Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

Väitös: Uusi solumikrosirutekniikka vauhdittaa lääkekehitystä

22.06.2011


Solubiologian alalla käytettävä tehokas geenihiljennysteknologia, RNA-interferenssi, on mullistanut geenituotteiden funktionaalisen tutkimuksen viimeisen 10 vuoden aikana. Perinteisillä menetelmillä yhdellä mittalevyllä kyetään seulomaan muutamien satojen geenien toimintoja. VTT:ssä on kehitetty menetelmä, jossa yhdellä mikrosirulla voidaan samanaikaisesti seuloa peräti kymmenien tuhansien geenien toimintoja hyödyntäen RNA-interferenssiä.

Menetelmää on testattu jo lähes sadassa mallisyöpäsolulinjassa. Sovelluskohteena ovat olleet erityisesti rinta- ja eturauhassyöpätutkimukset. Menetelmän etuna aiempiin vastaaviin tutkimusmenetelmiin verrattuna on sen mahdollistama suuri näytemäärä, mikä säästää kustannuksia ja henkilöresursseja sekä nopeuttaa huomattavasti tutkimustyötä.

Tutkimustulokset on kuvattu FM Juha Rantalan väitöskirjatyössä. Työssä kehitetty miniaturisoitu, ihmisen geenien toiminnan analysointiin tarkoitettu solumikrosirutekniikka on ollut lääkekehitystyössä jo muutaman vuoden sekä merkittävä tutkimustyökalu että kehityskohde.

Uutta seulontateknologiaa käytetään selvitettäessä, miten geenit säätelevät elimistön solujen toimintoja yksin tai geeniryhminä ja miten geenien toiminta edistää terveyttä tai aiheuttaa sairauksia. Hiljentämällä geenejä RNA-interferenssitekniikalla voidaan pysäyttää tietyn geenin toiminta ja estää sen lopputuotteen, valkuaisaineen, tuotanto. RNAi-tekniikkaa voidaan tulevaisuudessa mahdollisesti hyödyntää myös sairauksien diagnosoinnissa ja hoidoissa.

VTT:n kehittämää ainutlaatuista menetelmää sovelletaan pääasiassa geenien toiminnan genominlaajuisessa analysoinnissa, mikä aikaisemmin on ollut hyvin kallista tutkimustoimintaa. Muita sovelluskohteita voivat olla esimerkiksi geenien ja lääkkeiden yhteisvaikutusten selvittäminen, mikä kiinnostaa erityisesti lääketeollisuutta. Juha Rantalan väitöskirjassa menetelmää on hyödynnetty myös rintasyöpäsolujen solunjakautumista selvittäneessä tutkimuksessa. Menetelmällä uskotaan olevan merkittäviä kaupallisia sovelluksia.

Keskiviikkona 22.6.2011 kello 12 esitetään Turun yliopistossa (Pha1-auditorio, PharmaCity, Itäinen Pitkäkatu 4) julkisesti tarkastettavaksi filosofian maisteri Juha Rantalan väitöskirja "A cell spot microarray method for high-throughput biology" (Solumikrosirumenetelmä solubiologisiin seulontatutkimuksiin). Virallisena vastaväittäjänä toimii professori Ola Söderberg Uppsalan yliopistosta ja kustoksena professori Johanna Ivaska.

FM Juha Rantala on syntynyt vuonna 1978 ja kirjoittanut ylioppilaaksi 1997 Turun suomalaisen yhteiskoulun lukiosta. Hän on valmistunut filosofian maisteriksi Turun yliopistosta vuonna 2004. Hän toimii tutkijana VTT:lla. Väitös kuuluu biokemian alaan.

Väitös verkossa