VTT Uutta | Uutiset 1999

8.12. Entsyymien käyttö viljateollisuudessa kasvaa


Kuluttajat haluavat elintarvikkeilta hyvää makua, turvallisuutta ja terveellisyyttä, ja teollisuus haluaa tehokkuutta ja uusia spesifisiä prosesseja. Entsyymien avulla voidaan vastata näihin haasteisiin, ja siksi niiden käyttö on selvästi kasvamassa. 150 biotekniikan ja vilja-alan asiantuntijaa kokoontuu 8.-10.12.1999 Helsinkiin kansainväliseen kongressiin, jonka aiheena on entsyymien käyttö viljan prosessoinnissa.

Useita eri entsyymejä käytetään jo yleisesti leivän rakenteen muokkauksessa, esimerkiksi pehmeyden lisäämiseksi, sekä tuoreena säilymisen pidentämiseksi. Kongressissa kuullaan mm. kokemuksia leivän säilyvyyden lisäämisestä entsyymien avulla Englannissa, sekä tanskalaisen entsyymijätin tuloksia leivän hiilihydraattien muuntelusta. Suomessa on entsyymien avulla kehitetty leivontamenetelmiä runsaasti ravintokuitua sisältävälle leivälle niin, että aistittava laatu säilyy herkullisena.

Kongressissa kuullaan myös rasvojen entsymaattisen muuntelun vaikutuksista
leivonnassa. Uusinta uutta ovat hapetusreaktioita katalysoivien entsyymien
käyttömahdollisuudet.

Geenitekniikan avulla kehitetään entistä tehokkaampia entsyymirakenteita,
ja muutetaan elintarvikeraaka-aineiden entsyymipitoisuuksia. Kongressissa
kuullaan, miten USA:ssa kehitetään entsyymintuottoa maississa, sekä tuloksia Suomessa kehitetyn trasgeenisen ohralajikkeen viljelykokeista.

Kongressin järjestää VTT Bio ja elintarviketekniikka yhdessä hollantilaisen
TNO-tutkimuslaitoksen kanssa.

Lisätietoja: Maija Tenkanen, VTT Bio- ja elintarviketekniikka,
puh. 020 722 5141


Uutta | Uutiset 1999

VTT