VTT Uutta | Uutiset 2005

26.5.

VTT sulauttaa tietotekniikkaa elinympäristöön
Pelaamisen iloa liikkumalla älykkäällä lattialla

VTT on kehittänyt anturoiduilla lattialaatoilla liikkumiseen perustuvan leikkimisen ja pelaamisen muodon. Siinä yhdistyvät perinteinen leikkipaikka, uudenlainen teknologia sekä uudenlaiset innovatiiviset ja vuorovaikutteiset sovellukset. Peleihin osallistutaan liikkumalla itse - ei ohjaamalla tietokonehahmoa.

Järjestelmä toteutettiin VTT:n koordinoimassa UbiPlay-hankkeessa, jossa kehitettiin ja tutkittiin tulevaisuuden leikki- ja oppimisympäristöjä. Tulevaisuuden älykkäässä leikkipaikassa tuetaan pelien ja leikkien avulla luovuutta ja oppimista sekä fyysistä kehitystä. UbiPlay-projektissa kehitettiin toiminnallinen konsepti leikkikenttäympäristöön, jossa sovelletaan signaalinkäsittelyä sekä anturi- ja ohjelmistoteknologiaa. Käyttöliittymä toimii käyttäjän kannalta yhtä luonnollisesti, kuin mihin hän on tottunut ollessaan vuorovaikutuksessa erilaisten arkipäivän asioiden kanssa. Tekesin tukemaa UbiPlay-hanketta tehtiin yhteistyössä Lappset Group Oy:n ja TeliaSoneran kanssa.

VTT on kehittänyt helposti opittavia ja helppokäyttöisiä käyttöliittymäratkaisuja useissa tutkimushankkeissa jo vuosien ajan. Kodin ja vapaa-ajan tietotekniikkaan keskittyvissä hankkeissa on kehitetty uusia helppokäyttöisiä konsepteja, jotka lisäävät luonnollista ja persoonallista vuorovaikutusta. Hankkeissa on hyödynnetty uusia innovatiivisia vuorovaikutustapoja perinteisten näyttöruutujen ja ohjainten sijaan. Käyttöliittyminä ympäristöönsä sopeutuviin palveluihin voivat olla esimerkiksi lattiat ja seinät, erilaiset liikkeitä aistivat sensorit, äänet, vaatteet tai värit, ja käyttötapoja esimerkiksi liikkeet, eleet, kosketus tai puhe. Tutkimuksen kautta pyritään vaikuttamaan siihen, että visio taka-alalle "katoavasta" tietokoneesta toteutuu, ja tietotekniikka sulautuu luonnollisella tavalla elinympäristöön.

UbiPlayn lattia-anturijärjestelmää ja siihen kehitettyjä demo-pelejä esitellään Karelia Game Expo -tapahtumassa Joensuun Areenalla 28.-29.5.2005. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Lisätietoja:
Timo Urhemaa, tutkija
VTT Tietotekniikka
Puh. 020 722 3364
timo.urhemaa@vtt.fi

UbiPlay: http://www.vtt.fi/tte/proj/ubiplay/

VTT Käyttäjäkeskeinen tietotekniikka: http://www.vtt.fi/tte/tte5/


Uutta | Uutiset 2005

VTT