VTT Uutta | Uutiset 2005

8.11.

   VTT kehittää nykyistä pienempää ja herkempää anturisirua verinäytteiden tutkimiseen

Uusi teknologia etsii ratkaisua syövän varhaiseen havaitsemiseen

VTT kehittää yhdessä eurooppalaisten yhteistyökumppaneidensa kanssa uutta anturisirua verinäytteiden tutkimiseen. Anturin etuja ovat erittäin pieni koko ja suuri herkkyys biologisia näytteitä mitattaessa sekä mahdollisuus yhdistää monta anturia samaan siruun. Näiden ominaisuuksiensa ansiosta biokemiallisten aineiden ja proteiinien määrittäminen elimistössä nopeutuu huomattavasti ja esimerkiksi syöpä voidaan havaita nykyistä aikaisemmassa vaiheessa. Kehitteillä oleva anturi soveltuu myös massatuotantoon, joten se tulee hinnaltaan edulliseksi.


Alkavassa EU-projektissa kehitettävä uusi anturisiru on ns. monianturi eli samassa mikrosirussa on monta anturia yhdessä. Suunniteltu anturirakenne mahdollistaa usean määrityksen tekemisen yhdestä näytteestä.

Uusi anturi on pieni kooltaan, vain 50-250 mikrometriä, verrattuna nyt käytössä oleviin, 5 millimetrin kokoisiin kvartsikideantureihin. Anturisiru mittaa näytteitä värähtelytaajuuden avulla. Anturi värähtelee pinnansuuntaisesti jopa noin 800 MHz:n taajuudella, kun nykytekniikalla päästään vain kymmenien MHz:n taajuuteen. Sen suhteellisen korkean taajuuden ansiosta anturi on erittäin herkkä immuno- ja DNA-määrityksiin. Immunomäärityksillä käytetään hyväksi ihmisten (tai eläinten) tuottamia vasta-aineita tunnistamaan yhdisteitä (esim. lääkeaineita, peptidejä tai proteiineja) biologisesta näytteestä. Uudessa projektissa keskitytään lähinnä syövän ilmaiseviin aineisiin, jolloin syövän aikainen havaitseminen tulee mahdolliseksi.

Nyt alkaneen kolmivuotisen tutkimusprojektin päätavoitteina on anturisirun kehittäminen immuno- ja DNA-mittauksiin, mittauselektroniikan yhdistäminen siruun sekä sirun ja mikrofluidistiikan (pienten nestemäärien johtaminen anturin läpi) yhdistävän testikasetin suunnittelu. Anturia arvioidaan voitavan soveltaa käytäntöön noin 5-8 vuoden kuluttua.

VTT osallistuu hankkeessa anturin lukuelektroniikan suunnitteluun ja prototyypin valmistamiseen sekä immunologisten pintojen valmistamiseen anturielementteihin. Suomalaisyritys Perlos Oyj osallistuu tutkimuspartnerina testikasetin suunnitteluun. Projektia koordinoi Siemens AG Corporate Technology Münchenistä.

Lisätietoja:
VTT Tietotekniikka
Inger Vikholm-Lundin, tutkimusprofessori
Puh. 020 722 3363, 040 5389484
inger.vikholm@vtt.fi


Uutta | Uutiset 2005

VTT