VTT Uutta | Uutiset 2004

10.2. VTT:n johdolla älykkään koneen suunnittelumenetelmät tehokkaiksi


Koneensuunnitteluun uutta kilpailukykyä

VTT johtaa hanketta, jossa luodaan uusia menetelmiä nopeuttamaan älykkäiden koneiden tuotekehitystä. Tavoitteena on lisätä koneiden mukautumiskykyä, jotta ne pystyvät optimoimaan omaa toimintaansa keräämiensä tapahtumatietojen perusteella. Samalla koneiden käyttövarmuus kasvaa. Nopea tuotekehitys, kasvava älykkyys tuotteissa ja nykyistä parempi koneiden käyttövarmuus parantavat suomalaisten konevalmistajien kansainvälistä kilpailukykyä.

Monitekniset koneet sisältävät hydrauliikka-, mekaniikka- ja mm. ohjaus- ja säätöjärjestelmiä. Tulevaisuudessa tuotetta kehittäessä kunkin osajärjestelmän suunnittelussa on voitava ottaa huomioon nykyistä paremmin muiden osajärjestelmien toiminnat. VTT ja yritykset luovat erityisesti simulointipohjaisia tuotekehitysmenetelmiä, joiden avulla voidaan optimoida koneen toimintaan vaikuttavat eri osajärjestelmät.

Hankkeessa parannetaan myös koneiden käyttövarmuutta kehittämällä menetelmiä, joilla kone kerää itsenäisesti tietoja sen käytöstä eri olosuhteissa. Älykäs kone voi valvoa omaa kuntoaan, minimoida väsymistään ja mahdollisessa vauriotilanteessa se voi jopa muuttaa omaa toimintaansa. Kertynyttä koneen käyttötietoa hyödynnetään seuraavan tuotesukupolven suunnittelussa, simulointimallien vertailuissa ja simulointien lähtötietoina.

Hanke on kolmevuotinen ja sen arvo on 3,3 miljoonaa euroa. Tutkimusosapuolina hankkeessa ovat VTT, TKK, LTY ja TTY. Hankkeen rahoittavat VTT, Tekes, Armeka, Kalmar, Merivoimat, Metso Paper, Metso Drives, Nokia, Patria Vehicles Oy, Teknikum ja Timberjack.

Tutkimushankkeeseen osallistuvan Patria Vehicles Oy:n tutkimuspäällikkö Mikko Niskanen sanoo, että hankkeessa kehitettävät uudet älykkäiden koneiden suunnittelumenetelmät helpottavat yritysten pysymistä tuotekehityksen kansainvälisessä kärjessä. Niiden avulla tehdään ajoneuvojen tietokonemalleja, joilla varmennetaan oikeansuuntaiset tekniset ratkaisut.

Kuvassa on Patrian uuden sukupolven panssaroitu pyöräajoneuvo AMV 8x8. Se on jo menestynyt kansainvälisissä tarjouskilpailuissa, ja sen sarjatuotantotoimitukset alkavat tänä vuonna. Kuva: Patria Vehicles Oy- Uusilla menetelmillä voimme tehdä yhä nopeammin jo ensimmäisen prototyypin huippusuorituskykyiseksi ja varmatoimiseksi. Siten me myös säästämme tuotekehityskustannuksissa. Haluamme pysyä tuotekehityksen nopeudessa edellä kilpailijoitamme, mikä voikin olla ratkaiseva etu mahdolliselle ajoneuvotilaajalle, Niskanen sanoo.

Lisätietoja:

VTT Tuotteet ja tuotanto            
Mikko Lehtonen, erikoistutkija       
Puh. 020 722 4527, 050 544 4402       
mikko.lehtonen@vtt.fi              

Patria Vehicles Oy
Mikko Niskanen, tutkimuspäällikkö
Puh. 020 469 6601, 040 869 6601
mikko.niskanen@patria.fi

 


Uutta | Uutiset 2004

VTT