VTT Uutta | Uutiset 2000

19.9. Internetillä kauko-ohjaus älykkäille ajoneuvoille


Elektroniikka-alan tuotannossa käytetään aiempaa enemmän älykkäitä ajoneuvoja, vihivaunuja, kuljettamaan materiaalia tuotantolinjoilla. Niiden ohjaamiseksi on kehitetty kevytrakenteinen ja helppokäyttöinen etähallintajärjestelmä. Lisäksi uusi järjestelmä on muunneltava, ja siksi sen avulla yrityksen tuotantolinjoja voidaan helposti muuttaa.

Etähallintajärjestelmässä on internet-pohjainen käyttöliittymä. Käyttöliittymällä ohjataan ja opetetaan vihivaunua käymättä vihivaunun ja sitä ohjaavan järjestelmän luona tai edes paikkakunnalla. Etäohjausta on kokeiltu mm. siten, että Suomessa olevaa vihivaunua on ohjattu internet-yhteydellä Japanista. Käyttäjä ohjaa ja valvoo vihivaunua sen lähettämän paikkatiedon ja videokuvan perusteella.

Käyttöliittymä ladataan internetin välityksellä ja se toimii www-selaimella. Käyttöön latautuu aina tuorein etäohjausohjelmiston versio. Jopa gsm-puhelin ja kannettava tietokone voivat toimia hallintalaitteina internet-yhteyden avulla. Käyttäjätunnus ja salasana estävät ulkopuolisten pääsyn ohjausjärjestelmään.

Kehitettyä menetelmää voidaan käyttää myös erilaisten prosessien etähallinnassa, etävalvonnassa ja tiedonkeruussa.

Etähallintajärjestelmän kehitti VTT Automaatio ja kehitystyön rahoittivat VTT ja Tekes. Menettelyn suunnitteluun osallistuivat myös Salcomp Oy ja Kaski-Tech Oy.

Lisätietoja: VTT Automaatio, Matti Annala, puh. 020 722 2352, gsm 040 552 6329.

Kuvaruutunäkymä järjestelmän käyttöliittymästä

Uutta | Uutiset 2000

VTT