VTT Uutta | Uutiset 1999

29.9. Upouuteen EMFI-kalvoon lämmönkestoa


Uuden sukupolven muoveista etsitään ominaisuuksiltaan sellaisia, joista voidaan valmistaa lämpöä aiempaa paremmin kestävää elektromekaanista kalvoa (EMFi). Parempi lämmönkesto avaisi aivan uusia EMFin käyttömahdollisuuksia, mm. ajoneuvo- ja rakennusteollisuudessa.

VTT Kemiantekniikka keskittyy nykyisin kahteen uuteen polymeeriin. Se on teettänyt uuden EMFi-hankkeen tutkimuksia varten maailmalla harvinaislaatuisen, 2,5 miljoonan markan arkkiorientointilaitteen.
Laitteella voidaan hallitusti orientoida muovipala pinta-alaltaan
satakertaiseksi EMFi-kalvoksi. Lisäksi sillä voidaan laajasti säätää muovin lämpötilaa, venytyssuhteita ja -nopeuksia, ja laite sopii mm. pakkaus- ja kondensaattorikalvojen tuottamiseen ja tutkimukseen.

VTT on jo aiemmin määrittänyt EMFi-kalvon olennaiset varausmenetelmät ja muovikalvon perussuureet. Parhaillaan VTT mm. suunnittelee EMFi-kaiutinpaneelien valmistuslinjaa ja tutkii EMFin anturisovellutuksia. Nykyinen EMFi-kalvo sallii enintään noin 60 celsiusasteen lämpötilan: kalvo soveltuu hyvin esimerkiksi huoneistosovellutuksiin.

EMFi-kalvo on vaahdotettu, pinnoiltaan metalloitu ja sähköiseksi varattu muovikalvo, joka muuntaa kalvopinnalle johdetun sähköenergian kalvovärähtelyksi ja ääneksi: kaiuttimeksi. Toisaalta kalvo toimii myös anturina: kalvolle aiheutunut mekaaninen liike muuntuu sähköenergiaksi.

Lisätietoja: VTT Kemiantekniikka, Jaakko Raukola, puh. 020 722 3568.

Uutta | Uutiset 1999

VTT