VTT Uutta | Uutiset 2003

5.11. Näkövammaisille puhuttuja ja personoituja uutisia


VTT:n kehittämä teknologia englantilaisyrityksen käyttöön

VTT on kehittänyt järjestelmän, jolla näkövammainen voi valita itselleen kiinnostuksensa mukaisen uutispaketin ja kuunnella sen MP3-soittimella ajasta ja paikasta riippumatta. Teknologia on myyty Dolphin Computer Access Ltd:lle, joka aloittaa näkövammaisten uutispalvelun Isossa-Britanniassa.

Näkövammaisten uutispalvelu perustuu VTT:n IMU (Integrated Multimedia Publishing System) -järjestelmään, joka kokoaa televisio-, sanomalehti- ja internet-uutisia käyttäjän haluamaksi paketiksi. Uutiskoostetta voidaan katsella tai kuunnella tietokoneella, televisiovastaanottimella, wap-puhelimella tai MP3-soittimella. Erityistä huomiota on kiinnitetty järjestelmän helppokäyttöisyyteen. Se imuroi, digitoi, luokittelee ja linkittää media-aineistoja sekä muotoilee sisällöt eri päätelaitteille sopiviksi.

Personointi takaa henkilökohtaisen palvelun

Järjestelmän avulla näkövammainen ilmoittaa esimerkiksi puhelimitse palvelun tarjoajille kiinnostuksen kohteistaan, minkä pohjalta muodostetaan hänen kiinnostusprofiilinsa. Järjestelmä toimittaa ajankohtaiset uutiset suuresta määrästä eri lähteistä tämän profiilin mukaisesti näkövammaisen PC:lle, joka syntetisoi ne puheeksi. Uutisia voi kuunnella ajasta ja paikasta riippumatta lataamalla puhetiedostot PC:stä MP3-soittimeen. Näkövammainen voi tämän jälkeen viedä soittimensa mukanaan ja kuunnella uutiset askeltamalla uralta toiselle samalla tavalla kuin siirryttäessä musiikkikappaleesta toiseen.

Kuva: VTT

Näkövammaisviestintä on IMU:n ensimmäinen kansainvälinen sovellus. Dolphin Computer Access Ltd aloittaa palvelun Isossa-Britanniassa, mutta suunnittelee sen laajentamista myös muihin maihin, mm. Yhdysvaltoihin. Dolphin on myös kiinnostunut hyödyntämään järjestelmän muita päätealustoja, ensisijaisesti televisiota ja matkapuhelinta.

Järjestelmä on kehitetty projektissa "Integroituva julkaiseminen multimediaverkossa" (IMU). Rahoittajina ovat olleet joukko suomalaisia lehti-, TV-, tietoliikenne- ja elektroniikkayrityksiä sekä Tekes. Tutkimustyöhön ovat VTT:n lisäksi osallistuneet Tampereen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto ja Jyväskylän yliopisto.

Lisätietoja:

VTT Tietotekniikka
Caj Södergård, tutkimusprofessori
Puh. 020 722 5963, 050 553 9356
caj.sodergard@vtt.fi

 

Uutta | Uutiset 2003

VTT