VTT Uutta | Uutiset 2005

26.5.

VTT kehitti uuden pakkauskalvon pinnoitteen:
Elintarvikkeiden säilyvyyden odotetaan paranevan ja tuotehävikin vähenevän

VTT on kehittänyt uuden antimikrobisesti aktiivisen pinnoitteen, joka voidaan kiinnittää pakkausmateriaaliin täysin uudenlaisella pintakäsittelymenetelmällä. Uuden pinnoitteen odotetaan parantavan tai varmistavan elintarvikkeiden säilymistä ja myös vähentävän tuotehävikkiä. Parhaimmillaan pinnoitteen käytöllä voidaan jopa vähentää pilaantuneiden elintarvikkeiden aiheuttamia sairaustapauksia.

Antimikrobinen kalvo hidastaa tai jopa estää joidenkin haitallisten mikrobien kasvua pakatun tuotteen pinnalla, kun kalvo on suorassa kosketuksessa tuotteen kanssa. Antimikrobisen ominaisuutensa lisäksi pinnoite suojaa tuotetta hapelta ja hiilidioksidilta, mikä on eduksi tuotteen säilymisessä.

VTT:n kehittämä menetelmä mahdollistaa täysin uudenlaisten pinnoitteiden valmistamisen. Menetelmässä yhdistyvät normaalissa ilmanpaineessa tapahtuva plasmakäsittely ja spray-päällystys. Tällaista yhdistelmämenetelmää ei ole aikaisemmin hyödynnetty pakkausmateriaalien valmistuksessa.

Kehitetyllä menetelmällä antimikrobisesti aktiivinen pinnoite saadaan pakkausmateriaaliin kiinni nopeasti ja pysyvästi. Aktiivisten biomolekyylien kiinnittäminen muovikalvoon mahdollistaa lukuisan joukon erilaisia sovelluksia. Plasma-aktivoitu kalvo ei ulkoisesti eroa perinteisestä kalvosta, mutta siihen voidaan kytkeä aktiivisia biomolekyylejä.

VTT:n keksintö biomolekyylien, esimerkiksi kitosaanin, kiinnittämisestä plasma-aktivoituun muovikalvoon on patentoitu, ja se on etenemässä teolliseen käyttöön Euroopassa. VTT etsii parhaillaan teollista yhteistyökumppania teknologian kaupallistamiseksi. Kaupasta uuteen muovikalvoon pakattuja elintarvikkeita, esimerkiksi juustoa, leipää ja eineksiä, arvellaan saatavan parin vuoden kuluttua. 

Innovaatio kehitettiin EU:n yhteishankkeessa, jossa luotiin uusia menetelmiä aktiivisten pakkauskalvojen sekä kaasuja ja liuottimia läpäisemättömien, joustavien elektroniikan näyttöelementtien valmistamiseksi. VTT teki keksinnön yhteistyössä belgialaisen VITO-tutkimuslaitoksen kanssa EU:n rahoittamassa SOLPLAS-projektissa.

Lisätietoja:
SOLPLAS-projektin kotisivu:
http://www.hitech-projects.com/euprojects/solplas/

VTT Biotekniikka
Eero Hurme, ryhmäpäällikkö
Puh. 020 722 6191, 040 525 7426
eero.hurme@vtt.fi

VTT Biotekniikka
Jari Vartiainen, projektipäällikkö
Puh. 020 722 6188, 040 821 0748
jari.vartiainen@vtt.fi

Kuvalinkki: http://www.vtt.fi/vtt/uutta/2005/img/elintarvikepakkauspinnoite/hurme.tif
Kuvassa ryhmäpäällikkö Eero Hurme VTT:ltä esittelee kehitettyä aktiivista pinnoitetta, joka ei ulkoisesti eroa perinteisestä pakkauskalvosta.


Uutta | Uutiset 2005

VTT