VTT Uutta | Uutiset 2004

16.2. VTT nopeuttaa mobiiliohjelmistojen tuotantoa


Viikon aikaetu voi vaikuttaa merkittävästi mobiilituotteen menestykseen

VTT:n johdolla luodaan menetelmiä, joilla nykyistä nopeammin valmistetaan matkapuhelimiin ladattavia tuotteita. Menetelmillä innovatiiviset pienyritykset voivat tuottaa yhä kilpailukykyisempiä mobiilituotteita, mm. pelejä. Jopa vain yhden viikon aikaetu verrattuna kilpailevan tuotteen julkistukseen voi johtaa kansainväliseen menestykseen, sillä hyvää 3-5 euron hintaista uutuustuotetta ladataan maailmalla tuhansia kertoja viikossa.

Kansainvälisesti toimivat tietoliikenneoperaattorit myyvät mobiililaitteiden hyöty- ja viihdetuotteita, joista moni on pienehkön yrityksen kehittämä. Tämä liiketoiminta tuo lisätuloa operaattorille suoraan osuutena mobiliilituotteiden myyntitulosta ja välillisesti verkkoliikenteen kasvun ansiosta. Samalla mobiilituotteen kehittänyt yritys saa operaattorin kautta yhteyden laajaan asiakaskuntaan.


pekkaabrahamsson.jpg (24795 bytes)

VTT:n erikoistutkija Pekka Abrahamsson testaa VTT:n ohjelmistoa, jolla näkee matkapuhelimesta reaaliaikaisesti Helsingin pörssikurssien kehityksen. Piakkoin hän voi alkaa käydä kauppaa myös kansainvälisillä pörssiosakkeilla.

Kuva: VTT

Mobiiliohjelmistojen tuotantoon vaikuttavat hyvin erilaiset tarpeet kuin perinteisessä ohjelmistotuotannossa. Mobiilituote luodaan innovatiivisesti pienen tuotantotiimin yhteistyöllä. Tuote on tehtävä alusta alkaen hyvin toimivaksi kymmenissä erilaisissa matkapuhelimissa. Erittäin merkittävä menestyksen edellytys on myös tuotteesta huolellisesti tehdyt maakohtaiset kieliversiot.

Menestyäkseen edelleen suomalaisten mobiilituotteita kehittävien pienyritysten on tehtävä tuotantonsa nykyistä järjestelmällisemmäksi ja tehokkaammaksi. VTT, Sumea Interactive Oy ja Qprojects Oy ovatkin Tekesin tuella alkaneet kehittää mobiiliohjelmistojen uusia tuotanto- ja valmistusmenetelmiä. Tämän VTT:n johtaman kotimaisen projektin arvo on 280 000 euroa. Siinä luodaan myös opaskirja mobiilituotteiden kehitystyön erityispiirteistä.

VTT on saanut laboratorio-olosuhteissa hyvin myönteisiä tuloksia ensimmäisillä uusilla mobiilituotteiden tuotantomenetelmillä. Ohjelmoijat kokeilivat menetelmiä ja he saivat aikaan jo kahdeksassa viikossa uuden tuotteen, jolla saa yleisimpiin matkapuhelintyyppeihin reaaliaikaisesti jatkuvasti muuttuvat julkiset pörssikurssit. Tuote sisältää myös pörssiuutiset ja graafisia esityksiä kursseista, ja sen avulla on mahdollista myös vuorovaikutteinen kaupankäynti pörssiosakkeilla.

villehaaramo.jpg (29436 bytes)

 

 

- Teemme pelituotteemme sellaisiksi, että ne antavat hyvän pelikokemuksen mobiililaitteesta riippumatta, Ville Haaramo Sumea Interactive Ltd:stä sanoo.

Kuva: Sumea Interactive Ltd.


Suomalainen 25 työntekijän Sumea Interactive Oy tuottaa ja myy kansainvälisten tietoliikenneoperaattorien avulla langattomasti mobiililaitteisiin ladattavia pelejä. Yrityksen asiakastoimituksista vastaava Ville Haaramo sanoo, että yrityksen on osattava vastata järjestelmällisesti kansainvälisiin, nopeasti muuttuviin mobiilipelien markkinoihin. - Peliemme tuotantoprojektit ovat toistaiseksi suhteellisen lyhyitä ja intensiivisiä ja ohjelmointitiimimme pieniä. Projektien koko toki kasvaa jatkuvasti. Tuotteemme ostaja haluaa hyvän pelikokemuksen mobiililaitteen näytön koosta ja tehosta riippumatta, joten pelin sovittaminen eri puhelinmalleille on välttämätöntä. Pelitoimintojen lisäksi myös puhelimien perustoimintojen pitää pysyä häiriöttöminä. Näihin haasteisiin vastaaminen kilpailukykyisesti onnistuu vain uusilla, nykyistä nopeammilla ja joustavammilla mobiiliohjelmistojen tuotantomenetelmillä.

Lisätietoja:

VTT Elektroniikka                    
Pekka Abrahamsson, erikoistutkija            
Puh. 020 722 2160, 040 541 5929            
pekka.abrahamsson@vtt.fi

Sumea Interactive Oy
Ville Haaramo, COO
Puh. 050 320 6942
ville@sumea.com


Uutta | Uutiset 2004

VTT