VTT Uutta | Uutiset 2000

12.9. Muokattu hiiva tehokkaaksi bioetanolin tuottoisännäksi


Etanolin tuottaminen vaihtoehtoiseksi polttoaineeksi on kiinnostanut niin tiede- kuin kaupallisiakin tahoja jo kauan. Korkeat polttoainekustannukset alkavalla vuosituhannella ovat lisänneet kiinnostusta, kuten myös kasvava huoli fossiilisten polttoaineiden ympäristöhaitoista. VTT Biotekniikka on muokannut hiivan aineenvaihduntaa tuottaakseen tehokkaasti bioetanolia esimerkiksi kasviperäisestä jätemassasta.

Leivinhiiva Saccharomyces cerevisiae on erittäin sopiva bioetanolia tuottavaksi solutehtaaksi. Kasviperäistä biomassaa ei voida kuitenkaan prosessissa täysin hyödyntää, koska Saccharomyces-hiiva ei pysty luonnostaan käyttämään pentoosisokereita, kuten ksyloosia, jota on runsaasti useissa halvoissa raaka-aineissa. Tämä vähentää tuotteen, esimerkiksi etanolin, saantoa raaka-aineesta.

Hiivan aineenvaihduntaan on rakennettu ksyloosia hajottava aineenvaihduntareitti erään toisen, ksyloosia käyttävän hiivan entsyymien avulla. Rakennettu hiivakanta kykenee nyt hajottamaan ksyloosin metaboliansa normaaliksi lopputuotteeksi eli etanoliksi, jota se jo tehokkaasti tuottaa heksoosisokereista, kuten glukoosista.

Lisätietoja: VTT Biotekniikka, Ryhmäpäällikkö Laura Ruohonen, puh. 020 722 78626.

Uutta | Uutiset 2000

VTT