Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

Atomikerroskasvatuksella kierrätettäville pakkausmateriaaleille korkealuokkaisia pinnoitteita

15.11.2011


Filosofian maisteri Terhi Hirvikorpi on väitöstyössään ”Thin Al2O3 barrier coatings grown on bio-based packaging materials by atomic layer deposition” kehittänyt ympäristöystävällistä pakkauspinnoitetta, joka voi korvata alumiinifolion useimmissa elintarvike- ja lääketeollisuuden käyttämissä pakkauksissa. Alumiinin käytöstä ollaan pyrkimässä eroon sen huonon kierrätettävyyden takia. Alumiinikalvo ei myöskään hajoa kompostoitaessa.

Väitöskirjassa käytettiin atomikerroskasvatustekniikkaa (ALD = Atomic Layer Deposition), jolla kasvatettiin hyvin ohuita alumiinioksidipinnoitteita monenlaisten biopohjaisten muovi- ja kuitumateriaalien päälle. ALD-tekniikka mahdollistaa ominaisuuksiltaan korkealuokkaisten pakkausten valmistamisen ilman alumiinifoliota.

ALD-pinnoitteet ovat tasaisia, yhtenäisiä, reiättömiä ja seuraavat päällystettävän materiaalin pinnanmuotoja tarkasti. Pinnoitteen paksuutta voidaan säätää jopa atomikerroksen tarkkuudella.

Biomuovien käyttö sekä alumiinioksidipinnoitteen ohuus ovat edellytys pakkausmateriaalin kompostoitavuudelle. Pinnoite on hyvin ohut: noin 25 nanometriä (ihmisen hiuksen tyypillinen halkaisija on noin 15 000 – 50 000 nm). Huolimatta pinnoitteen ohuudesta materiaalin hapen ja kosteuden läpäisynesto-ominaisuudet ovat nykyisten kuivaelintarvikepakkauksien tasolla.

Nämä materiaalit ovat perinteisiä pakkausmateriaaleja ohuempia ja kevyempiä ja valmistettu biopohjaisista raaka-aineista. Väitöstyössä tutkittujen hapen ja kosteuden läpäisyn estämisen lisäksi pakkausmateriaaliin voidaan ALD-tekniikan avulla yhdistää monia muita ominaisuuksia, jotka estävät esimerkiksi rasvojen ja aromien läpäisyn, pinnan likaantumisen tai bakteerien kasvun. 

Terhi Hirvikorven väitöstilaisuus pidetään 18.11.2011 klo 12 alkaen Teknillisessä korkeakoulussa (Otakaari 24).

Väitöskirja verkossa


Lisätietoja

Terhi Hirvikorpi
Tutkija
040 7706 648

 

 

Lisätietoja

Terhi Hirvikorpi
Tutkija
040 7706 648