Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

PrintoCentin ainutlaatuinen toimintamalli saanut yhteisön poikkeukselliseen vauhtiin 2011

14.11.2011


Vuonna 2009 käynnistynyt Printocent -hankekanta on luonut Ouluun maailmanluokan painettavan älykkyyden ja optisen mittaustekniikan innovaatiokeskuksen, jonka kokonaisvolyymi on 15M€ vuoteen 2012 mennessä. Kaupallistamista tukeviin investointeihin, tuoteaihioiden demonstrointiin ja käynnistyviin yrityksiin Printocent-yhteisö on saanut kansainvälisiä ja kotimaisia sijoituksia 2 M€ ja tähän mennessä yrityksiä on syntynyt 9.

PrintoCent on synnyttänyt painettavan älykkyyden prototyyppien innovaatioympäristön, jossa teknologia voidaan jalostaa laboratoriosta rullalta rullalle (R2R) massatuotettavaksi tuoteprototyypiksi. PrintoCent Pilot Factory tarjoaa tätä palvelua yrityksille koko Euroopassa. PrintoCent onkin mukana EU-tason toiminnassa VTT:n koordinoimassa Eurooppa tason johtavien klusterien muodostamassa COLAE -hankkeessa, jossa on 17 partneria 12 maasta. Seuraavaksi kehitetään toimintamallia, jossa yhdistetään soveltavan tutkimuksen kärkitulokset liiketoiminnan kehittämiseen ja luodaan kaupallistamiseen tähtääviä ohjelmia eri liiketoiminta-alueille.

Uudet, erilaiset yritykset ja liiketoimintamallit – 50 uutta työpaikkaa vuodessa

FocalSpec Oy, Spektikor Oy ja Global Innovation Network Oy ovat kaikki tässä yhteisössä toimivia yrityksiä. Vuosi 2011 on ollut merkityksellinen näille yrityksille kansainvälisten tuotejulkistusten, toimitusten sekä myös yrityskauppojen osalta. FocalSpec Oy on tehnyt ensimmäiset tuotetoimitukset syyskuussa 2011 Outokumpu Stainless Steel Oy:lle ja yritys neuvottelee parhaillaan useiden ulkomaisten tahojen kanssa järjestelmätoimituksista sekä OEM-  tuotekehityshankkeista. Erityisen nopean lähdön on ottanut syyskuussa Oulussa toimintansa aloittanut Global Innovation Network Oy (GIN), joka on tehnyt aiesopimuksen haja-asutusalueen jätevesiratkaisuja sekä öljyntorjuntatuotteita valmistavan Green Rock Oy:n hankkimisesta. Yrityskaupan avulla vahvistetaan yhtiön vedenpuhdistusjärjestelmän markkina-asemaa ja jatkokehitystä Suomen, Pohjoismaiden ja Venäjän haja-asutusalueiden vedenpuhdistuksen tarpeita varten. Myös Spektikor on ehtinyt kertakäyttöisen sykemittarinsa kehityksessä jo siihen pisteeseen, että sen toimivuutta kriisitilanteissa päästiin testaamaan Pyörremyrsky-sotaharjoituksessa kuluneena kesänä. Näille PrintoCentin parissa toimiville yrityksille onkin tunnusomaista tutkimushankkeiden tulosten ilmiömäinen ketteryys muuntua kansainväliseksi liiketoiminnaksi.

TAUSTAA:

PrintoCent on sopimuksellinen yhteisö, jonka perustajajäseniä ovat VTT, Oulun yliopisto, Oulun ammattikorkeakoulu, Business Oulu (silloinen Oulu Innovation). Printocentin perustana on VTT:llä 1990-luvun lopulla käynnistynyt tutkimustoiminta, joka PrintoCent -yhteisössä on laajentunut yli 100 henkilötyövuoden tasolle vuosittain. BusinessOulu toteuttaa kansallista nanoteknologian klusteriohjelmaa Oulussa.
Yhteystiedot: VTT - Ilkka Kaisto, Director, +358 40 149 4006 & BusinessOulu - Christian Sundell, Director of Programs, ICT & Nanotechnology Centre of Expertise, +358 50 3689609.

FocalSpec Oy on vuonna 2009 perustettu teknologiayritys, jonka liikeideana on kehittää, valmistaa ja markkinoida optisia antureita ja mittausjärjestelmiä teollisuuden online-mittauksiin. Yritys on syntynyt VTT:n optisen mittaustekniikan tutkimusprojektien tuloksena.
Yhteystiedot: Heimo Keränen, Business Development Director, +358 40 582 6469.

Global Innovation Network Oy on toimivan johdon omistama hyvinvointi- ja ympäristöteknologiaan keskittyvä yritys, jonka painopistealueet ovat lähidiagnostiikassa ( POC ) sekä veden analysoinnissa ja puhdistusteknologiassa. Global Innovation Network Oy:n toimitilat sijaitsevat Oulunsalossa.
Yhteystiedot: Matti Koivu, VP, Marketing and Sales, +358 400 544 376.

Spektikorin idea kertakäyttöisen sykeindikaattorin käyttämiseen onnettomuustilanteissa syntyi Oulun Yritystakomolla järjestetyn elektroniikkakurssin aikana. Tästä kehittyi myös itse yritys Spektikor Oy, joka perustettiin joulukuussa 2010 kolmen elektroniikka-alan ammattilaisen sekä Oulun Yritystakomon voimin.
Yhteystiedot: Iikka Ellilä, VP, Technology, +358 400 581 160.