Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

Muotoiltavia ja kustannustehokkaita kosketuspaneeleita kovaan käyttöön

24.10.2012


Kestää aina kännyköistä kaivinkoneisiin

VTT:ltä alkunsa saanut TactoTek Oy kehittää kestäviä ja muotoiltavia optisia kosketuspaneeleita, jotka soveltuvat kulutuselektroniikkaan, kuten kännyköihin ja tablet-tietokoneisiin, sekä teollisuuden tarpeisiin. Kosketuspaneelit tulevat ennen pitkää yleistymään muuallakin – aina kahvinkeittimistä leluihin ja kaivinkoneisiin. VTT:n ja TactoTekin uudenlainen valmistusteknologia voi lähitulevaisuudessa muuttaa maailman kosketuspaneelimarkkinat ja sitä valmistavan teollisuudenalan.

VTT-lähtöisen spin-off-yrityksen toiminta perustuu nykytekniikasta poikkeavaan, uudenlaiseen valmistusteknologiaan. Siinä yhdistyvät sekä painettu- että perinteinen elektroniikka ja ruiskuvalu siten, että elektroniikka upotetaan kokonaan muovielementin sisään.

Uudenlainen kosketuspaneeli voi olla myös osa laitekuorta. Näin elektroniikkaa ja toiminnallisuutta voidaan siirtää kuorirakenteen sisään, jolloin elektroniikka on paremmin suojassa ja toisaalta vapauttaa tilaa muualta laitteesta.

Etuja kuluttajalle ovat erityisesti kosketuspaneelien kestävyys, edullisuus ja muotoiltavuus. Esimerkiksi kaarevuus on hyvä etu joissakin erityislaitteissa, kuten autojen näytöissä, joissa se vähentää heijastuksia.

TactoTek käy parhaillaan neuvotteluja alan johtavien matkapuhelinvalmistajien kanssa. Yhtiö on keskustellut yhteistyöstä myös eurooppalaisten ajoneuvo- ja työkonevalmistajien kanssa.

Teknologia on nyt tuotekehitysvaiheessa. Massatuotanto on mahdollista noin vuoden kuluessa.

Voimakkaassa kasvussa olevat kosketusteknologiamarkkinat mahdollistavat jopa miljardien liikevaihdon. Eniten kysyntää on Taiwanissa, mutta myös muualla Kaukoidässä ja USA:ssa.

TactoTek sai alkunsa VTT:ltä Oulusta, jossa kehitetään erityisesti painetun elektroniikan teknologiaa. TactoTek on juuri saanut jatkorahoitusta toiminnalleen VTT Venturesilta ja Conor Venture Partnersilta.

Kuvat:

Kuvassa kaareva ja luja näytön suojamuovi, joka sisältää kosketusnäyttötoiminnon. Kosketuspaneelin vaatima elektroniikka on upotettu ruiskuvalussa muovin sisään (pystykuva, vaakakuva).Lisätietoja

Antti Keränen
Erikoistutkija, VTT, Teknologiajohtaja, TactoTek Oy
040 707 8874

Mika Karilahti
Toimitusjohtaja, TactoTek Oy
044 732 4021, mika.karilahti@tactotek.com

 

 

Lisätietoja

Antti Keränen
Erikoistutkija, VTT, Teknologiajohtaja, TactoTek Oy
040 707 8874

Mika Karilahti
Toimitusjohtaja, TactoTek Oy
044 732 4021, mika.karilahti@tactotek.com