Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

Yhteistyö hyvää, rakenteet vielä ohuita

06.02.2012


VTT selvitti Seinäjoen kaupunkiseudun innovaatioympäristöä kansainvälisellä vertailututkimuksella

Seinäjoen innovaatioympäristön rakenteet ovat vielä melko nuoria ja ohuita, mutta paljon oikeita asioitakin on onnistuttu tekemään. Yksi näistä on tiivis alueellinen yhteistyö.

Seinäjokea vertailtiin tutkimuksessa neljään eurooppalaiseen kaupunkiin. Näistä kaksi – Eindhoven (Hollanti) ja Leuven (Belgia) – ovat kansainvälisesti tunnettuja ja arvostettuja innovaatioympäristöjä ja kaksi muuta – Bilbao (Espanja) ja Skellefteå (Ruotsi) – ovat monessa suhteessa Seinäjoen kanssa samantyyppisiä alueita.

– Innovaatioympäristöämme on kehitetty 1990-luvulta lähtien systemaattisesti ja määrätietoisesti. Tarvetta on kuitenkin ollut väliarvioinnin tekemiseen ja suunnan kirkastamiseen. Tätä varten halusimme arvioida Seinäjoen kaupunkiseudun innovaatioympäristön nykytilaa kansainvälisiä hyviä vertailukohteita vasten, projektipäällikkö Satu Alapiha Frami Oy:stä perustelee tutkimusta.

Frami Oy toteutti tutkimuksen osana Seinäjoen kaupunkiseudun koheesio- ja kilpailukykyohjelman toimenpiteitä. Tutkimuksen toteuttajaksi valikoitui VTT.

Poimintoja tutkimuksesta:

Rakenteet:

Seinäjoen innovaatioympäristön rakenteet ovat varsin hyvässä kunnossa. Ne eivät kuitenkaan ole vielä realisoituneet selvinä tuloksina innovaatiotoiminnassa. Kansainväliset esimerkit kuvaavat, että tulosten syntyminen on pitkä prosessi.

T&K-toiminta:

– Etelä-Pohjanmaa kasvattanut investointeja nopeasti, mutta on yhä kaukana perässä verrokkikaupunkeja. Esim. Leuven investoi 157 kertaa ja Skellefteåkin 5 kertaa enemmän t&k-toimintaan kuin Etelä-Pohjanmaa.

Koulutus ja tutkimus:

– Seinäjoen väestö on vähemmän koulutettua kuin vertailualueiden väestö. Skellefteåta lukuunottamatta kaikilla vertailualueilla toimii useita korkeakouluja. 

– Alueen tutkimusrakenteet ovat yhä ohuet. Harteita voitaisiin leventää esim. alueellisella tutkimusrahastolla tai yliopistokeskuksen oheen luotavalla tutkimuslaitoskeskuksella.

– Seinäjoen alueen yritykset ovat varsin tyytyväisiä sekä alueen koulutusmahdollisuuksiin että soveltuvan työvoimaan saantiin. Noin 60 prosentin mielestä alueen koulutusmahdollisuudet tukevat yrityksen tarpeita hyvin.

Liikenneinfra:

– Liikenneinfrastruktuurin merkitystä korostetaan kaikilla vertailualueilla. Seinäjoella yhteydet alueella toimivat varsin hyvin.   

Yhteistyö ja vuorovaikutus:

– Näyttää toimivan varsin hyvin: 67 prosenttia yrityksistä arvioi yhteistyön julkisen sektorin kanssa sujuvan hyvin ja 83 prosenttia arvioi yhteistyön muiden alueen yritysten kanssa sujuvan hyvin.

– Seinäjoki voisi löytää selkeämpiä yhtymäpintoja kaupunki- ja aluekehittämisessä esimerkiksi Vaasan, Jyväskylän, Porin tai Tampereen kanssa.


Lisätietoja

Frami Oy
Projektipäällikkö Satu Alapiha
050 383 0355

VTT
Erikoistutkija Antti Pelkonen
040 509 7467

 

 

Lisätietoja

Frami Oy
Projektipäällikkö Satu Alapiha
050 383 0355

VTT
Erikoistutkija Antti Pelkonen
040 509 7467