Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

VTT yhteistyöhön IoT-teknologioiden kaupallistamiseksi

21.12.2011


Johtavat toimijat ja tutkimusorganisaatiot Euroopassa ja Japanissa ovat aloittaneet yhteistyön, jonka tarkoituksena on vauhdittaa Tokion yliopistossa kehitettyjen Internet of Things -teknologioiden kaupallistamista. Tokiossa 12. joulukuuta allekirjoitetun yhteistyösopimuksen suomalaisena sopimuskumppanina toimii VTT. Muita osapuolia ovat japanilainen Ubiquitous Networking laboratory, The European Technology Platform on Smart Systems Integration, ranskalainen Bassi Consulting, belgialainen Brussels Direct, The Smart identification Association Iso-Britanniasta sekä CATTID University of Rome Italiasta.

Professori Ken Sakamura, tutkimusjohtaja Tatu Koljonen VTT:ltä sekä Alessandro Bassi yhteistyösopimuksen solmimistilaisuudessa.

Sopimus tiivistää johtavien eurooppalaisten toimijoiden ja japanilaisen Ubiquitous Networking laboratoryn yhteistyötä Internet of Things -teknologioissa ja on lähtölaukaus eurooppalaiselle IoT-allianssin (EIoTA) toiminnalle. Allianssi toimii itsenäisenä ja voittoa tavoittelemattomana, eurooppalaisista osakkeenomistajista koostuvana etujärjestönä, jonka pyrkii edistää IoT-teknologioiden käyttöä, kehittämistä ja kaupallistamista muun muassa tutkimuksen ja tiedonvälityksen keinoin.

IoT-teknologioilla arvioidaan olevan suuri potentiaali ja niihin liittyvien sovellusten vuotuisen arvon ennustetaan nousevan 300 miljardiin euroon vuonna 2013. Japanilainen Ubiquitous Networking laboratory tunnetaan sen kehittämästä TRON-käyttöjärjestelmästä, joka on maailman levinnein sulautettujen laitteiden käyttöjärjestelmä. IoT-teknologioihin lukeutuvat myös sen johdannainen T-Kernel, joka on käytössä sadoissa miljoonissa sulautetuissa laitteissa digikameroista japanilaisiin autoihin, sekä universaali, yleiskäyttöinen nimeämisjärjestelmä ucode, jonka avulla on mahdollista nimetä ja tunnistaa yksilöllisesti muun muassa ruokapakkaukset, lääkepurkit, rakennustarvikkeet sekä auton osat. Nimeämisjärjestelmän ansiosta fyysiseen esineeseen on mahdollista liittää digitaalista tietoa ja palveluita. Järjestelmä mahdollistaa myös tuotteiden jäljittämisen pakkauskohtaisesti, mikä hyödyttää muun muassa ruoka- ja lääketurvallisuutta.

Yhteistyösopimuksen ansiosta VTT asemoituu eurooppalaisen IoT-kehityksen kärkeen. Kaupallistamistoimien lisäksi yhteistyö mahdollistaa teknologian ja sovellusten hyödyntämisen ja siirron sopimuskumppaneiden välillä. Esimerkiksi M3-yhteentoimivuusalusta, jonka VTT on kehittänyt yhteistyökumppaneidensa kanssa, on jo herättänyt kiinnostusta Japanissa.


Lisätietoja

Heikki Ailisto
Tutkimusprofessori
040 555 0726

Tatu Koljonen
Tutkimusjohtaja
040 506 0734

 

 

Lisätietoja

Heikki Ailisto
Tutkimusprofessori
040 555 0726

Tatu Koljonen
Tutkimusjohtaja
040 506 0734