Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

Veneitä ja veneilyä uusille asiakasryhmille

24.03.2011


Veneala ja veneilijöiden odotukset muuttuvat trendien ja arvojen mukaan. Ekologisuus, mukavuus ja turvallisuus kasvattavat merkitystään tulevaisuudessa. Veneily kiinnostaa entistä useampia ikä- ja väestöryhmiä. Tekesin Vene-ohjelma pyrkii osaltaan vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin ja mahdollisuuksiin.

Vene-ohjelmassa on tutkittu veneenostajan profiilia ja tulevaisuuden tarpeita, muotoilua, laatua ja valmistustekniikoita. Osaa innovaatioista on testattu venevalmistajien kanssa aidoissa ympäristöissä. Vene-ohjelman tutkimuksista käy muun muassa ilmi, että yksi uusi potentiaalinen veneilyryhmä on nuoret, perheettömät naiset.

”Veneen valmistajille ja veneilyn palveluita tarjoaville yrityksille tämä on mielenkiintoinen mahdollisuus. Monet perinteiseen veneenomistamiseen liittyvät arvot muuttuvat, ja sekä vuokraveneiden että koulutuspalvelujen kysyntä lisääntyy”, kertoo Vene-ohjelman koordinaattori Markku Hentinen VTT:ltä.

Suomalaista kilpailukykyä parannetaan entistä trendikkäämpien ja ympäristömyönteisempien tuotteiden avulla. Alan yritykset valmistavat niin kotimarkkinoille kuin vientiin nykyaikaisia ja laadukkaita veneitä. Tämän lisäksi palveluliiketoiminta kasvattaa merkitystään vene-alalla.

”Vene-ohjelman tulokset vahvistavat käsitystämme siitä, että suomalainen pk-painotteinen veneteollisuutemme nousee uudelle osaamistasolle”, sanoo ohjelman päällikkö Matti Evola Tekesistä.

Tuotekehityksen ketteryys yhä tärkeämpää

Veneilyn kansainvälisiä ja kotimaisia trendejä sekä uusia innovaatioita esiteltiin Tekesin Vene-ohjelman vuosiseminaarissa Tampereella 23.3.2011. Vuonna 2007 käynnistetyssä ohjelmassa on edetty jo usean osahankkeen tulosten julkistamiseen. Projekteissa ja hankkeissa on ollut edustettuna niin alan yrityksiä kuin tutkimuslaitoksia. Ohjelmassa syntyneet tutkimukset ja raportit luovat uskoa suomalaisen veneilyalan tulevaisuuteen.

”Olemme erittäin tyytyväisiä Vene-ohjelman tuloksiin. Tuloksia tullaan nyt jalkauttamaan alalle yritysten hyödyksi”, toteaa Finnboatin hallituksen puheenjohtaja Kim Örthén.

Seminaarin vieraspuhujana kuultiin yhtä tämän hetken tunnetuimmista venesuunnittelijoista, Japek Jakopinia Seaway Groupista. Jakopin on perehtynyt uusien kuluttajaryhmien tavoittamiseen veneilysektorilla.

”Globaalit markkinat muuttuvat nopeasti, ja tuotekehityksen ketteryys nousee entistä tärkeämmäksi”, Jakopin sanoo.

Kasvu- ja uudistumishakuisten yritysten toivotaan jatkossakin hakevan rahoitusta Tekesistä. ”Rahoitamme edelläkävijöiden tutkimus-, kehitys- ja innovaatioprojekteja”, kertoo Matti Evola.

Tekesin tiedote 22.3.2011


Lisätietoja

Markku Hentinen
palvelupäällikkö, Vene-ohjelman koordinaattori
020 722 6212

 

 

Lisätietoja

Markku Hentinen
palvelupäällikkö, Vene-ohjelman koordinaattori
020 722 6212