Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

CLEENin suomalais-kiinalainen yhteishanke taistelee puhtaamman ilman puolesta

10.05.2012


CLEENin tutkimusohjelma vie suomalaista ympäristöosaamista Kiinaan China Testbed –projektin muodossa. Hankkeessa kehitetään sovelluksia ilmanlaadun tarkkailuun yhteistyössä yritysten ja tutkimuslaitosten kanssa.

- Euroopassa kuolee vuosittain satoja tuhansia ihmisiä ilmanlaadusta johtuviin sairauksiin, ja luku on arviolta moninkertainen Kiinassa. China Testbedin fokuksena on hankkeen alussa pienhiukkasten mittaaminen ja ilmanlaatuennusteiden kehittäminen, ja tarkoituksena on tulevaisuudessa kehittää palveluja esimerkiksi keuhkoahtaumapotilaille tai astmaatikoille, kertoo VTT:n tiimipäällikkö Heikki Pentikäinen.

China Testbedissä muun muassa Shenzhenin yliopiston opiskelijat osallistuvat datan tuottamiseen välittämällä ulkoilmahavaintoja mobiilisti tutkijoille. Kiinnostus ilmanlaatuasioihin on lisääntynyt Kiinassa valtiotasolla, ja hankkeen yksi tarkoitus on kasvattaa osaamista ilmanlaadun seurantaan, mittauksiin ja ennusteisiin liittyvissä asioissa.

- SHOK-ohjelmia on julkisuudessa arvosteltu isojen yritysten keskinäisiksi, liian kotimaisiksi ja toimialakohtaisiksi hankkeiksi. 46:n organisaation yhteinen MMEA(Measurement, Monitoring and Environmental Efficiency Assessment)-ohjelma ja sen puitteissa toteutettava China Testbed on aidosti avoin ja poikkitoimialainen hanke, josta saatavia palveluita voidaan monistaa ja ottaa käyttöön ympäri maailman, MMEA-ohjelman vastuullinen johtaja Jatta Jussila-Suokas CLEEN Oy:stä sanoo.

Pienillä ponnistuksilla mittaviin tuloksiin

China Testbed rakennettiin MMEA-tutkimusohjelman osaksi viime vuonna. Ohjelman tavoitteena on kasvattaa ja tehostaa suomalaisen ympäristöteknologian liiketoimintaa kansainvälisellä tasolla.

- Suomalaisten vahvuutena on muun muassa datan käsittely. Ympäristöteknologia on maassamme pitkälle kehittynyttä ja uskon, että hanke avaa liiketoimintamahdollisuuksia mukana oleville, sanoo hanketta valmistellut Green Net Finlandin toimitusjohtaja Lauri Hietaniemi.

Kiinassa suomalaisten kumppaneina ovat ZTE-yritys, Shenzhenin yliopisto sekä Green China Living Lab. Suomesta Testbedin toteutukseen osallistuvat VTT:n lisäksi Ilmatieteen laitos, Aalto-yliopisto, Vaisala, DigiEcoCity, Fatman, Cubio, Dekati ja Pegasor. Tuloksia voivat hyödyntää kaikki MMEA-ohjelman osapuolet.

- Yritysten on usein vaikea saada yksinään pitkäjänteistä, kansainvälistä ja laajaa yhteistyötä tutkimuslaitosten kanssa aikaiseksi. Tällaisen ohjelman avulla lyödään monta kärpästä yhdellä iskulla, kun samanaikaisesti saatetaan yhteen isoja ja pieniä yrityksiä ja tutkimuslaitoksia sekä kotimaisella että kansainvälisellä tasolla, Jussila-Suokas sanoo.

- Hyvät ideat johtavat tuloksiin ja yhteistyöhön, kun ollaan suomalaisen sitkeitä, Hietaniemi summaa.

Lisätietoja:

Heikki Pentikäinen, tiimipäällikkö, VTT, puh. 040 831 9087

Jatta Jussila- Suokas, CTO, CLEEN Oy, puh. 040 825 6500

Lauri Hietaniemi, Managing Director, Green Net Finland, puh. 040 553 2764

CLEEN Oy perustettiin vuonna 2008. Sen tehtävä on käynnistää ja koordinoida kansainvälistä huipputason tutkimusyhteistyötä energia- ja ympäristöalan yhtiöiden ja tutkimuslaitosten kesken. CLEEN Oy on laaja ja moninainen yhteenliittymä. Sen osakkaana on 44 tutkimuslaitosta ja yritystä, joilla on merkittäviä energiaan ja ympäristöön liittyviä T&K-aktiviteetteja Suomessa. www.cleen.fi