VTT Uutta | Uutiset 2004

15.12. VTT kehitti nopeita ja tarkkoja analyysimenetelmiä juomateollisuuden laadunvalvontaan


VTT:n johtamassa EU-hankkeessa on kehitetty menetelmiä juomateollisuuden mikrobiologiseen laadunvalvontaan. Niiden avulla bakteerit ja hiivat voidaan tunnistaa nyt huomattavasti nopeammin, tarkemmin ja luotettavammin kuin nykyisin käytössä olevilla viljelymenetelmillä. Juomateollisuus hyötyy teknologiasta myös taloudellisesti voidessaan näin nopeasti selvittää tuotteiden mahdolliset mikrobiologiset poikkeamat ja varmistaa tuotteen laadun ja säilyvyyden ennen sen kauppaan toimitusta.

Kehitetyt menetelmät perustuvat PCR-teknologiaan, jossa polymeraasiketjureaktion (Polymerase Chain Reaction) avulla voidaan monistaa parissa tunnissa havaittavia määriä mitä tahansa DNA:n jaksoa eli solun perimäaineksen osaa. Perinteisesti mikrobeja on osoitettu kasvattamalla, mutta se on hidas menetelmä. Lisäksi se vaatii, että mikrobit ovat lisääntymiskykyisiä. PCR-teknologian avulla voidaan osoittaa ja tunnistaa myös huonokuntoisia tai jopa kuolleita soluja, koska solujen perimäaines monistuu myös niistä.

VTT:n koordinoimassa ja osittain EU:n rahoittamassa projektissa kehitettiin PCR-teknologiaan perustuvia menetelmiä korvaamaan ja täydentämään perinteisiä mikrobien osoitus- ja tunnistusmenetelmiä. Projektiin osallistui VTT:n lisäksi eurooppalaisia tutkimuslaitoksia, yliopistoja ja yrityksiä. Hankkeessa kehitettiin lajispesifisiä ja ryhmäspesifisiä testejä kaikille juomateollisuudessa haitallisena pidetyille mikrobeille tai mikrobiryhmille. Tavallisimpia oluen pilaajia ovat maitohappobakteerit, harvinaisempia taas ovat tietyt makuvirheitä aiheuttavat anaerobiset bakteerit. Lisäksi myös jotkut hiivat voivat kasvaa valmiissa oluessa aiheuttaen makuvirheitä ja samennusta. Terveydelle haitalliset mikrobit eivät kasva oluessa. Kehitetyt menetelmät kattavat myös juomateollisuuden muiden tuotteiden, kuten kivennäisvesien ja virvoitusjuomien, mikrobiologisen laadunvalvonnan tarpeet.

Viiden eurooppalaisen panimon projektissa tekemän arvion mukaan reaaliaikainen PCR-teknologia on lupaavin vaihtoehtomenetelmä viljelytekniikalle. Kaikki hankkeessa mukana olleet panimot aikovat ottaa PCR-teknologian käyttöönsä ongelmatilanteiden ratkaisemiseen ja osa myös päivittäiseen laadunvalvontaan. Projektissa kehitetyt menetelmät ja saatu tietotaito ovat siirrettävissä suoraan juomateollisuuteen.

Lisätietoja:

VTT Biotekniikka
Erna Storgårds, ryhmäpäällikkö
Puh. 020 722 4526
erna.storgards@vtt.fi

 


Uutta | Uutiset 2004

VTT