VTT Uutta | Uutiset 2005

9.3.

VTT:n menetelmillä tietojärjestelmistä nopeasti mobiiliversio

Matkapuhelin yleistyy kaupanteon välineenä

Teollisuus- ja palvelutuotannon kiinteitä, tehokkaita tietojärjestelmiä siirretään yhä enemmän ja nopeammin älykkäisiin matkapuhelimiin. VTT on kehittänyt ns. ketterän (engl. agile) ohjelmistosuunnittelun menetelmiä, joiden avulla voidaan kehittää ja saada nopeasti markkinoille uusia, älykkääseen mobiilitekniikkaan perustuvia sovellutuksia. VTT:n kehittämän mobiilisovelluksen avulla ammattipörssimeklarin älykkääseen matkapuhelimeen virtaa automaattisesti ajantasaiset tiedot pörssikursseista. Siten meklari pystyy liikkeellä ollessaan tekemään isotkin osakekaupat erittäin helposti ja nopeasti kännykkänsä kosketusnäytön avulla.

Mobiililiittymien avulla esimerkiksi myyntihenkilöt tehostavat merkittävästi omaa kaupankäyntiään. Yritysten liiketoiminnoista vastaaville henkilöille yrityksen ja myyjän välinen, jatkuvasti avoinna oleva langaton yhteys tulee vähitellen päivittäiseksi työtavaksi. Näin esimerkiksi paljon liikkuvan yrityksen johtajan matkapuhelimeen välitetään automaattisesti tuoreita tietoja, joihin hän voi myös reagoida heti. Siten älykkäästä matkapuhelimesta tulee liikkuvaan työhön nopea kaupanteon väline ajasta ja paikasta riippumatta.

Matkapuhelimien avoimet järjestelmät avaavat rajattomat mahdollisuudet uusiin sovelluksiin. Esimerkiksi yrityksen keskustietojärjestelmään integroidulla mobiilisovelluksella teollisuusyrityksen tuotantokapasiteetin myyjä näkee kännykästään ajantasaiset tiedot yrityksensä tuotantokapasiteetin varauksista ja vapautumisesta. Hän voi liikkeellä ollessaan vaivattomasti tehdä uusia kauppoja ja varata välittömästi tarvittavan tuotantokapasiteetin.

VTT käyttää mobiililiittymien suunnitteluun jalostamiaan ketterän ohjelmistosuunnittelun menetelmiä. Ketterät menetelmät ovat osoittautuneet erinomaiseksi mahdollisuudeksi vastata lähitulevaisuuden tarpeeseen: kehittää ja saada äärimmäisen nopeasti markkinoille uusia, älykkääseen mobiilitekniikkaan perustuvia korkealaatuisia sovelluksia. Alan teknologian kehitys on nopeaa, ja ohjelmistokehitystyön on oltava joustavaa ja ripeää.

Agile Alliance Europe -yhteistyöorganisaatio ja agile-menetelmiin erikoistunut yritys Exoftware järjestävät 10.3.2005 Suomen ensimmäisen Agile Finland -seminaarin. Seminaarin pääpuhujana on VTT Elektroniikan erikoistutkija Pekka Abrahamsson. Hän johtaa tällä hetkellä kansainvälistä AGILE-ITEA-projektia, johon osallistuu 22 organisaatiota kahdeksasta eri Euroopan valtiosta.

Lisätietoja:
VTT Elektroniikka                   
Erikoistutkija Pekka Abrahamsson       
puh. 020 722 2160, 040 541 5929                  
pekka.abrahamsson@vtt.fi


Uutta | Uutiset 2005

VTT