VTT Uutta | Uutiset 2003

20.10. VTT tutkii Helsingin metrojunien akselit


Saksalainen vaunuvalmistaja tilasi takuutarkastukset Suomesta

Saksalainen Bombardier Transportation on tilannut Helsingin kaupungin liikennelaitoksen 12 metrovaunuparin akselien takuutarkastukset VTT:ltä. Tarkastusta varten VTT kehitti helppokäyttöisen, nopean, luotettavan ja automaattisesti hyvän dokumentin tuottavan tarkastusmenetelmän, jota ei ole käytetty aikaisemmin Suomessa. Menetelmällä saadaan tehokkaasti täsmällisiä luotettavuustietoja kustakin 200 000 kilometrin välein tarkastettavasta vaunuakselista.

Yhden vaunuparin kahdeksan akselia mitataan HKL:n varikolla yhdessä päivässä. Tulosten dokumentointi helpottaa olennaisesti akselien kunnon seurantaa niiden suunnitellun käyttöiän aikana. Menetelmä perustuu ainettarikkomattomaan ultraäänitestaukseen. Muualla maailmassa mittaus tehdään edelleen paljolti käsityönä. Siten työ on hidasta ja epätarkkaa ja mittausten verrattavuus eri vuosina on huono.


HKL:n metrovarikolla yhden metrovaunuparin akselit tarkastetaan VTT:n menetelmällä päivässä. Tulokset tallennetaan myöhempää akselien kunnon seurantaa varten.

Kuva: Harri Jeskanen

 


HKL asetti saksalaisia määräyksiä tiukemmat akselivaatimukset Suomessa vuonna 2001 käyttöön otetulle metrovaunutyypille. Kahdelle näistä vaunupareista VTT teki akselien takuutarkastuksen marraskuussa 2002 ja kymmenen muun vaunuparin akselit VTT tarkastaa tänä vuonna.

- Uusi mittausmenetelmä helpottaa kovasti meidänkin toimintaamme. Koska mittausta ei enää tehdä käsivaraisesti, tulosten laatu ja verrattavuus paranivat olennaisesti aiemmasta. Tulokset tulivat myös helposti tulkittaviksi, HKL:n metrovarikon päällikkö Matti Vesanen sanoo.

Vesanen pitää hyvänä, että kunkin metrovaunuparin käyttö keskeytyy vain päiväksi tätä VTT:n uutta menetelmää käytettäessä. Hän on työssään kymmenen vuoden aikana huolestunut seurauksista, joita maailmalla on tapahtunut junanvaunujen akselien katkeamisten takia. Niihin menetyksiin verrattuna akselien säännöllisen tarkastuksen kustannus on pieni.

Lisätietoja:

VTT Tuotteet ja tuotanto
Pentti Kauppinen, ryhmäpäällikkö
Puh. 020 722 6481, 050 556 6481
pentti.kauppinen@vtt.fi

HKL-Metroliikenne, kalustoryhmä
Matti Vesanen, huoltopäällikkö
Puh. (09) 4723521, 050 5591936
matti.vesanen@hkl.hel.fi


Uutta | Uutiset 2003

VTT