VTT Uutta | Uutiset 2003

27.3. Diabetesta vastaan hitaasti sulavien elintarvikkeiden avulla


VTT:n ja Kuopion yliopiston mukaan hitaasti sulavat elintarvikkeet pitävät elimistön sokeritason koholla pitkään ja edesauttavat taistelussa diabetesta vastaan.

VTT:n ja Kuopion yliopiston yhteisissä tutkimuksissa on osoitettu, että rakenteeltaan kosteat ja tiiviit leivät pitävät elimistön aterianjälkeisen glukoositason koholla pitkään ja veren sokerin tasaamiseen tarvitaan vähemmän insuliinia. Tällaisia leipiä ovat mm. ruisleivät. Tutkimuksissa todettiin, että insuliini-indeksi on sitä matalampi, mitä kovempi leipä. Tuloksia voidaan hyödyntää ns. lente-tuotteiden kehittämisessä. Lente-tuotteet pitävät aterianjälkeisen glukoositason koholla pitkään ja edesauttavat taistelussa diabetesta vastaan.

2-tyypin diabetes on yleistymässä Suomessa ja muualla maailmassa. On arvioitu, että sairaustapauksien määrä Suomessa kaksinkertaistuu vuoteen 2010 mennessä. Diabetes on hyvin kallis sairaus: noin 3 % väestöstä sairastaa diabetesta, mutta hoitokustannukset lohkaisevat peräti 11 % terveydenhuollon kokonaiskustannuksista. Lihavuus - erityisesti keskivartalossa - liikunnan puute, rasvainen ja vähäkuituinen ruokavalio sekä perinnölliset tekijät ovat 2-tyypin diabetesta aiheuttavia riskitekijöitä.

Tärkkelys on keskeinen energiaa tuottava hiilihydraatti, koska se hajoaa ja imeytyy ohutsuolessa muuttuen verensokeriksi. Ravitsemuksellisesti tärkkelys voi olla nopeasti sulavaa, hitaasti sulavaa tai resistanttia, joka ei hajoa ohutsuolessa. Sokeriaineenvaihdunnan kannalta parhaimpana pidetään hitaasti sulavaa tärkkelystä, koska sillä on tasaava vaikutus veren sokeripitoisuuteen.

Kuitupitoiset tuotteet ovat myös tärkeitä taistelussa diabetesta vasteen. Ravintokuitu on hiilihydraattia, jota ruoansulatusentsyymit eivät hajota ja joka ei imeydy ohutsuolessa, vaan kulkeutuu paksusuoleen, jossa se vaikuttaa monin tavoin myönteisesti suoliston toimintaan.

Lisätietoja:
Johtava tutkija Karin Autio
VTT Biotekniikka
Puh. 020 722 5175, 040 561 5686
karin.autio@vtt.fi


Uutta | Uutiset 2003

VTT