Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

Visioita tulevaisuuden veneilystä - suunnittelukilpailun voittajat julkistettu

18.01.2012


Länsi-Suomen muotoilukeskus Muovan koordinoimassa Open Wave - Avoin innovointi venealalla - hankkeessa järjestettiin suunnittelukilpailu, jonka tarkoituksena oli visioida tulevaisuuden veneitä, veneilypalveluja sekä satamia. Kilpailu oli avoin muotoilualan ammattilaisille, opiskelijoille ja muotoilusta kiinnostuneille ympäri maailmaa. Kilpailu avattiin 8.6.2011 ja kilpailuaika päättyi 31.10.2011. Kilpailu toteutettiin yhteistyössä VTT:n kanssa.

Kilpailun tavoitteena oli löytää uusia tulevaisuuden huviveneilykonsepteja. Suunnittelijoita rohkaistiin pohtimaan erityisesti veneilyn yhteiskunnallisia ja kulttuurisia merkityksiä. Kilpailijoita pyydettiin kuvittelemaan, millaista tulevaisuuden veneet ja veneily voisivat olla ja millaisia elämyksiä veneily voisi tulevaisuudessa tarjota. Inspiraation lähteeksi kilpailusivustolla esitettiin lyhyitä kuvauksia tulevaisuuden mahdollistavista teknologioista ja suunnittelua ohjaavista periaatteista, ns. design drivereista.

Kilpailuun saatiin lähes 40 ehdotusta 19 maasta. Kilpailuehdotusten joukossa oli useita korkeatasoisia töitä. Kilpailun juryn valitsema voittajakolmikko on nyt julkistettu. Voittanut ehdotus on konsepti purjeveneestä, joka on saanut inspiraationsa epäsymmetrisestä arkkitehtuurista ja aasialaisesta kulttuurista. Voittotyön tekijä thaimaalainen Kosin Voravattayagon opiskelee Ruotsissa, Umeå Designhögskolanissa.

Kilpailun jury kiitti voittaneen ehdotuksen innovatiivisia tilaratkaisuja, joissa hyödynnettiin luonnonvaloa uudella tavalla. Sisätilat ovat ylellisen tilavat ja yhdistyvät läpinäkyvien pintojen kautta ulkotiloihin yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Uniikin tilasuunnittelun taustalla näkyy vahva aasialaisen kulttuurin vaikutus. Ehdotus on muotoilultaan selkeä ja houkutteleva. Inspiroivan konseptin nähtiin ilmentävän purjeveneilyn tulevaisuutta. Yhtenä kehityshaasteena nähtiin veneen valmistuksen kustannukset.

Kilpailussa toisen palkinnon saa konsepti ”Le Boat”, jonka ovat suunnitelleet Antti Mäkelä ja Alexander Brink Suomesta. Tuomaristo arvioi, että visio huolettomasta, edullisesta, turvallisesta ja ekologisesta moottoriveneestä kiinnostaa tulevaisuuden veneilijää. Mietityt ympäristömyötäiset ratkaisut saivat tuomaristolta erityistä kiitosta. Konsepti arvioitiin kokonaisuudeltaan innovatiiviseksi, mutta toisaalta konseptin tekniset ratkaisut ovat jo olemassa. Monikäyttöisyyden kannalta soveltuvuus eri sääolosuhteisiin herätti kysymyksiä.

Kolmanneksi sijoittui ”M-Concept Venezia”, joka on yhden hengen ketterä kulkuväline Venetsian kanaaleihin. Ehdotuksen tekijä on thaimaalainen Vasu Vachiraprakarnsakul. Tuomaristo piti ehdotusta inspiroivana ja esityksen tasoa korkeana. Kätevälle, kompaktille ja kuljetettavalle ratkaisulle nähtiin sovellusmahdollisuuksia myös muihin tarkoituksiin kuin Venetsian kanaaleihin. Lisäksi tuomaristo kiitti lupaavien teknologioiden ennakkoluulotonta soveltamista, mutta tekniset ratkaisut vaativat vielä kehittelyä.

Voittajakolmikko palkitaan rahapalkinnoin. Ensimmäinen palkinto on 3000 €, toinen palkinto 2 000 € ja kolmas 1 000 €. Lisätietoja kilpailusta, sekä 10 parhaan työn esittely kilpailun blogissa: https://blogs.aalto.fi/visionfutureboating/

Kilpailun juryyn kuuluivat teollisen muotoilun professori Raimo Nikkanen Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta, Director Master in Yacht Design Andrea Ratti Politecnico di Milanosta, Tekesin teknologia-asiantuntija Mika Niskanen, Finnboatin toimitusjohtaja Jouko Huju, Marinon toimitusjohtaja Ben Fagerström, Marinetekin suunnittelujohtaja Valtteri Vauramo, Vmax Rentalsin toimitusjohtaja Eero Heininen, vastaava tutkija Annele Eerola VTT:ltä sekä Muovan johtaja Annika Hissa.

Open wave -hankkeen tavoitteena on tutkia avoimen innovoinnin menetelmiä tulevaisuuden tuote- ja palvelumahdollisuuksien tunnistamisessa veneilyalalla. Hankkeen avulla pyritään myös tukemaan venealan yritysten käyttäjälähtöisyyttä ja muotoilun hyödyntämistä tuotekehityksessä. Hanke on osa teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskuksen Tekesin Vene-ohjelmaa ja siinä on mukana venealan yrityksiä, Venealan keskusliitto Finnboat ry, sekä tutkimusyhteistyökumppanina VTT.

Länsi-Suomen muotoilukeskus Muova on tutkimus- ja kehityskeskus, joka tarjoaa muotoilu-, tutkimus- ja koulutuspalveluita. Muova on Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun sekä Vaasan yliopiston yhteinen yksikkö.

VTT on kansainvälisesti verkottunut, moniteknologinen tutkimuskeskus, joka tuottaa asiakkailleen korkeatasoisia teknologisia ratkaisuja ja innovaatiopalveluja. VTT:n tarjoamat teknologian ja liiketoiminnan ennakointipalvelut antavat valmiuksia ottaa haltuun tulevaisuuden trendit ja haasteet. VTT tarjoaa monitasoista ennakointia rajatusta trendien määrittelystä kattavaan tulevaisuuden analyysiin.

Tiedote kuvineen pdf-versiona.

Lisätietoja:

Kilpailun sihteeri, Konseptisuunnittelija Janne Pekkala, Länsi-Suomen muotoilukeskus Muova, puh. +358 50 408 3391, janne.pekkala@aalto.fi