VTT Uutta | Uutiset 2005

7.9.

   DVD-levylle neljä kertaa enemmän tietoa

VTT:ssä on tutkittu tallennusmenetelmiä, joilla DVD-levylle saadaan mahtumaan jopa neljä kertaa nykyistä enemmän tietoa. Tulevaisuudessa tallennustilaa tarvitaan yhä enemmän, koska digitaalisen tiedon määrä kasvaa esimerkiksi digi-tv:n ja -kameroiden myötä.

Elokuvat, musiikki ja tietokoneohjelmistot myydään lähes poikkeuksetta CD- tai DVD-levyllä, jotka ovat ns. optisia tallennusmedioita. Sen lisäksi yleisin käytettävä varmuuskopiomedia on perinteinen CD-R-levy. Tulevaisuudessa tallennustilaa tarvitaan kuitenkin enemmän digitaalisen tiedon määrän kasvaessa. Perinteisessä optisessa tallennuksessa on riittämätön tallennustiheys ja siten myös levyssä riittämätön kapasiteetti.

VTT:n tutkija Kari Kataja on tutkinut väitöstyössään tietokonemalleilla optiseen lähikenttään perustuvia tallennusmenetelmiä, joilla saadaan nykyisen kaltaiselle optiselle levylle mahtumaan jopa neljä kertaa enemmän tietoa. Yksi tutkituista tekniikoista perustuu epälineaariseen materiaalikerrokseen, joka on lisätty levyyn valmistusprosessin aikana. Tämä tuottaa lähikentän levyn sisällä, jolloin lukupään optisiin komponentteihin ei tarvitse tehdä muutoksia.

Väitöstyössä tehdyillä malleilla on tutkittu mekanismeja, jotka vaikuttavat optiseen lähikenttään ja siten mahdollistavat hyvin pienten merkkien kirjoittamisen ja lukemisen levyn pinnalta. Mallit ovat auttaneet ymmärtämään kokeellisia tuloksia, joita on tehty mm. japanilaisessa AIST (National Institute of Advanced Industrial Science and Technology) -tutkimuslaitoksessa. Tällä hetkellä tutkimustyö on siirtymässä tutkimuslaitoksista ja yliopistoista yrityksiin, mm. TDK:lle ja Samsungille, jotka aikovat kaupallistaa tekniikan lähivuosina.

Katajan väitöskirja tarkastetaan 8.9.2005 klo 12 Oulun yliopistossa, Auditorio YB210, Linnanmaa.

Väitöstutkimus: http://www.vtt.fi/inf/pdf/publications/2005/P570.pdf

Lisätietoja:
Kari Kataja, tutkija
VTT Elektroniikka
Puh. 020 722 2152
kari.j.kataja@vtt.fi


Uutta | Uutiset 2005

VTT