Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

VTT:läisille voitto ja kolmossija Foodle-kilpailussa

04.05.2011


Food for Life Finland -yhteistyöfoorumi järjesti Foodle-kilpailun, jossa palkittiin kuluneen vuoden paras tutkimusyhteenveto. Voittajaksi selviytyi VTT:n erikoistutkija Raija-Liisa Heiniön tutkimus viljan ja marjojen flavoreiden muokkaamisesta. Kolmossijan nappasi VTT:n erikoistutkija Maria Smolanderin tutkimus nanoteknologioista elintarvikepakkauksissa. Palkinnot jaettiin tiistaina 3.5. Elintarvikepäivän yhteydessä Helsingissä.

Foodle-kilpailun voittajaksi valikoitui VTT:n erikoistutkija Raija-Liisa Heiniön tutkimus ”Viljan ja marjojen flavoria voidaan muokata hallitusti bioprosessoinnin keinoin”. Toiselle sijalle tuli Riikka Järvisen Turun yliopistossa tehty väitöstutkimus ”Marjojen ja perunoiden kuoret – jätettä vai monien mahdollisuuksien raaka-ainetta” ja kolmanneksi VTT:n erikoistutkija Maria Smolanderin tutkimus ”Nanoteknologiat elintarvikepakkauksissa”. Kilpailun kriteereinä olivat varsinkin tutkimuksen ajankohtaisuus, hyödynnettävyys ja selkeys. ”Raija-Liisa Heiniön tutkimus valittiin voittajaksi siksi, että se tarjoaa ajankohtaista tietoa, joka on hyödynnettävissä elintarviketeollisuuden tuotekehityksessä ja markkinoinnissa. Lisäksi kyseessä on uusia mahdollisuuksia avaava ja markkinapotentiaalia tuottava tutkimus”, toteaa kilpailuraadin puheenjohtaja Eeva Heikkilä Viikki Food Centrestä Foowest Oy:n lehdistötiedotteessa.

”Tutkimukseni vahvistaa sen, että bioprosessoinnin eri menetelmillä pystytään muokkaamaan viljojen ja marjojen makua – vieläpä ilman, että tuotteiden terveellisyysvaikutukset häviävät. Esimerkiksi rukiin voimakas, karvas maku ei miellytä kaikkia kuluttajia. Bioprosessoinnin avulla pystytään kuitenkin muokkaamaan sekä viljan makua että väriäkin. Tälläkin hetkellä markkinoilla on jo joitakin leipomotuotteita, joissa menetelmiä on hyödynnetty onnistuneesti. Uskon, että bioprosessointia voisi hyödyntää monen muunkin elintarvikkeen kehittämisessä; esimerkiksi maitopohjaisiin tuotteisiin voitaisiin lisätä uusia makuja eri tavalla prosessoitujen viljojen ja marjojen avulla”, kertoo Heiniö.

Foodle on osa Elintarviketeollisuusliiton johdolla rakennettua Food for Life Finland -yhteistyöfoorumia, joka toimii linkkinä kotimaisten ja ulkomaisten elintarvikealan toimijoiden ja tutkimusyksiköiden välillä. Tavoitteena on, että yritykset voivat poimia Foodlesta tuoreimpia tutkimustuloksia tukemaan tuotekehitystään ja liiketoimintaansa. VTT on myös ollut aktiivisesti mukana rakentamassa ja tukemassa toimintaa.

ETP Food for Life Finland


Lisätietoja

Raija-Liisa Heiniö
Erikoistutkija
020 722 5178

Maria Smolander
Erikoistutkija
020 722 5836

 

 

Lisätietoja

Raija-Liisa Heiniö
Erikoistutkija
020 722 5178

Maria Smolander
Erikoistutkija
020 722 5836