VTT Uutta | Uutiset 2003

20.10. VTT ja suomalaisyritys kehittivät mullistavan ilmansuodattimen


Saastehiukkaset, hermokaasut ja virukset suodattuvat huonetilakohtaisesti

VTT ja Lifa Air Oy Ltd ovat yhdessä kehittäneet huonetilakohtaisen suodattimen, joka kerää tuloilmasta likaiset pienhiukkaset, hermomyrkyt, bakteerit ja virukset. Suodatin on edullinen ja energiaa säästävä, ja se sopii nykyisiin ilmastointijärjestelmiin. Kansainvälistä kiinnostusta huonekohtaiseen tuloilman suodatukseen on lisännyt viime aikoina ajatus mahdollisesta terrori-iskusta taistelukaasulla ilmastointijärjestelmän kautta.

VTT:n asiantuntemuksella kehitetty uusi suodatin on käänteentekevä, koska se pystyy keräämään vaarallisia sekä kaasumaisia epäpuhtauksia että luonnollisia tautien aiheuttajia. Suodatinta on testattu puolustusvoimien kanssa, ja ensimmäisenä maailmassa ”Lifa 3G” -SARS-suodatin on asennettu ambulanssiin Helsingin yliopistollisessa sairaalassa.

 


 

Lifa Air Oy Ltd:n toimitusjohtaja Vesa Mäkipää sanoo, että yritys odottaa uudesta huonekohtaisesta suodattimesta maailmanmenestystä.

Kuva: Aaro Seppälä

 

 

Uusi suodatin perustuu huonetilaan puhallettavan raitisilman epäpuhtauksien varaamiseen sähköisesti ja niiden keruuseen suodatinpinnoille sekä aktiivihiileen. Bakteerit ja virukset tuhotaan erikoiskäsitellyiltä suodatinpinnoilta ultraviolettivalolla. VTT:n ja Lifan lisäksi suodattimen kehitystyössä oli mukana Hongkongin teknillinen korkeakoulu, ja työtä rahoitti mm. Tekes.

Erityinen lisäetu on, että huonetilakohtaisena uusi suodatin estää myös tuloilmakanavassa mahdollisesti piilevien, vuosikymmenten aikana sinne kertyneiden epäpuhtauksien pääsyn huoneeseen. Koska suodatin aiheuttaa olennaisesti pienemmän virtausvastuksen kuin esimerkiksi parhaat HEPA-suodattimet (High Efficiency Particulate Air, korkean erotuskyvyn hiukkassuodatin), suodattimen jälkiasennus nykyisiin ilmastointijärjestelmiin ei sekoita ilmastointia ja sen energiankulutus on pieni. Pienhiukkasten puhdistusteho uudella suodattimella on yhtä hyvä kuin HEPA-suodattimilla. Uuden suodattimen hinta on kuitenkin samaa suuruusluokkaa kuin parhaitten HEPA-suodattimien hinta.

Lifan IAQ:n toimitusjohtaja Vesa Mäkipää sanoo suodatinta kolmannen sukupolven ratkaisuksi. Hän odottaa suodattimelle kysyntää erityisesti kansainvälisistä lentokenttäkeskuksista ja suurkaupungeista, joissa teollisuus, energiantuotanto ja liikenne aiheuttavat hyvin hankalasti hallittavia päästöjä. Hänen mukaansa uuden suodattimen avulla voidaan tuotanto- ja julkisiin tiloihin räätälöidä tarpeita vastaava huonekohtainen suodatus.

Uusi suodatin on juuri voittanut Suomen Nuorkauppakamarit ry:n järjestämän Tuottava Idea -kilpailun yrityssarjan. Kilpailu järjestettiin pk-yritysten innovatiivisille ideoille, jotka jo ovat tuottavassa käytössä.

Lisätietoja:

http://www.lifa.fi

VTT Tuotteet ja tuotanto
Ilpo Kulmala, erikoistutkija
puh. 020 722 3263, 040 581 1310
ilpo.kulmala@vtt.fi


Uutta | Uutiset 2003

VTT