Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

Simantics-työryhmä palkittiin vuoden 2011 automaatiopalkinnolla

16.03.2011


Suomen Automaatioseura ry on myöntänyt vuoden 2011 automaatiopalkinnon VTT:n ja Semantum Oy:n työryhmälle, johon ovat kuuluneet tutkimusprofessori Tommi Karhela, Hannu Niemistö, Marko Luukkainen ja Kalle Kondelin VTT:ltä sekä Antti Villberg, Tuukka Lehtonen ja Toni Kalajainen Semantum Oy:stä. Työryhmä on kehittänyt simuloinnin integrointiympäristö Simanticsia.

Simantics-kehityshanke (www.simantics.org) sai alkunsa VTT:llä vuonna 2006. Hankkeessa luotiin moderni simuloinnin integrointiympäristö. Ympäristöön on jo liitetty tai ollaan liittämässä useita systeemisimulaattoreita, kuten Apros, Balas, KCL-Eco, ja OpenModelica. Yhteisen käyttöliittymäympäristön lisäksi Simantics tarjoaa laskentaohjelmille liitännät laitossuunnittelun CAD-ohjelmistoihin ja automaatiojärjestelmiin.

Omana työkalunaan Simanticsiin on kehitetty toimintaprosessien mallinnukseen ja simulointiin soveltuva välineistö. Tämän täysin avoimen, ilmaisen työvälineen avulla on mahdollista kehittää selvityksiä mallipohjaiseen päätöksentekoon niin yrityksissä kuin yhteiskunnallisella tasolla.

Simanticsin ylläpito on järjestetty Teollisuuden Hajautetun Tiedonhallinnan yhdistyksen (THTH ry) kautta, jonne myös ohjelmiston lähdekoodien omistus on siirretty. Yhdistys on julkaissut ohjelmiston avoimen lähdekoodin lisenssillä ja sen ympärille on jo muodostunut sekä kehittäjä- että käyttäjäyhteisö.

Teknisesti Simanticsin uutuusarvo on semanttisessa mallikonfiguraatioiden määrittelyssä. Mallinnuksen ja simuloinnin merkitys päätöksenteon työvälineenä on jatkuvasti kasvanut ja sen on ennustettu olevan yksi 2020-luvun avainteknologoista.

Suomen Automaatioseura ry:n palkinto jaettiin nyt kahdennentoista kerran. Palkinto annetaan merkittävästä alalla suoritetusta tutkimus- ja kehittämistyöstä, sovelluksesta teollisuuden tai yhteiskunnan käyttöön tai muusta automaatioalaa edistäneestä toiminnasta. Palkinto on suuruudeltaan 7000 € ja sen rahoittaa Automaatiosäätiö.

Lähde: Suomen Automaatioseura ry:n tiedote, 16.3.2011.


Lisätietoja

Tommi Karhela
Tutkimusprofessori
020 722 6246

 

 

Lisätietoja

Tommi Karhela
Tutkimusprofessori
020 722 6246