Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

Suomalaistutkijat löysivät liikkuvista soluista uuden syövän leviämistä ja kasvua estävän mekanismin

10.08.2011


VTT:n ja Turun yliopiston tutkijat ovat tehneet liikkuvista syöpäsoluista aiempia käsityksiä mullistavan löydöksen. Pitkään on ollut vallalla käsitys, että solut säätelevät liikkumista ja kasvua eri mekanismeilla.

Professori Johanna Ivaskan tutkimusryhmän tutkijat Anja Mai ja Stefan Veltel osoittivat tämän käsityksen vääräksi. Heidän tuloksensa voimakkaasti leviävistä rintasyöpäsoluista paljastivat vastoin aiempia odotuksia, että yksi solun proteiini (p120RasGAP) onkin tärkeä estäjä sekä solun liikkumisen että kasvun kannalta.

Syöpäsolujen ominaispiirteitä ovat hallitsematon kasvu ja kyky levitä etäpesäkkeiksi elimistössä. Tutkijoiden tulokset liittävät nyt uudelle tavalla yhteen näiden kahden tappavan ominaisuuden säätelyn soluissa. Tämä tieto voi tulevaisuudessa olla merkittävä lääkekehityksen kannalta.

Tulokset on julkaistu yhdessä arvostetuimmista kansainvälisistä solubiologian lehdistä: Journal of Cell Biologyssa 25.7.2011. Johanna Ivaskaa on haastateltu lehden toimittamassa Podcast-lähetyksessä, johon valitaan kuukausittain vain muutama kansainvälisesti merkittävin tutkimus. Haastattelu on kuultavissa lehden Podcast-arkistossa osoitteessa: http://www.jcb.org/biobytes.


Lisätietoja

Johanna Ivaska
Professori
020 722 2807

 

 

Lisätietoja

Johanna Ivaska
Professori
020 722 2807