VTT Uutta | Uutiset 2004

7.6. VTT kehitti kuituoptisen laser-lähettimen nopeuttamaan tiedonsiirtoa


VTT:n erikoistutkija Veli Heikkinen on väitöstutkimuksessaan kehittänyt kuituoptiseen tiedonsiirtoon tarkoitetun uuden laser-lähettimen. Sen etuja nykyisiin nähden ovat huokea hinta, pieni koko ja helppokäyttöisyys. Aallonpituudeltaan säädettävää laser-lähetintä voidaan soveltaa esimerkiksi kaapelitelevisioverkossa. Väitöstutkimuksessa kehitetyn prototyypin käytännön hyöty on tiedonsiirron nopeutuminen. Sen avulla kotoa voisi ottaa nopean yhteyden internetiin ja ostaa pääsylippuja, pelata pelejä tai vaikkapa tilata videoita katseltavakseen.

Laserlähettimen avulla pystytään yksinkertaistamaan usean siirtokanavan samanaikaista käyttöä optisessa kuidussa. Uusi tekniikka parantaa tiedonsiirron nopeutta, luotettavuutta ja laatua sekä edistää vuorovaikutteisten palvelujen käyttöönottoa.

Väitöstutkimuksessa kehitetty prototyyppi on ensimmäinen tietoliikennelähetin, jossa laserin aallonpituutta säädetään piille valmistetulla, sähköisesti liikuteltavalla peilillä. Sekä piimikromekaanisen komponentin rakenne että aallonpituuden viritysperiaate on patentoitu. Tämän tekniikan etuna on, että sen avulla voidaan käyttää standardilasereita ja näin päästä hyvään suorituskykyyn ja edulliseen hintaan.

Laser-lähetin on pieni ja sen toiminnallinen ydin mahtuu nuppineulan pään kokoiseen tilaan. Kuidun tarkka kiinnittäminen paikoilleen on tässä tutkimuksessa tehty ensimmäisenä maailmassa liimaamalla. Kuidun kiinnitys tehdään yleensä laser-hitsauksella, joka tuottaa hyvän lopputuloksen mutta vaatii kalliit laiteinvestoinnit. Liimauksen etuna ovat huomattavasti halvemmat tuotantokustannukset. Optisen tiedonsiirron levittäytyessä entistä lyhyemmille siirtoväleille, komponentit pitää pystyä valmistamaan yhä edullisemmin.

Heikkisen väitös "Tunable laser module for fibre optic communications" tarkastetaan 7. kesäkuuta 2004 klo 12 Oulun yliopistossa Linnanmaalla, Raahensalissa (L10).

Lisätietoja:

Erikoistutkija Veli Heikkinen
VTT Elektroniikka
Puh. 020 722 2242, 040 820 5073
veli.heikkinen@vtt.fi


Uutta | Uutiset 2004

VTT