytetään esimerkiksi Bluetooth- ja GSM-tekniikoiden yhteydessä matkapuhelimissa.

Projekti parantaa eurooppalaisen teollisuuden kilpailukykyä kolmen miljardin euron arvoisilla ajastinmarkkinoilla. Pienempi koko ja sähkönkulutus edistävät pyrkimystä siirtyä vihreään elektroniikkaan.

VTT:n lisäksi EU:n rahoittamassa yhteiseurooppalaisessa Go4Time-projektissa (Global, Flexible, On-demand and Resourceful Timing IC & MEMS Encapsulated System) on mukana neljä muuta eurooppalaista tutkimusinstituuttia: CSEM (Sveitsi), Fraunhofer Institut (Saksa), Politecnico di Milano (Italia), ja Delft University of Technology (Hollanti). Projektiin osallistuu myös yrityspartnereina ST Microelectronics (Italia) ja Microcrystal (Sveitsi). Projektin kesto on kolme vuotta (9/2010-8/2013).

www.go4time.eu


Lisätietoja

Tommi Sunni
tutkija
020 722 6696

 

 

Lisätietoja

Tommi Sunni
tutkija
020 722 6696