VTT Uutta | Uutiset 2004

5.3. Matkapuhelin tunnistaa käyttäjänsä tilanteen


VTT:n menetelmä tarjoaa kuluttajalle mobiilipalveluja entistä vaivattomammin

VTT on kehittänyt palvelualustan, jonka avulla voi tarjota automaattisesti matkapuhelimen tai muun mobiililaitteen käyttäjälle hänen sijaintiinsa ja tilanteeseensa olennaisia mobiilipalveluja. Mobiililaitteen käyttäjä säästyy palveluvalikoiden selaamiselta, sillä hänen laitteensa tunnistaa käyttäjän tilanteen esimerkiksi sijaintipaikan tai kellonajan mukaan. Tällaisia tilanteita voi olla esimerkiksi kotona, työssä, tapahtumassa, harrastuksessa tai kaverin luona. Menetelmä tarjoaa kuluttajalle nykyistä selvästi vaivattomammin hänen kulloinkin tarvitsemiaan sisältöpalveluja.

Noin 100 henkilöä kokeili VTT:n menetelmään soveltuvia erilaisia palveluja: arjen palveluja, tapahtumapalveluja, turistipalveluja ja kaveripalveluja.

VTT:n toteuttamaa tapahtumapalvelua kokeiltiin Tampereen Teatterikesän aikana. Tällöin palvelu näytti mobiilikäyttäjälle tiedot seuraavista esityksistä ja esityksistä sai myös lyhyen esittelyn. Samalla käyttäjä saattoi helposti lähettää viestin toiselle tapahtumaan osallistuvalle. Kokeilussa käytetyn Teatterikesän uutisaineiston oli tuottanut YLE.

Tapahtumapalvelu tuo esille tulossa olevat Tampereen Teatterikesän esitykset.

Kuva: VTT

 

Painokelpoiset kuvat >>

 

Turistipalvelua kokeiltiin Tampereen keskustan alueella. Järjestelmä tunnistaa automaattisesti matkailijan sijainnin ja tuo esille siitä kohteesta tarjotun historiakuvauksen.

VTT:n menetelmällä kehitetty mobiilikäyttäjien ryhmäpalvelu sopii esim. yritykselle, harrastusryhmälle tai kaveriporukalle. Suuren suosion VTT:n kokeilussa sai kaveripalvelu. Siinä kaverit loivat itseään kuvaavia ilmauksia sijainnistaan, tekemisistään ja mielialoistaan. Kukin valitsi omat kuvauksensa, jotka hän antoi järjestelmän välittää haluamilleen kavereille. Kaverille saattoi myös jättää esimerkiksi ”kotiin” viestin, joka aktivoitui vasta, kun vastaanottaja tuli kotiin eli kun tämän laite paikantui seuraavan kerran ”kotona”-tilanteeseen.

VTT:n palvelualustalle voidaan kehittää kuluttajille, yrityksille ja ryhmille suunnattavia uusia mobiilipalveluja. Palvelu toimii niin matkapuhelin- kuin WLAN-verkoissa. Työn rahoittivat VTT, Nokia, Radiolinja, Teamware Group Oy sekä Tekes.

Lisätietoja:

VTT Tietotekniikka   
           
Juha Kolari, tutkija                
020 722 3311, 050 563 6856       
juha.kolari@vtt.fi
               
Timo Laakko, tutkimusprofessori
020 722 4505, 050 323 4781
timo.laakko@vtt.fi


Uutta | Uutiset 2004

VTT