VTT Uutta | Uutiset 2004

27.8. VTT:ltä kartongeille tehokas laserleikkausmenetelmä: Jopa yksittäiset kartonkipakkaukset nopeasti markkinoille


VTT on kehittänyt kansainvälisestikin ainutlaatuisen tavan leikata pakkauskartonkia lasersäteellä. Uusi menetelmä sopii erityisesti pienten pakkaussarjojen tekemiseen paljon paremmin kuin nykytekniikka. Jopa yksittäisten pakkausaihioiden valmistus on mahdollista. Valmistuksen edut korostuvat edelleen, kun laserleikkausta käytetään digitaalisesti painettuun kartonkiin. Menetelmä myös säästää kartonkia, ja se saattaa tuoda erinomaisen kilpailuedun suomalaiselle pakkauskartonki- ja pakkauspaperiteollisuudelle.

Kartonkien laserleikkausmenetelmä on edullinen 1-1000 kappaleen pakkaussarjoissa. Kun laserleikkauksen nopeutta vielä lisätään, menetelmä on perinteistä kartonkien mekaanista leikkausta edullisempi yhä suuremmissa pakkaussarjoissa. Pienet sarjat ovat tarpeen esimerkiksi ns. täsmälääkkeiden pakkauksissa. Menetelmän ansiosta kuluttaja saa lähivuosina tuotteita yhä erilaisemmissa pakkauksissa.

Laserilla kartongista leikattuja CD-koteloaihioita.

VTT hankki kehitystyötä varten 2,7 kilowatin hiilidioksidilaserin, jolla saadaan pienempi kuin 0,1 millimetrin leikkausrailo kartonkiin. Kartongin leikkausta ohjaa tietotekninen työasema, joka liikuttaa laserleikkauspäätä kartongin yläpuolella jopa satojen metrien minuuttinopeudella. Leikkauspisteeseen puhallettu typpi estää kartongin palamisen. Laserleikkauslaitteiston huoltotarve on pieni verrattuna nykyisten vaihdettavien ja teroitettavien mekaanisten leikkuuterien huoltoon.

laserleikattusellupieni.jpg (34905 bytes)

Elektronimikroskooppikuva laserilla leikatusta sellusta.


Kartonkien laserleikkausmenetelmän kehittivät VTT, Lappeenrannan teknillinen yliopisto sekä Stora Enso Oyj. Kehitystyön päärahoittaja oli Tekes.

Stora Enso Oyj pitää lupaavana erityisesti sitä, että pakkauskartonkien laserleikkaus ei aiheuta maku- eikä hajuhaittoja elintarvikepakkauksiin. Kartonkien laserleikkaus vahvistaa nopean ja joustavan digitaalisen painatustekniikan etuja. Laserleikkaus säästää myös kartonkia raaka-aineena, koska leikattavat kartonkiaihiot voidaan sijoittaa arkille joustavasti. Lisäksi menetelmällä tulee mahdolliseksi yksilöllisten, personoitujen pakkausten valmistaminen. Valmistamalla pakkaukset lopputuotteen paketointipaikalla voidaan jopa välttää työvaiheita ja tyhjien pakkausten kuljetuksia.

Lisätietoja:

VTT Tuotteet ja tuotanto                
Kalervo Leino, erikoistutkija             
Puh. 050 525 0872                    
kalervo.leino@vtt.fi                


Kuvia: http://www.vtt.fi/vtt/uutta/2004/kartonki/


Uutta | Uutiset 2004

VTT