Print Print Sänd länk Bookmark and Share

VTT undersökte den första vrakölsflaskan från Ålands skärgård

27.06.2011


VTT har undersökt ölet i en av de fem ölflaskor som i fjol somras lyftes ur vraket av ett fartyg som förliste för uppskattningsvis 170 år sedan i den åländska skärgården. Forskarna hittade flera smaknyanser i ölet och kunde även uppskatta hur det bryggts. Undersökningarna fortsätter med att öppna en annan vrakflaska.

Ålands landskapsregering gav VTT uppdraget att utreda receptet för ölet och vilket jäst som använts för fermenteringsprocessen. Målet var att undersöka hurdant öl man hade i början av 1800-talet och klarlägga om det är möjligt att ta reda på tillräckligt om ölet för att möjliggöra nyproduktion.

Undersökningen omfattade en analys av ölets fysiokemiska egenskaper samt en analys av ölets, ölflaskans och kapsylens mikrobiologi och DNA. Avsikten var att isolera möjliga levande mikrober i flaskorna.

Flaskan innehöll en vacker, ljust gyllene vätska, som identifierades som öl på basen av att den innehöll maltsocker, aromföreningar och humle som är typiska för öl.

Kvaliteten på ölet i den undersökta flaskan hade försämrats med åren och salt från havsvatten hade kommit in i flaskan och påverkat innehållet.

I ölet fanns döda jästceller, som ett tecken på jäsning som skett för länge sedan. I ölet fanns levande mjölksyrebakterier. Förr i tiden var det vanligt att mjölksyrebakterier förekom vid öljäsning tillsammans med bryggerijästen.

Kvaliteten på ölet i den flaska som VTT undersökte var uppenbarligen sämre än innehållet i den flaska som gick sönder i anslutning till dykningen i vraket.

VTT fortsätter undersökningen genom att öppna ytterligare en flaska som lyfts från vraket. Den ger möjligheter till nya forskningsrön. Målet


Mer information

Annika Wilhelmson
Key Account Manager
+358 20 722 7113

 

 

Mer information

Annika Wilhelmson
Key Account Manager
+358 20 722 7113