VTT Uutta | Uutiset 2003

7.8. Tekstiilialan tutkimukseen uusi keskittymä Tampereelle


VTT, Tampereen teknillinen yliopisto (TTY) ja ruotsalainen IFP Sicomp muodostavat uuden, vahvan materiaalitekniikan ja sen tekstiilisovelluskeskittymän Tampereella. VTT:n materiaalitutkimus yhdistettynä TTY:n ja IFP:n tutkimus-, tuotekehitys- ja testauspalveluihin muodostaa ainutlaatuisen kokonaisuuden tekstiilialan yritysten käytettäväksi.

 

Kuvassa Tampereen teknillisen yliopiston professori Heikki Mattila (vas.), IFP Sicompin johtaja Ronald Pedersen ja VTT:n tutkimuspäällikkö Jaakko Raukola.

Kuva: Kalle Heiska


Tekstiilialan palvelut jatkuvat Tampereella, koska TTY on perustanut älykkäiden asusteiden laboratorion ja IFP Sicomp aloitti myös Tampereella tekstiilialan testaus- ja pesulapalvelutoiminnan. Tätä toimintaa IFP:llä on jo ennestään Ruotsissa ja Baltian maissa. VTT täydentää kokonaisuutta tarjoamalla alalle soveltuvia komposiittimateriaalien tutkimus- ja tuotekehityspalveluja.

"Tekstiilialan tutkimuksessa on tapahtunut Tampereella rationalisointia. On hienoa, että TTY jatkaa älyvaatteiden tutkimusta ja että samaan yhteyteen on saatu IFP Sicomp. Ne ja VTT:n materiaalintutkimus hakevat liiketoiminnalleen elintilaa, ja niillä on yhdessä tutkimukseen ja tuotekehitykseen tarvittavat mittavat resurssit. Jos ne saavat arvostusta Pohjoismaista ja Baltiasta, kokonaisuudesta voi syntyä  mitä tahansa kansainvälisille markkinoille", Tekstiili- ja vaatetusteollisuus ry:n toimitusjohtaja Matti Järventie sanoo.

Vaatetusala on Järventien mukaan työvoimavaltaista teollisuutta ja etenkin alan suunnittelu- ja markkinointityötä riittää Suomeen. Älyvaatealalle riittää myös tuotannollista toimintaa. Sen sijaan tekstiilialalla painopiste Suomessa on tutkimus- ja kehitystyössä, jolle riittää markkinoita Suomessa ja ulkomailla. Esimerkkejä kilpailukykyisistä erikoistekstiileistä ovat paperikoneen viirat, kertakäyttöliinat, suodattimet sekä lasikuitupohjaiset tuulivoimaloiden siivekkeet.

"Tekstiilialan yritykset arvostavat VTT:n tutkimus- ja tuotekehitystyötä. Etuja ovat asiointi suomeksi, luotettavuus ja läheisyys. VTT:n pitää silti menestyä kilpailussa, sillä tarvikkeiden ja tiedon siirto kansainvälisiin tutkimuslaitoksiin on nykyisin entistä helpompaa," Järventie sanoo.

VTT lopetti omat tekstiilitekniikan testaus- ja pesulapalvelut. Pääosa näiden palvelujen tutkimushenkilöistä on työllistynyt uudelleen.

Lisätietoja:

VTT Prosessit
Jaakko Raukola, tutkimuspäällikkö
Puh. 020 722 3568, 040 527 2684
jaakko.raukola@vtt.fi

Tekstiili- ja vaatetusteollisuus ry.
Matti Järventie, toimitusjohtaja
Puh. (03) 388 9112
matti.jarventie@finatex.fi

Uutta | Uutiset 2003

VTT