VTT Uutta | Uutiset 2004

13.5. Kansainvälinen mobiiliverkkojen suurhanke käynnistyy: VTT johtaa ensimmäisten koejärjestelmien kehittämistä


Palvelut saataville kuluttajan omasta, mukana siirtyvästä tietoverkosta

VTT johtaa ensimmäisten koejärjestelmien kehittämistä suuressa kansainvälisessä tutkimushankkeessa, jonka tavoitteena on helppokäyttöinen, käyttäjänsä mukana liikkuva tietoverkko. Kymmenen vuoden päästä kuluttajalla on henkilökohtainen mobiiliverkko, joka tunnistaa automaattisesti vaikutusalueellaan olevat muut verkot sekä näiden kautta saatavilla olevat, käyttäjäänsä kulloinkin kiinnostavat palvelut ja yhteydet.

Kuusivuotiseen tutkimushankkeeseen osallistuvat kaikki merkittävät eurooppalaiset mobiililaitteiden valmistajat ja mobiilioperaattorit. VTT:n erikoisalaa tutkimuksessa ovat uusien mobiiliverkkojen suunnittelu sekä käytännön kokeet niillä ja uusilla mobiililaitteilla. Uudet, kehitettävät tietoverkot ottavat huomioon nykyiset ja lähivuosina valmiiksi saatavat, kuluttajien myönteisiksi kokemat mobiilipalvelut.

Tietoliikennealan toimijat tarjoavat kuluttajalle tulevaisuudessa älykkään mobiiliverkon, joka tekee tietoverkkotyöskentelyn miellyttäväksi ja helpoksi. Kuluttajan oma mobiiliverkko kytkeytyy esimerkiksi junamatkan varrella asemien paikallisiin lähiverkkoihin ja hakee niistä matkustajalle sopivat palvelut. Lisäksi henkilökohtaisissa tapaamisissa jokaisen läsnä olevan oma verkko yhdistyy yhteisön hyödyksi muihin verkkoihin. Esimerkki tulevaisuuden mobiiliverkosta on myös ajoneuvon tietoverkko. Se kytkeytyy automaattisesti matkustajien henkilökohtaisiin verkkoihin sekä ajoneuvon liikkuessakin muiden ajoneuvojen verkkoihin. Verkot välittävät palveluja toisilleen ja vaihtavat keskenään keräämiään tietoja ruuhkista, kelioloista ja vaikkapa polttoaineen hinnoista eri asemilla.

Tutkimushanke on kansainvälisesti poikkeuksellisen laaja ja moniulotteinen. Pohjoismaisista tutkimuslaitoksista hankkeessa ovat VTT, Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) ja Swedish Institute of Computer Science (SICS). Teollisuusyrityksistä siihen osallistuvat mm. Ericsson, Nokia, Siemens ja DaimlerChrysler sekä operaattoreista mm. Elisa, TeliaSonera, France Telecom ja Vodafone. Teknisesti haaste on valtava, ja siksi kilpailevatkin toimijat ovat pystyneet hakeutumaan yhteistyöhön tähän alan perussuunnitteluun. Hankkeen ensimmäinen vaihe kestää kaksi vuotta. Koko hanke kestää kuusi vuotta, ja sitä johtaa Ericsson AB.

Lisätietoja:

VTT Elektroniikka
Ville Typpö, tutkija
Puh. 020 722 2196, 040 581 6070
ville.typpo@vtt.fi


Uutta | Uutiset 2004

VTT