VTT Uutta | Uutiset 2004

16.9. VTT:n satelliittikartat auttavat ilmastosopimusten toimeenpanossa


VTT:ssä on kehitetty uusi satelliitista otettujen tutkakuvien tulkintamenetelmä, jonka avulla voidaan kartoittaa metsät myös alueilla, jotka ovat jatkuvasti pilvisiä. VTT on kehittänyt hankkeessa tutkakuvien tulkintamenetelmiä Ranskan Guianaan ja trooppisten metsien kartoitusmenetelmiä Borneoon yhteistyössä Stora Enson kanssa.

Menetelmällä on kartoitettu muun muassa Ranskan Guianan metsät kahteen kertaan. Ensimmäinen kartta tehtiin 1990-luvun alusta ja toinen nykyhetkestä. Karttoja vertailemalla voidaan selvittää metsän pinta-alan muutokset. Menetelmät ovat sovellettavissa myös muualle kuin tropiikkiin.

Tietoa voidaan soveltaa Kioton ilmastosopimuksen vaatimassa raportoinnissa. Raporteissa metsäpinta-alan kehitystä verrataan vuoden 1990 vertailutasoon. Arkistoidut satelliittikuvat ovat ainoa mahdollisuus saada tietoa metsävaroista ennen nykyhetkeä, ellei metsiä ole aiemmin arvioitu. Ranskan Guianan metsistä kartat ovat tähän mennessä puuttuneet. Karttoja hyödyntää Ranskan maatalousministeriö.

Karttojen tekemiseen käytettiin yhteensä 168 Euroopan Avaruusjärjestön Esan tutkasatelliitin ottamaa kuvaa. Samasta kohdasta kerättiin vuoden aikana jopa kuusi kuvaa, koska metsän ja muun maan erottaminen perustui tutkaheijastuksen vaihteluun vuoden aikana.

Hanke on osa Euroopan Avaruusjärjestön Esan ja Euroopan Komission laajaa GMES (Global Monitoring of Environment and Security) -ympäristöohjelmaa. Euroopan avaruusjärjestössä on käynnissä yhteensä kaksitoista kansainvälistä GMES-hanketta. Esan GMES-ohjelman budjetti on yhteensä 85 miljoonaa euroa. Forest Monitoring -hankkeen ensimmäisen vaiheen loppukokous pidetään VTT:ssä 16.-17. syyskuuta 2004.

Lisätietoja:

VTT Tietotekniikka
Ryhmäpäällikkö Tuomas Häme
Puh. 020 722 6282
tuomas.hame@vtt.fi

 

Uutta | Uutiset 2004

VTT