VTT Uutta | Uutiset 2005

13.10.

   VTT kehitti uuden menetelmän estämään kannettavien laitteiden luvatonta käyttöä:

Kännykkä tai kannettava tietokone tunnistaa omistajansa kävelytyylin perusteella

VTT:n kehittämällä uudella menetelmällä elektronisten laitteiden käyttöoikeus voidaan varmistaa omistajansa kävelytyylin perusteella. Näin voidaan estää kannettavien laitteiden, kuten tietokoneen tai kännykän, luvaton käyttö. Tulevaisuudessa luottokorttikin voi tunnistaa käyttäjänsä henkilöllisyyden tämän liikkuessa ennen maksutapahtuman hyväksymistä.


Käyttäjän kannalta uuden tunnistusmenetelmän hyötyjä ovat turvallisuuden lisääntyminen ja riskien pieneneminen tilanteissa, joissa kannettava tietokone, matkapuhelin tai muu digitaalilaite on joutunut vääriin käsiin hukkaamisen tai varkauden takia. Esimerkiksi matkapuhelimen käyttäjän henkilöllisyys voidaan varmistaa ennen kuin puhelinta voidaan käyttää pankkiasioinnin välineenä. Salasanoihin ja perinteiseen biotunnistukseen verrattuna uuden menetelmän käyttö on helppoa: henkilöllisyyden varmistus tapahtuu taustaprosessina käyttäjän huomaamatta.

Omistajansa tunnistava laite varustetaan antureilla, joiden avulla mitataan käyttäjän kävelytyylistä tiettyjä ominaisuuksia. Kun laite otetaan ensimmäisen kerran käyttöön, nämä mitatut ominaisuudet tallentuvat laitteen muistiin. Normaalikäytössä laite mittaa koko ajan kävelyä ja vertaa mitattuja ominaisuuksia muistissa oleviin arvoihin. Jos ne ovat riittävän samat, käyttäjä tunnistetaan ja hyväksytään. Jos arvot ovat erilaiset, palataan normaaliin salasanatunnistukseen.

Kävelytyylin perusteella tapahtuva tunnistus perustuu kehittyneeseen laskentaan, jossa kävelystä mitattuja signaaleja ensin suodatetaan ja sen jälkeen niistä lasketaan tietyt parametrit eli ns. gaitcode. Alustavissa kokeiluissa menetelmällä saavutettiin yli 90 %:n tunnistusaste.

VTT on patentoimassa kehitettyä ratkaisua.

Videokuvaa ja muu aineisto saatavissa osoitteesta: http://www.vtt.fi/vtt/uutta/2005/img/wsbr/

Tv-lähetyksiin sopivaa videokuvaa saa VTT:n viestinnästä:
tiina.saario-kuikko@vtt.fi

Lisätietoja:
VTT Elektroniikka
Heikki Ailisto, tutkimusprofessori
Puh. 020 722 2233
heikki.ailisto@vtt.fi


Uutta | Uutiset 2005

VTT