VTT Uutta | Uutiset 2004

21.10. Palveluja helposti ja nopeasti kännykällä koskettamalla tai osoittamalla


Ei enää monimutkaista valikoiden käyttöä tai tunnusten syöttämistä

Fyysinen osoitus on uusi käyttötapa, jossa palveluihin päästään käsiksi suoraan koskettamalla tai osoittamalla kohdetta mobiililaitteella, esimerkiksi kännykällä, ilman monimutkaista valikoiden käyttöä tai pitkien osoitteiden syöttämistä. Lapsi soittaa mummolle osoittamalla tämän kuvaa kännykällä, teini tilaa uuden soittoäänen viemällä puhelimen soittoäänen kohdalle lehtimainoksessa tai ovi avautuu kännykällä koskettamalla. VTT on kehittänyt fyysisen osoittamisen käytön mahdollistavaa tekniikkaa sekä tutkinut sen käytettävyyttä ja sen tarjoamia mahdollisuuksia.


Fyysinen osoitus perustuu tunnisteiden ja matkaviestimien käyttöön. Tunnisteet eli tagit yhdistettynä matkaviestimen lukulaitteisiin mahdollistavat uudenlaisen esineisiin ja tilaan liittyvän tiedon tuottamisen ja hyödyntämisen. Ne tekevät fyysisestä ympäristöstämme www-kotisivun, jonka linkeillä pääsemme käsiksi ympäristöömme liittyvään sähköiseen tietoon tai palveluihin. Fyysinen osoitus on helppo ja miellyttävä tapa käyttää tietotekniikan mahdollisuuksia ajasta ja paikasta riippumatta. "Osoita, kosketa" -käyttötapa on myös olennaisesti, jopa 2-3 kertaa nopeampi esim. wap-sivun avaamisessa kuin wap-osoitteen syöttäminen käsin.

Itse tunnisteet voivat olla optisia, kuten kaupan käyttämiä viivakoodeja tai kehittyneempiä matriisikoodeja, joita voidaan lukea vaikkapa kännykän kameran kautta. Myös infrapunalinkin avulla voidaan välittää tunnistetietoa. Nopeasti kasvavaa tekniikkaa ovat radiotaajuuksiin pohjautuvat RFID-tunnisteet ja erityisesti korkeataajuuksiset etäluettavat tunnisteet. Yksi tämän hetken tutkimuskohteista on etäluettavat anturit, jotka mahdollistavat paitsi mitattavan tiedon saamisen kohteista myös uudenlaiset käyttöliittymät. Matkapuhelimiinkin tulossa oleva NFC-lähikenttäkommunikaatio (Near Field Communication) on radiotaajuuspohjainen lyhyen kantaman kosketukseton viestintäteknologia. Kaikkia näitä tunnisteteknologioita voidaan käyttää myös laitteiden välisen yhteyden avaamiseen, minkä jälkeen niiden kommunikaatiota voidaan jatkaa mm. Bluetooth- tai WLAN-verkon kautta.

Uudesta teknologiasta hyötyvät paitsi kuluttajat myös laitevalmistajat, operaattorit ja yritykset kehittäessään palvelujaan. Ensimmäisiä fyysisen osoituksen periaatteella toimivia laitteita voi ostaa jo nyt. Laitteiden uskotaan yleistyvän parissa vuodessa ja olevan laajassa käytössä vuoteen 2010 mennessä.

www.vtt.fi/tte/proj/pb-ami/

Lisätietoja:

VTT Elektroniikka
Heikki Ailisto, tutkimusprofessori
Puh. 020 722 2233
heikki.ailisto@vtt.fi

VTT Tietotekniikka
Ilkka Korhonen, tutkimusprofessori
Puh. 020 722 3352
ilkka.korhonen@vtt.fi

VTT
Olli Ernvall, viestintäjohtaja
Puh. 020 722 6747
olli.ernvall@vtt.fi


Resumé

En tjänst med mobiltelefon behändigt och snabbt genom att röra vid eller peka på med den

Farväl till komplicerade menyer och inloggningar

Att peka fysiskt med en mobiltelefon är ett nytt användningssätt. Det innebär att man kommer in på en tjänst direkt genom att röra vid eller peka på ett objekt med ett mobilt instrument, till exempel en mobiltelefon. Komplicerade menyer eller inskrivningar av långa adresser behövs inte mera. Ett barn kan ringa sin mormor genom att peka på hennes bild på mobiltelefonen, en tonåring kan beställa en ny ringsignal genom att hålla mobiltelefonen ovanför signalen i annonsen i tidningen eller dörren kan öppnas genom att man rör vid mobiltelefonen. VTT har utvecklat en teknik som möjliggör ibruktagande av det fysiska pekandet och har undersökt dess användbarhet och möjligheterna som denna teknik erbjuder.

VTT
Kommunikationsdirektör Olli Ernvall
Tfn 020 722 6747
olli.ernvall@vtt.fi

 


Uutta | Uutiset 2004

VTT