Tulosta Tulosta Lähetä linkki Bookmark and Share

Johanna Ivaskan johtamalle tutkimusryhmälle Medix-palkinto

05.09.2012


Helsingin yliopisto luovuttaa 20.000 euron suuruisen Medix -palkinnon professori Johanna Ivaskan johtamalle tutkimusryhmälle 10. syyskuuta 2012 työstä, joka ilmestyi arvostetussa Nature Cell Biology -lehdessä. Nyt palkitaan paras Suomessa biolääketieteen tai kliinisen tutkimuksen alalta vuonna 2011 julkaistu artikkeli. Palkinto luovutetaan 25. kerran. 

Medix-palkinnon saanut tutkimus osoittaa, että sharpiini-proteiini säätelee tulehdus- ja syöpäsolujen liikkumista ja toimintaa. On todennäköistä, että uudella löydöllä on tärkeä rooli myös muissa sairauksissa, kuten Crohnin taudissa, psoriasiksessa, reumassa ja MS-taudissa. Jo 1990-luvun alussa esitettiin hypoteesi proteiinista, jonka täytyy olla olemassa ja toimia solujen aktiivisuuden estäjänä. Alun perin sharpiini-proteiini on löydetty eturauhassyöpäsoluista.

Professori Ivaskan tutkimusryhmän jäsenet Juha Rantala ja Jeroen Pouwels tunnistivat sharpiinin VTT:n kehittämän solusiruseulontamenetelmän avulla. Menetelmä mahdollistaa koko genomin kaikkien geenien vaikutusten tutkimisen yhdellä koejärjestelyllä.

Palkinnon lahjoittaja on Oy Medix Ab, jonka omistavat Minervasäätiö, Folkhälsanin Tutkimussäätiö ja Liv och Hälsa r.f. Medix-yhtiöihin kuuluvat johtava yksityinen kliininen keskuslaboratorio, Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy, lääkäriasema Oy Femeda Ab sekä maailmanlaajuisesti monoklonaalisia vasta-aineita ja diagnostisia testejä vievä Oy Medix Biochemica Ab. Medix-palkinto biotieteitä varten on myönnetty vuodesta 1988 alkaen. 

Palkinnon voittajan valitsi asiantuntijatoimikunta, johon kuuluvat prof. Juhani Airaksinen (Turun yliopisto), prof. Markku Kulomaa (Tampereen yliopisto), dos. Vesa Olkkonen pj (Minervasäätiö), prof. Jorma Palvimo (Itä-Suomen yliopisto), prof. Risto Renkonen (Helsingin yliopisto) ja prof. Seppo Vainio (Oulun yliopisto).


Lisätietoja

Johanna Ivaska
Professori
020 722 2807

 

 

Lisätietoja

Johanna Ivaska
Professori
020 722 2807